Tradiční český vepřový guláš: Snadný recept s netradiční přílohou


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 22 března, 2024

Takovou mojí zálibou je, že si čas od času otevřu mrazák a zahájím čistku. Tentokrát jsem narazil na pořádný kus vepřového plecka. Úplně si vybavuji, jak jsem před časem objednával věci na Rohlíku a byl tam nádherný 2kg kus plecka. Já potřeboval jen kilo. Tak ta druhá půlka putovala do mrazáku. A teď mi leží na stole. Chci mít prostě v mrazáku místo, ačkoliv se mi to moc nedaří. Neustále mi tam někdo něco dává, převážně já sám. No a co z něj? Na pečené maso jsem nemel chuť, ačkoliv pomalu pečené vepřové plecko miluji a trhané vepřové z něj možná ještě více. Tak jsem si řekl. Zuzanka fakt nemusí hovězí guláš, jí z něj jen tu omáčku. Ale vepřové jí, tak co kdybych udělal guláš. Takový ten tradiční český vepřový guláš, jak jej nejspíš dělá většina lidí. Není to ani ta vesnická, ani ta karlovarská verze. Prostě takové to domácí „vařeníčko“.

Tradiční český vepřový guláš
Tradiční český vepřový guláš

Ten kus masa byl naprosto skvělý. Měl i kousek tukového krytí a to já mám rád. Podobné kousky masa, když se dělají správně dlouho, dávají pokrmům ještě lepší chuť a křehkost. Přesně takové vždy vyhledávám.

Opravdu bramborový knedlík?

Víte, když se někde zmíním o tom, že ke guláši a to nejen vepřovému, jíme bramborový knedlík, všichni se strašlivě diví. A i já jsem se divil, když jsem to dostal na talíři poprvé. Za mě to bylo vždy s chlebem nebo houskovým knedlíkem. Jenže pak jsem si uvědomil jednu podstatnou věc. Naprosto běžně se jí masové ragú s noky (gnocchi) a to není zas tak odlišné, tak proč ne. Ochutnal jsem tuto kombinaci a úplně jsem guláši s bramborovými knedlíky propadl. Je to prostě skvělé, to vážně, vyzkoušejte to. A klidně můžete vyzkoušet můj recept na bramborové knedlíky.

Tradiční český vepřový guláš s bramborovými knedlíky
Tradiční český vepřový guláš s bramborovými knedlíky

Suroviny

Vše co potřebujete je prakticky identické s tím, co byste potřebovali na klasický guláš z hovězího masa, jen použijete maso vepřové.

  • 1 kg vepřového masa (já použil vepřovou plec)
  • 600 g cibule
  • 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
  • 1 hrst majoránky
  • 1-2 lžíce sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • voda
  • sůl
  • pepř

Přílohu si můžete zvolit jakou chcete, chleba je taky skvělý, ale ty bramborové knedlíky, to musíte. Pak si připravte taky kousek čerstvé cibule, to se musí. Tedy u nás se to tak nějak musí, máme to moc rádi.

Tradiční český vepřový guláš
Tradiční český vepřový guláš

Postup

Guláš je skvělé jídlo. Ať již se jedná o jeho chuť, tak i vzhledem k jeho snadné přípravě. Vlastně si myslím, že guláš se dá pokazit pouze v jedné fázi a to je restování cibule. Nesmíte ji spálit a zároveň je velká škoda, když ji neopečete dostatečně. Cibule totiž dává guláši obrovský kus chutě a barvy.

  1. Připravte si vše co budete potřebovat. Nakrájejte si maso a cibuli. Oloupejte si česnek.
  2. Do hrnce si dejte sádlo a na něm restujte cibuli. Budete restovat docela dlouho. A hlavně doporučuji u toho skutečně být. Je dobré promíchávat a hlídat, aby se nepřipálila. Dělávám to na menším plamenu. Klidně nechávám cibuli vždy malinko přichytit. Cílem je, aby byla cibule na závěr krásně hnědá. Na dně uvidíte, jak vzniká „nápek“, jak cibule karamelizuje.
  3. Jakmile máte cibuli opečenou můžete přidat ještě trošku sádla a vhodíte drcený kmín a mletou papriku. Nechte vše pěkně zpěnit. Chtěl bych napsat, abyste restovali, dokud se paprika nerozpustí, ale ona se úplně nerozpustí. Ale tímto zpěněním zajistíte, že paprika nebude v guláši drhnout v puse.
  4. Vhoďte maso a hezky jej opečte ze všech stran.
  5. Zalijte vodou, aby bylo maso krásně ponořené a pořádně promíchejte, aby se „nápek“ ze dna rozpustil. Moje Zuzanka miluje ten gulášový „sosík“ a tak až maso změkne, ještě malinko vody přidám, aby omáčky bylo více. V této fázi také přidejte sůl a pepř.
  6. Nechte pomalu dusit, dokud nebude maso úplně měkké.
  7. Maso se již rozpadá a tak vás čeká finále. Ochutnejte a případně dosolte. Také přidejte prolisovaný česnek.
  8. Pokud se vám bude zdát, že je guláš příliš řídký, pak můžete použít trošku záklechtky. Záklechtka je rozmíchaná hladká mouka se studenou vodou. Úplně vám bude stačit, když záklechtku uděláte z 1 lžíce hladké mouky a deci vody. Tu za stálého míchání postupně přidávejte do guláše. Uvidíte jak houstne. Hlavně si z toho neudělejte hustou „kejdu“. V soupisu surovin hladkou mouku neuvádím, jelikož mě téměř vždy dostatečně guláš zahustí cibule jako taková.
  9. Přidejte majoránku a nechte 15-20 minut provařit, abyste se zbavili moučné chutě. Pokud jste mouku nepoužili, bude vám stačit provaření cca 5 minut.

A celý ten zázrak máte hotový.

Jsme jen 3

Víte co je vtipné, že jsme jen 3 a já toho uvařil spoustu. Takže uvolněný mrazák je zase o něco plnější, protože jsem uvařil více knedlíků, abychom měli i na příště, třebas k něčemu jinému. Guláše také je o X porcí více, než potřebujeme. Ale to vůbec nevadí. Máme v mrazáku železnou rezervu. No, spíše gulášovou rezervu pro případ, že se nám nebude chtít vařit.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *