Černé fazole a pancetta: Výživná polévka pro chladné dny.


Česká, Jen tak recepty, Mezinárodní, Polévky / Pátek, 5 dubna, 2024

Fazole, to bude asi moje. Jistě si vybavujete mou polévku z bílých fazolí. Když jsem bral bílé fazole, hned vedle stála sklenice, ve které byly černé fazole. Takže jsem si řekl, že musím udělat polévku, kterou dělávala moje babička. Popravdě, ona ji nedělala přesně takto, ale tato má polévka je jejím receptem velmi inspirovaná. Moje babička používala směs fazolí, které pěstovala na zahradě a místo pancetty používala klasický český špek. Jinak to bylo velice podobné.

Já jsem se rozhodl, že tuto polévku malinko obohatím jinou chutí a tou specifickou chutí je samozřejmě chuť pancetty. Já byl s chutí spokojený, bohužel moje Zuzanka ji moc neocenila. Jednu porci zvládla sníst, ale pro příště mi řekla, ne. Upřímně, tato polévka je sama o sobě dost specifická. Je to za mě klasická zimní polévka, která dodá spoustu energie a hezky zahřeje. Chutě jsou syrové a výrazné. Samotné černé fazole jsou výraznější než ty bílé a pancetta je chuťově také výrazná, takže opravdu víte, že tam je.

Černé fazole a pancetta: polévka z černých fazolí
Černé fazole a pancetta: polévka z černých fazolí

Suroviny

Kdyby tuto polévku vařila moje babička, tak by místo pancetty použila normální špek a místo másla sádlo. No, možná i trochu petrželky. Ale to asi jen v létě.

  • 180g suchých černých fazolí
  • 1,5l masového vývaru (můžete použít vývar hovězí, vepřový, kuřecí nebo i uzený)
  • voda na namočení fazolí
  • 150g pancetty
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
Černé fazole a pancetta: polévka z černých fazolí
Černé fazole a pancetta: polévka z černých fazolí

Postup

Tyto klasické staré polévky jsou neskutečně jednoduché. Nicméně, budete vařit ze sušených fazolí. Takže příprava bude opět den dopředu, jelikož si musíte fazole namočit, stačí večer.

  1. Teď bude první krok malinko komplikovanější, ale nebojte, to zvládnete. Pokud máte vývar, tak sceďte fazole, zalijte vývarem a pokud je vývar nesolený, tak lehce osolte a vařte. Pokud nemáte vývar a použijete nějakou vývarovou kostku, tak doplňte vodu do 1,5l, dejte vařit, přihoďte vývarovou kostku a vařte.
  2. Vaříte na malém plamenu tak dlouho, dokud fazole pěkně změknou.
  3. Během vaření opečte pancettu a přidejte i s tukem do polévky.
  4. Když už jsou fazole měkké, v malém kastrůlku si udělejte jíšku z másla a mouky. Musí hezky zavonět a ztratit moučnou vůni. Pak ji zalijte trochou studené vody, rozmíchejte a vlijte do polévky. Opět pořádně promíchejte.
  5. Přidejte stroužek prolisovaného česneku.
  6. Na malém plamenu nechte vařit 15-20 minut.
  7. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Polévka z černých fazolí a pancetty
Polévka z černých fazolí a pancetty

A hótóvó 🙂

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *