První domácí jogurt očkovaný jogurtem


Jogurty, Ostatní mléčné výrobky, Výroba potravin / Úterý, 16 ledna, 2018

Já vám to sliboval, jak se začnu hrabat v mléce, jdou ruku v ruce se sýry i jiné výrobky. A nebojte se, nebude tady další seriál Dallas. Nicméně musím se přiznat, že jsem nelenil a mám od své úžasné maminky báječnou knížku Domácí mlékař. Moc jsem si ji přál a tak mi ji Ježíšek (maminka) nadělil. Chtěl jsem ji hlavně kvůli sýrům, ale je tam tolik super receptů i na nesýry a vlastně, ono tyto mléčné produkty budu moct využít i u některých speciálních receptů na sýry. No a jsme u toho, prostě si čtu a čtu a najednou si říkám. Kámo, ráno snídáš jogurty, kupuješ si ty kvalitní ve skle, tak nebuď línej a udělej si vlastní, vždyť to vlastně nic není. Nic k tomu nepotřebuješ, tak něrob Zagorku. No a tak se cestou z práce stavuji v obchodě a kupuji čerstvé plnotučné mléko a malý jogurt Hollandia. Jdu si udělat vlastní domácí jogurt očkovaný jogurtem.

Domácí jogurt očkovaný jogurtem
Domácí jogurt očkovaný jogurtem

Výroba jogurtu není složitá věc a dá se prakticky zvládnou téměř bez jakéhokoliv vybavení. Nebudu však zakrývat, že pokud máte po ruce pomocníky, rozhodně se vám bude dělat snáze.

Kniha Domácí mlékař Domácí mlékař – Klára Hadašová
V tomto příspěvku a jsem se nechal inspirovat a s daty vycházel z nejlepší knížky o mléce a produktech mléka od Kláry Hadašové, Domácí mlékař. Snažil jsem se popsat svou zkušenost a postup, který jsem zvolil. Rozhodně všem doporučuji si knížku zakoupit, jelikož se jedná o to nejlepší, co můžete dnes na trhu pořídit.
Web Domácí mlékař: www.domacimlekar.com
Web Co nového na kopci: www.conovehonakopci.cz
Knihu si můžete snadno zakoupit zde (Domácí mlékař) a tím Kláru podpořit v její úctyhodné práci.

Suroviny

  • 1l čerstvého plnotučného mléka
  • 1/2 malého kelímku živého jogurtu aneb 3 polévkové lžíce

Postup

  1. V hrnci zahřejete mléko na teplotu 95°C. Pokud máte teploměr je to pro vás snadné, pokud ne tak jej zahříváte dokud se nezačne téměř vařit. Tento krok je důležitý, jak jsem všude vyčetl, jelikož to změní nějak složení bílkovin a díky tomu je pak jogurt hustý.
  2. Rychle zchladíte mléko na teplotu 42-47°C já chladím vždy na 47°C. To uděláte nejsnáze tak, že dáte hrnec do dřezu a napustíte studenou vodu kolem. Mléko budete promíchávat a díky tomu se ochladí ještě rychleji. Pokud opět nemáte teploměr, tak chladíte tak dlouho, dokud nebude teplota taková, že v ní udržíte v pohodě prst.
  3. Pak mléko naočkujete. My nemáme žádnou kulturu a proto si pomůžeme kulturou obsaženou v jogurtu. Dáme do mléka 2-3 lžíce, já dal 3. (Vždyť na to mám ne?) Nyní metličkou pořádně rozmícháte.
  4. Nyní přijde na řadu proces zrání jogurtu. Tady pokud máte jogurtovač, jako že já nemám, tak nalijete naočkované mléko do lahviček a dáte do jogurtovače. Jelikož já jej nemám, tak jsem před přípravou připravil skleničky po jogurtech, které doma jím, ty jsem dal na minutu do mikrovlnky, pro jistotu. Do těchto skleniček nalijete naočkované mléko, uzavřete a nyní přijde na řadu jak nechat zrát.
  5. Můžete si pomoci nějakou termo-taškou nebo prostě sklenice zabalíte do deky a dáte pod peřinu do postele. Zuzanka u mě zrovna nebyla, tak přišly na její půlku. Tam je necháte zrát minimálně 6 hodin.
  6. Po vyzrání dáte do lednice vychladit. Vzhledem k tomu, že dělám jogurt vždy na večer, tak chladím do rána a často vlastně i déle. Během této doby probíhá ještě jakési dozrávání a hlavně jogurt ještě dále houstne.

Chcete vědět jak to dopadlo? Ráno jsem si hezky vstal, otevřel sklenici a zabodl do jogurtu lžičku. Stála a ani se nehnula. Chtěl jsem napsat něco chlapštějšího, ale měl bych být rozumný a dospělý, já vím. Takže se nebojte a jděte do toho, není to složité.

Domácí jogurt očkovaný jogurtem
Domácí jogurt očkovaný jogurtem

No a nesmím zapomenout na několik tipů na závěr 🙂

  1. Pokud máte strach, že bude jogurt během zrání trpět chladem, dejte si do malé PETky bodu o teplotě 50°C a tu přibalte ke skleničkám.
  2. Jednu skleničku si schovejte a můžete ji použít pro očkování další várky jogurtů. Nicméně to prý nejde dělat do nekonečna, takže po čase se stane, že už nebude jogurt houstnout a budete muset od začátku.
  3. Prý je lepší než jogurt jogurtová kultura. Tak to pro vás vyzkouším a vyzkouším kultury, které budou k dostání. Prý se chuťově dost liší.
  4. Dodržujte maximální čistotu, což platí u výroby jakýchkoliv potravin.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *