Domácí jogurt řeckého typu


Jogurty, Ostatní mléčné výrobky, Řecká, Výroba potravin / Neděle, 2 prosince, 2018

Jogurty miluji víc a víc, ale pouze ty pořádné. Na podzim jsme byli se Zuzkou v Řecku, kde jsme museli všude ochutnávat Tzatziki. A já si tam opět uvědomil, že mi doma Tzatziki prostě nejdou. To už však nyní není pravda, ale o tom až příště. Pokud opravdu chceme dobré Tzatziki, nutně potřebujeme skutečně dobrý řecký jogurt. On pravý a opravdový „řeckořecký“ jogurt je z ovčího mléka a vyrábí se stejně jako jogurt z mléka kravského. Jen ten řecký je hustší, hutnější a krémovější. Ale takový si můžeme vyrobit taky a je to tak jednoduché.

Jogurt řeckého typu, pevný a hutný
Jogurt řeckého typu, pevný a hutný

Základem je kvalitní jogurt

Nejprve si vyrobíte kvalitní jogurt a k tomu můžete použít jeden z mých postupů:

  1. První domácí jogurt očkovaný jogurtem
  2. Domácí jogurt očkovaný kulturami

Takto vyrobený jogurt vychladíte a nyní začínáme vyrábět jogurt řeckého typu. Vychlazený jogurt dáte do sýrařského plátna a pokusíte se vymačkat syrovátku.

Vymačkávání syrovátky z jogurtu
Vymačkávání syrovátky z jogurtu

Řecký jogurt se vyrábí snadno

Z počátku ji vytlačíte z jogurtu poměrně dost. Pak dáte jogurt i s plátnem do sítka, sítko nad misku a celé to dáte do lednice a necháte vykapat. Já na jogurt posledně zapomněl, tak jsem ho tam nechával vykapat 3 dny :-), ale údajně by 1 den měl stačit. Po vykapání máte pořádně hustý, hutný, pevný jogurt řeckého typu. Dáte si jej do sklenic nebo plastových boxů a uložíte do lednice.

Jogurt řeckého typu po dvou dnech odkapání

A co Tzatziki? Buďte trpěliví, budou příště a vězte, i Řek by řek, že jsou super.

Jogurt řeckého typu nebo také Straggisto, je velice oblíbený po celém světe. S tím ovčím se nepotkáte na každém rohu a většina jogurtů, které koupíte, pochází z mléka kravského. Tento jogurt je výborný ne jen na Tzatziki, ale je báječný na snídani s medem, ovocem, oříšky či semínky.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *