Šťouchané brambory s cibulkou


Česká, Jen tak recepty, Přílohy / Pátek, 21 května, 2021

Ačkoliv brambory pocházejí z amerického kontinentu, za těch mnoho let v našich krajích velice zdomácněly a dnes je téměř považujeme za vlastní.  Existuje obrovské množství receptů jak připravit brambory jako hlavní jídlo a nespočet receptů jak připravit brambory jako přílohu. Šťouchané brambory s cibulkou jsou jednou z příloh, která je neskutečně populární. Tato příloha se nejlépe hodí ke grilovaným masům a minutkám. Příprava je jednoduchá a variant je velké množství. Každý má ten svůj oblíbený recept a já vám dnes ukážu, jak si dělám máslové šťouchané brambory s cibulkou. Cibulkou? Cibulí. Tuto variantu mám rád, když nechci dělat přílohu příliš výraznou. Důvodem může být například jemná omáčka, kterou nechci přebít jinou příliš výraznou chutí.

Šťouchané brambory s cibulkou
Šťouchané brambory s cibulkou

Suroviny

Součet surovin je velice strohý a množství bude hodně záležet na vámi preferované chuti. Nicméně počítejme s tím, že na 2 pěkné porce budete potřebovat.

  • cca 400g brambor (jak sami víte, já preferuji varný typ A)
  • 1 cibuli
  • 100g másla
  • sůl

Skutečně berte tento výčet orientačně, protože jsem téměř přesvědčen, že nebudete předně vážit brambory, to je vlastně nesmysl. Samotné množství cibule budete určovat podle toho, jak moc cibulové chuti budete v bramborách chtít mít.

Šťouchané brambory s cibulkou
Šťouchané brambory s cibulkou

Postup

Určitě vám nyní doporučím si při práci postupně ochutnávat, jelikož jedině tak dosáhnete chutí, které skutečně chcete mít.

  1. Oškrábejte si brambory, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené, studené vody.
  2. Nakrájejte si cibuli na drobněji, do kastrůlku dejte 50g másla, přidejte cibuli, lehce osolte a opékejte. Já zde zvolil pomalé opékání a tak jakmile máte máslo rozpuštěné a cibule se začíná smažit, stáhněte na malý plamen. Pokud byste jeli zprudka, může se stát, že se bude cibule někde již chytat a jinde ještě nebude ani na barvu. To občas můžete chtít, ale v tomto případě je naším cílem, mít cibule lehce na barvu a jemně zkaramelizovanou. Šťouchaným bramborám to dá jistou sladkost. Bude to trvat déle, ale vše bude rovnoměrné. Takže nezapomínejte občas promíchat.
  3. Brambory máte uvařené, tak je slijte a nechte v hrnci bez pokličky, aby se hezky zbavily páry.
  4. Jakmile máte cibuli na másle správně nazlátlou, ne hnědou, tak se můžete dát do šťouchaní.
  5. Rozmačkejte brambory nahrubo, přidejte cibuli s máslem a promíchejte. Přidejte ještě 50g másla a dobře vmíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.

Množství cibule si můžete regulovat podle sebe. Pokud chcete mít výraznější cibulovou chuť, tak můžete dát cibule více. Ono to bude na začátku vypadat, že jí máte hodně, ale po opečení dost výrazně zmenší svůj objem.

Nejlepší příloha z přírodním masům

Šťouchané brambory se náramně hodí k přírodním masům. Ať už je připravujete na grilu, pánvi nebo je upečete. Tato varianta se pak hodí k pokrmům, kde budete mít k masu i nějakou jemnější omáčku. Potřebujete zabránit tomu, aby chuť šťouchaných brambor přebíjela chuť omáčky. Proto je jako tuk zvolené máslo, které je jemné, na rozdíl od sádla, které je chuťově mnohem výraznější.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *