Gastro kalendář

Nový rok (1. leden)

Nový rok je začátkem roku a vždy padne na 1. leden. Je to náročný den spojený s únavou, ospalostí a pro mnohé s přecpaným žaludkem a kocovinou. S tímto dnem jsou také spojeny mnohé tradice a v mnoha rodinách také mnohé tradiční jídla. Jsou to jídla, která nám pomáhají překonat kocovinu nebo nám mají zajistit bohatství, hojnost, zdraví a to správné prožití následujícího roku. Některé recepty pro tento den jsou jasné, některé vyžadují pouze nutné ingredience a některé jsou prostě praktické, aby člověk dokázal překonat tento den po probděné noci, kterou naplnily bujaré oslavy.
 
Ráno bývá náročné a co může být nejlepší po noci plné slavení? Vyjma spánku, jelikož předpokládám, že jste již vstali. Taková dobrá a hutná polévka vás vždy postaví na nohy. A tou nejlepší a to hovořím z vlastní zkušenosti, je Zelňačka. Ta musí být hustá a určitě doplněná skvělým uzeným, klobáskou a smetanou, která vaše bříška pohladí.
 
Na Nový rok také nesmí chybět jídlo z čočky. Jaké zvolíte závisí jen a jenom na vás. Čocka symbolizuje peníze a tak pokud chcete mít v nadcházejícím roce hojnost peněz, nesmíte pokrm z čočky vynechat. Můžete si udělat Čočkovou polévku nebo Čočku na kyselo, to jsou tradiční novoroční recepty. V mé rodině se dělá vždy Čočková polévka, protože po ní následuje další chod.
 
Také jste si všimli, že před Novým rokem zmizí z obchodů uzené maso? To bude tím, že mnozí lidé si jako novoroční jídlo dělají vařené uzené a k tomu bramborovou kaši, vařené brambory nebo chleba. Kombinace se mohou lišit a vůbec by mě nepřekvapilo, pokud bych nějakou vynechal.
 
Počítejte také s tím, že vás čeká dojídání zbytků ze Silvestrovké noci. Takže bříška budou pěkně nacpaná.

Hospodská čočková polévka s uzeninou

Hospodská čočková polévka s uzeninou

Naprosto klasická a tradiční polévka, kterou všichni známe z hospůdek. Tato se náramně hodí právě i k novoročnímu obědu.

Naše čočková polévka (sladkokyselá)

Naše rodinná čočková polévka, tu míváme doma u mých rodičů vždy na Nový rok.

Zelňačka

Zelňačka jak ji vařím já

Báječná polévka, která vám srovná žaludek po silvestrovském bujaří.

Uzené maso s bramborovou kaší

Uzené maso s bramborovou kaší

Jídlo, které patří v mnoha rodinách mezi klasická Novoroční jídla. Věřím, že tohle dokáže srovnat žaludek.

Velikonoční pondělí – červené pondělí (23. března – 26. dubna)

Velikonoce nevycházejí každý rok na stejné datum a tak je jejich zařazení do gastro kalendáře malinko komplikované, ale ne nemožné. Datum se mění  v závislosti na prvním úplňku po jarní rovnodennosti.

V náboženském pojetí se pojí se zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jsou to moc krásné svátky spojeny s jarem a i když někdo není věřící, má smysl tyto svátky dodržovat, je to naše tradice. Velikonoční pondělí  je spojeno s pomlázkou, kdy chlapci obcházejí vesnici/e známé a koledují. Za to dostávají různá vajíčka a pamlsky. V moderní době i něco jiného. Chlapi nepohrdnou něčím ostřejším. Je to tradice spojena i s tradičními jídly, které se mohou region od regionu lišit.

V regionu, ze kterého pocházím (severní Morava) se můžete setkat s tradičním velikonočním salátem Maras. Ten je v naší rodině tradiční snídaní.

Maras

Maras je velikonoční salát, který je pro naši rodinu tradiční. Setkal jsem se s ním pouze na severní Moravě a tipuji, že jeho kořeny budou alespoň minimálně z Polska.