Polévka z bílých fazolí potěší tělo i ducha


Česká, Jen tak recepty, Mezinárodní, Polévky / Čtvrtek, 14 března, 2024

Chladné zimní měsíce mě svádějí k tomu, abych vařil malinko z jiných surovin, než během zbytku roku. Jasně, taková rajčatová polévka z čerstvých rajčat by byla super. A ono ani není problém si nějaká ta rajčata koupit. Ale co jejich kvalita? Co jejich chuť? Vzhledem k těmto důvodům se snažím vařit ze surovin, které se k tomuto ročnímu období hodí více. Takže nastal čas luštěninový a mým výtvorem je polévka z bílých fazolí.

A hned v úvodu se musím přiznat, že jsem tuto polévku vařil poprvé a výsledek výrazně předčil mé očekávání. Byla to taková prohlídka naší spíže a z vybraných laskomin vznikl tento recept. Rovnou si ji řadím do oblíbených a snadných polévek. Tohle budu vařit častěji.

Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí

Dnešní doba je taková, že jíme co chceme a kdy chceme. Bohužel často to ani nedává smysl. Chápu, že chceme jíst to, na co máme chuť. Ale je to správně? Na to si každý musíme odpovědět sám. Můj osobní názor je ten, že bychom se měli snažit jíst lokální a sezónní plodiny. Uznávám, že to sám vždy nedodržuji. Snažím se o to a to je dobrý začátek.

Suroviny

Suroviny jsem rovnou při vaření poctivě zapisoval a jen tajně doufám, že jsem na nic nezapomněl.

  • 150-200g větších bílých fazolí (množství berte jako orientační, záleží na tom, jak ji chcete mít hutnou)
  • 2-3 brambory (menší kusy, pokud máte velký „kobzol“, tak jeden)
  • 1,5l zeleninového vývaru (nemáte-li vývar, můžete použít pouze vodu nebo zeleninový bujón)
  • voda dle potřeby (použijete na namáčení fazolí)
  • 100g dušené vepřové šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 4 větší větvičky čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • cibulový chléb (já použil cibulový chlebík z Lidlu)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Tak a už slyším ty poznámky, kde jsou ve výčtu surovin ty chilli papričky. No nejsou tam, protože jsem je použil trochu jako ozdobu, která rozhodně není povinná. Nicméně milovníci chilli si ji musí dát povinně. Jedná se o asijskou papričkou bird’s eye, která je velice typická pro vietnamskou a thajskou kuchyni.

Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí

Postup

Příprava této krmě je vcelku jednoduchá a za jistých podmínek i rychlá. Nicméně je nutná jistá příprava, spočívající v namočení fazolí a to nejlépe den dopředu, minimálně přes noc. pokud to neuděláte, pak již vaření nebude tak rychlé. Tak neztrácejme čas a pojďme se do toho pustit.

  1. Musím to tady dát. Prvním krokem je namočení fazolí. Den dopředu je nejlepší, ale přes noc bude bohatě stačit taky.
  2. Nejdelší dobu bude trvat vaření fazolí. Pokud vaříte pouze s vodou nebo použijete zeleninovou kostku, tak vařte klidně ve vodě, ve které jste namáčeli. Pokud budete vařit v zeleninovém vývaru, tak namočené fazole sceďte a zalijte vývarem. Doba vaření bude individuální. Budete vařit, dokud nebudou fazole měkké. Rozhodně vařte pod pokličkou, aby se vám vývar zbytečně nevyvařoval. Museli byste pak dodávat vodu. I tak doporučuji hlídat vaření a v případě potřeby doplňovat vývarem nebo vodou. Já osobně již nyní osolím, trochu, jelikož chci, aby se sůl dostala i do luštěnin. Zhruba po 10 minutách vaření fazolí přidám lístečky tymiánu.
  3. Bývá to můj první krok, nyní tedy třetí. Připravte si vše co potřebujete, tedy hlavně si nakrájejte co se nakrájet má. Oškrábejte si brambory a nakrájejte je na kostičky. Nakrájejte si na kostičky šunku. Oloupejte česnek. Případně si již můžete nakrájet krutony z cibulového chleba.
  4. Když jsou fazole již téměř měkké, tak přidejte brambory, šunku, prolisovaný česnek a nechte dále vařit na malém plamenu.
  5. Připravte si jíšku. Do rendlíku dejte lžíci másla, lžíci mouky a na malém ohni orestujte až zavoní. Pak zalijte studenou vodou a přilijte do polévky.
  6. Polévku provařte minimálně 10 minut, nejlepší je 20 minut, aby se jíška provařila.
  7. Během vaření si v misce promíchejte nakrájený cibulový chlebík s trochou olivového oleje, dejte na pánev a opečte hezky na barvu. Vzniknou vám neskutečně chutné krutony.
  8. Na závěr polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
  9. Při servírování přidejte do talíře krutony a kdo rád pálivé jako já, tak klidně i chilli. Ten kdo nemá rád chilli, ale chtěl by tam něco čerstvého a červeného, může si přidat na drobné kostičky nakrájenou červenou papriku nebo kapii.
Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí

Proč jíme tak málo luštěnin?

Často se zamýšlím nad tím, proč mnoho lidí ve svém jídelníčku vynechává luštěniny. I my je nemíváme bůhví jak často. Že by to bylo těmi „kejdami“ ze školních jídelen? Přiznávám, že já mám dodnes noční můry plné hrachové kaše z naší školní jídelny. I přes to mám luštěniny moc rád. Miluji čočkovou polévku, čočku na kyselo, hrachovou polévku, chilli con carne a mnoho dalších jídel, kde jsou fazole, čočka, kukuřice či sója. Nicméně si možná myslíme, že čistě luštěninové jídlo je jaksi chudé a méněcenné. V luštěninách je však spousta bílkovin a vlákniny a proto jsou pro naše stravování důležité.

Bývá u vás taky polévka z bílých fazolí na vašem jídelním stole? A jaká? Moc rád bych poznal i vaše recepty.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *