Kuře Teriyaki: kousek Japonska ve vaší kuchyni


Hlavní jídlo, Japonská, Jen tak recepty / Pondělí, 18 září, 2023

Jsme už zase zpět v Praze. Teď bych měl nechat trochu pauzu, abyste si sami řekli, zda je to dobře nebo špatně. Ale ono ani jedno není správně. Výhodou pro mě je, že jsem zase zpět ve své kuchyni a můžu si vařit co mě napadne. Mám tady svůj prostor a všechno své náčiní. Na druhou stranu jsme zase zavřeni v bytě, a to mě tedy vůbec netěší. Náš Kubík si navíc přivezl nějakou střevní virózu, a tak jsem musel řešit co budu vařit, aby se z toho dalo něco použít pro Kubíka, aby to jeho bříško udrželo. Nějakou chvíli jsem se prohraboval v kuchařkách, časopisech, abych našel něco, co jsme si doma ještě nevařili. Přátelé a kamarádi, narazil jsem na kuře Teriyaki a měl jsem okamžitě jasno. Tohle prostě chci.

Kuře Teriyaki
Kuře Teriyaki

Suroviny

Snažím se recept sepsat co nejjednodušeji, a tak vynechávám výrobu vlastní Teriyaki omáčky a beru do ruky již omáčku hotovou z obchodu. Samozřejmě si můžete vyrobit vlastní, pro mě je ta kupovaná naprosto v pořádku. Sójovku si doma taky nedělám sám, ale koupím nějakou dobrou a kvalitní.

Níže uváděné suroviny jsou na 2 porce.

  • 2 kuřecí prsa
  • Teriyaki omáčka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • rostlinný olej na smažení
  • kousek brokolice
  • japonská kulato-zrnná rýže (například ta na sushi)
  • chilli papričky (volitelně)
  • černá sezamová semínka
  • sůl
Kuře Teriyaki
Kuře Teriyaki

Máte-li rádi více zeleniny, rozhodně nebude na škodu, když si k brokolici přidáte i jinou zeleninu, ale já vycházel z reálného japonského receptu, a tak jsem ponechal pouze tu brokolici.

Také bych se rád zastavil u rýže. Uvádím, že byste měli použít nejlépe nějakou japonskou rýži. Tak samozřejmě, snažíme se reprodukovat japonský recept. Proto jsem i já zvolil japonskou kulato-zrnnou rýži (sehnal jsem rýži na sushi). Ale pokud ji nechcete shánět, nebo se vám nedaří ji sehnat, z jakéhokoliv důvodu, tak zvolte klidně rýži jasmínovou. Nebo prostě jakoukoliv rýži. Tady jde skutečně o to se co nevíce přiblížit autenticitě receptu. Kdo mé recepty znáte, tak víte, že já vařím rýži téměř vždy v rýžovaru. Stojí pár korun a neuvěřitelně vám usnadní práci a čas. A v Asii jej také dnes již většinou používají. A v Japonsku? Tak tam mají nejlepší rýžovary „ever“.

Kuře Teriyaki
Kuře Teriyaki

Postup

Ano, přátelé a kamarádi. Ano, maso potřebuje marinovat. Ale nemějte strach, jestli si tohle jídlo chcete udělat dnes, tak to ještě stihnete. No a pokud si jej budete chtít udělat zítra, je to ještě lepší. Jinak před tepelnou přípravou samotného jídla si dejte vařit rýži, ať ji máte připravenou.

  1. Připravte si marinádu. Do misky si dáte Teriyaki omáčku, nadrobno nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Nebojte se udělat marinády více, bude se vám pak hodit.
  2. Do marinády naložte kuřecí maso v celku a nechtě v chladnu marinovat. Minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
  3. Připravte si malé růžičky brokolice. Počítejte tak 5-7 růžiček na porci.
  4. Namarinované maso opečte na pánvi s trochou oleje. Nejefektnější to je na grilovací pánvi, ale i na té normální, kterou pravidelně používáte to bude naprosto v pohodě. Maso by se mělo krásně opéct, aby bylo uvnitř propečené a na povrchu jemně do křupava.
  5. Paralelně s masem si dejte na druhou pánev trošku oleje a opečte si malé růžičky brokolice, které jemně osolíte. Všimněte si, že jsem je opékal opravdu až do hněda. Ony pak získají velice příjemnou až oříškovou chuť a nebude to taková ta jen prohřátá brokolice.
  6. A abyste toho neměli málo, tak při tom všem si vezměte marinádu, ve které bylo maso. Tu dejte do kastrůlku a provařte. Pokud ji máte málo, přidejte si do ní ještě Teriyaki omáčku. Tuto omáčku pak budete používat při servírování, abyste posléze nejedli jen opečené maso a suchou rýži.
  7. Tak a teď již jen naservírovat. Na talíř dejte rýži. Opečené kuřecí maso nakrájejte na plátky a rozložte na rýži. Vše hezky přelejte omáčkou z marinády. Nahoru položte růžičky brokolice. Pokud máte rádi pikantní, položte i kousky čerstvé chilli papričky. Na závěr jemně posypte černým sezamovým semínkem. Když nemáte černý, použijte bílý sezam.
Kuře Teriyaki
Kuře Teriyaki

Autenticita kuře Teriyaki

Musím se přiznat, že jsem nikdy nebyl v Japonsku a nikdy jsem nenavštívil japonskou restauraci. Samozřejmě, že jsem již jedl nějaká, řekněme, japonská jídla z různých asijských bister. Ale to, jak jsou, či nejsou autentická nemohu posoudit. A tak i já vlastně nevím, jak se mi jídlo povedlo. Už jen to, že recept, ze kterého jsem vycházel neobsahoval chilli a já jej tam dal. Ale co chilli, já tam dal papričky rodu habanero, a to opravdu do asijské kuchyně nepatří. Nicméně mi to tam chuťově neskutečně sedlo. Ale nebojte, recept, ze kterého jsem vycházel pochází od člověka, který to Japonsko opravdu zažil a v Asii se hodně pohyboval, ba dokonce tam hodně vařil. Tak sand nebudu nějak zásadně daleko.

Kuře Teriyaki
Kuře Teriyaki

Vlastně by mě moc zajímalo, jak to máte vy. Možná jste v japonské kuchyni zběhlí a mě by zajímalo, jak moc jsem se přiblížil, či vzdálil tomu opravdovému receptu. Byl bych moc rád, pokud bychom si o tom mohli podiskutovat v komentářích níže. Moc rád bych se něčemu přiučil.

No a na závěr musím říct, že jídlo mělo veliký úspěch, tak já bych moc spokojený. Všem nám chutnalo.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *