České buchty, ještě lepší než od babičky


Česká, Dezerty, Jen tak recepty, Pečivo, Sladká jídla / Pondělí, 17 dubna, 2023

Máte rádi buchty? Ale no tak, pánové. Myslím české buchty. Tak ještě jednou, prostě skvělé, kynuté, honzovy, české buchty. Já jsem opravdu dlouho hledal recept na buchty mojí babičky, ale nemám jej, bohužel se nám nijak nedochoval, a tak jsem zkoušel a hledal recept, který nám bude vyhovovat nejvíce. Vyzkoušel jsem mnoho receptů, a nakonec jsem využil zčásti ten, jehož autorem je můj nejoblíbenější autor kuchařek, Roman Vaněk. Tyto buchty jsme pekli již mnohokrát a jsou naprosto dokonalé. Osobně na nich obdivuji to, že i po několika dnech jsou stále měkké a vláčné.

České buchty s mákem a tvarohem
České buchty s mákem a tvarohem

Náplně

Každý má rád buchty plněné něčím jiným. Ať již klasické tvarohové či makové buchty, nebo můžete zvolit povidlové, marmeládové nebo ořechové. Myslí, že by nám mnoho z vás mohlo ukázat i další náplně. Určitě si umím představit nějakou náplň jablkovou, čokoládovou, řepnou a mnoho dalších. Já se dnes budu věnovat pouze dvěma náplním, a to z tvarohu a máku.

Maková náplň

Pochopím, že pokud se vám s náplní nechce moc dělat, tak můžete zvolit již nějakou hotovou makovou náplň z obchodu. Nicméně se můžete pokusit si vyrobit makovou náplň vlastní a věřte, není to nic složitého. Možná máte nějaký vlastní, domácí recept. Já vám tady naznačím, jak dělám úplně základní makovou náplň já. Nicméně pokud máte nějakou svou, budu moc rád, když se o váš recept s námi podělíte v komentářích.

Suroviny
  • mletý mák
  • mléko
  • vanilkový cukr
  • cukr krupice
  • rum
Postup

Do pánve nebo do kastrůlku dáte mletý mák, vanilkový cukr, zalijete trochu mlékem a začnete vařit. Jakmile směs zhoustne, můžete opět přidat mléko. Ale opatrně a postupně. Množstvím mléka upravujete hustotu. Pokud chcete mít náplň hodně hustou, použijete mléka méně, pokud chcete mít náplň krémovější, budete přidávat mléka více. Při vaření přidáváte cukr krystal, abyste dosáhli sladkost, kterou chcete. Co si budeme povídat, každý to má rád trošku jinak. Také můžete, ale nemusíte, přidat lžíci klasického tuzemáku, ten tomu dává ten správný šmrnc. Náplň vaříte tak dlouho, dokud mletý mák pěkně nezměkne. Když budete mít náplň řídkou, tak prostě jen vařte déle. Někdo přidává trošku mouky, ale já, pokud chci mít „echt“ makovou náplň, tak tam mouku rozhodně nepřidávám.

Do makové náplně můžete samozřejmě přidávat další vylepšení. Citrónovou kůru nebo namočené rozinky nebo drcené ořechy, marmeládu, skořici či jiná aromatická koření. Receptů je neskutečně mnoho. Tohle je takový základ, který je pak možné jednoduše vylepšovat.

Tvarohová náplň

Tvarohová náplň je také velice jednoduchá. Základem je kostka měkkého polotučného tvarohu. Hlavně pozor, nesmíte použít ten ve vaničce, ale musí to být opravdu ta kostka. Pak žloutek a cukr. Případně ještě něco navíc k dochucení, ale to již není povinnost, ale vylepšení.

Suroviny
  • 1 kostka měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 žloutky
  • 100g moučkového cukru
  • a zase ten rum (trošičku)
Postup

Tohle je rychlovka. Všechno důkladně smícháte, nejlépe nějakým robotem. I zde můžete rum vynechat, vím, že jsou lidé, kteří tu chuť, kterou rum dodává prostě nemají rádi. Také můžete přidat namočené rozinky (nejlépe v rumu 🙂 ) nebo ořechy. Hodně populární je citrónová kůra, ale já se musím přiznat, že mě tam ta kůra prostě ruší, ale mnoho lidí ji tam dává.

České buchty

České buchty s mákem a tvarohem
České buchty s mákem a tvarohem

Náplně máme, a tak se můžeme pustit do buchet. Kdo by neznal klasické české buchty? Vždyť se s nimi setkáváme již od dětství. Je to pohádková klasika. Honza se vydal do světa a v pytlíčku si nesl tvarohové buchty, které mu na cestu připravila jeho maminka. Je to prostě česká klasika, jen ve světě trošku nedávají makovou náplň, ale to je jiná pohádka.

V čem budete péct?

To je správná otázka, jelikož pekáč, ve kterém budete péct, bude zásadně ovlivňovat dobu pečení. Možná jste již zaznamenali moje zkušenosti z pečení naší tvarohové bábovky, kde forma významně ovlivňuje časy. A stejně je to tady. Pokud budete péct v klasickém plechovém, či smaltovaném pekáči, tak čas bude cca o 5 minut kratší, než když budete péct ve starém litinovém pekáči jako já.

Můj pekáč je taková stará česká klasika, kterou již mnoho lidí nepoužívá. Ale já po takovém pekáči toužil. A tak mi jej koupila na burze maminka mojí Zuzky a musím říct, že mi tím udělala ohromnou radost. Ano, není to bezchybný pekáč, ale je prostě nádherný. Zub času se na něm již výrazně podepsal, ale o to je krásnější a kouzelnější. Takže já jej používám mnohem raději než nějaké moderní pekáče ať již nerezové, plechové, smaltové či skleněné.

Suroviny

Nevím jak vám, ale tohle množství je u mě na jeden pekáč. Jen pro zajímavost, jsem pekl 9 buchet tvarohových a 9 buchet makových.

  • 200ml mléka (vždy používám plnotučné)
  • 1 kostka čerstvého droždí (cca 42g)
  • 100g cukru krupice
  • 500g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100g másla
  • 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
  • trošku soli

Určitě budete potřebovat ještě pár věcí navíc, protože před pečením budete muset buchty ještě potřít rozšlehaným vejcem s trochou mléka. Také budete potřebovat rozpuštěné máslo, kterým vymažete pekáč a pak budete potírat buchty mezi sebou, aby se pak krásně oddělovaly po upečení. A na úplném konci bude ještě horké buchty potírat rozpuštěným máslem s rumem. Tohle znám velice dobře například z přípravy valašských frgálů. Toto potření zajistí dlouhou a opravdu dlouhou vláčnost.

Postup

Často slýchávám, že kynuté těsto je něco složitého, ale vězte, že opravdu není. Skutečně se není čeho bát, protože minimálně u tohoto receptu se mi ještě nestalo, že by to nedopadlo dobře. Vždy to dopadlo náramně dobře a my byli velice spokojeni.

České buchty s mákem a tvarohem
České buchty s mákem a tvarohem
  1. Osobně vám doporučuji, abyste si náplň udělali hned na začátku, ať na to pak nemusíte myslet. Navíc u makové náplně musíte počkat, než vám vychladne.
  2. Hned v následujícím kroku si připravte kvásek. Je to naprosto jednoduché. Přihřejte si mléko, aby bylo jen vlažné, rozdrobte do něj droždí a dejte kávovou lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte na teplém místě přibližně 10 minut. Pokud jste si mléko neohřáli, můžete jej dát do trouby, kde máte nastaveno přibližně 25-30 °C.
  3. Pak už je příprava těsta jednoduchá. Máte-li robota, tak ultra jednoduchá, pokud nemáte, tak si namasírujte svaly, budete je potřebovat. Do mísy dejte mouku, vanilkový cukr, cukr krupici a sůl. Tyto suché suroviny promíchejte. Pak přidejte změklé nebo rozpuštěné máslo a opět promíchejte. Pak přidejte žloutky a opět promíchejte, přidejte kvásek a nechtě důkladně prohníst. Bude to chvíli trvat, jelikož těsto musí být vláčné, skutečně důkladně promíchané, aby se nelepilo.
  4. Zpracované těsto v míse zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. Já v tu dobu (nejlépe někde uprostřed kynutí) již nastavuji troubu na 170-180 °C, abych ji měl připravenou.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní stůl. V těstě je tolik másla, že nemusím ani podsypávat moukou. Ale pokud byste přeci jen měli problém, že se vám bude lepit, klidně trošku podsypejte hladkou moukou.
  6. Ručně testo zpracujte a vytvořte váleček, který rozdělte na 18 stejných kousků. Jak? To nechávám na vás. Mě pomáhá šachovnice na mém velkém prkénku. Ale klidně si to odvažte nebo si můžete pomoci nějakým měřidlem.
  7. Vymažte si pekáč máslem. Pokud se bojíte, můžete tam vložit pečící papír.
  8. Z každého dílku udělejte kuličku a tu rozválejte na placku. Čím větší a tenčí placku budete mít, tím více náplně se tam vejde. Moje placky mají tloušťku cca 5 mm. Ty buchty při pečení ještě docela nabydou, a já mám rád, že to pak není jen samé těsto, ale taky je tam dost náplně.
  9. Na střed placky dáte vámi zvolenou náplň. Okraje placky stáhnete k sobě a uděláte takový balíček (mošničku). Podstatné je, aby se těsto nikde neprotrhlo a náplň pak neutíkala ven.
  10. Vytvořenou kouli (buchtičku), vložte do vymazaného pekáče, a ještě kolem potřete rozpuštěným máslem. Takto vkládejte jednu kouli po druhé. Však ono to je vidět i na fotografiích. Zpočátku se vám může zdát, že ty koule jsou nějak od sebe, ale ony začnou v pekáči opět kynout, a tak se nakonec prostor vyplní. No, a nakonec i během pečení budou buchty zvětšovat svou velikost, takže obavy rozhodně nejsou na místě.
  11. Než dáte buchty péct, tak je na povrchu potřete rozšlehaným vejcem s lžičkou mléka. To vám udělá barvičku „par exellence“.
  12. Pekáč s buchtami vložte do vyhřáté trouby na teplotu 170-180 °C a pečte. Tak a tady pozor! V klasickém pekáči 25 minut. Já ve svém litinovém pekl 30 minut. Moc dobře víte, že trouby pečou, jak se jim zlíbí. Takže si spíš hlídejte barvu než čas a čas prostě berte jako orientační. Buchty jsou hotové až jsou hotové, říkávala moje babička. Takže když budou krásně zlatavé, mohou z trouby ven.
  13. Pozor, to ještě není všechno. Nyní si rozpusťte máslo a dejte do nej lžíci rumu. Touto směsí hezky potřete ještě horké buchty. Vše se nádherně vsákne do buchet a ty budou několik dní měkké a vláčné.
  14. Nechte chvíli vychladnout a pak je vyklopte z pekáče. Naaranžujte si je dle libosti. My s cukrováním čekáme vždy až na chvíli kdy je jíme, takže většinou cukrujeme jednotlivé buchty. Když je budete nabízet návštěvě, tak asi budete cukrovat vše najednou.

Jak uchovat buchty co nejdéle měkké a vláčné?

Nemám patent na rozum, ale mě se nejvíce osvědčilo dát buchty na dřevěné prkénko, nerozdělovat a překrýt čistou utěrkou. I po 3-4 dnech jsou stále měkké a chutné. Pokud byste je dali do igelitového sáčku, tak vám zvlhnou a nejspíš začnou plesnivět. Jen tak na vzduchu zase pro změnu rychle oschnou a ztvrdnou. To jsou mé zkušenosti a pokud se vám budou hodit, já budu jen rád.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “České buchty, ještě lepší než od babičky”

    1. Pěkný den, ano, viděl jsem recepty s pudinkem. Já zde zmínil jen takový jednoduchý, základní recept na tvarohovou náplň, jak ji dělávala moje babička. Ten pudink tu náplň určitě příjemně zjemní a zvláční.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *