Zapečené papričky Jalapeno


Chilli, Chuťovky, Jen tak recepty, Mezinárodní / Čtvrtek, 5 října, 2023

A je to tady, všechny papričky, které letos pěstujeme dozrávají. A že jich není málo. Takže nastává období, kdy musím vymýšlet, co s nimi a kam všude ja zakomponovat. Jednu takovou věc mi přichystal kamarád Jára a bylo fakt bezva, tak jsme si to udělali doma taky a musím se o to s vámi podělit. Zapečené papričky Jalapeno jsou velice jednoduché a nevyžadují žádnou zásadní přípravu, na rozdíl od mých oblíbených Jalapeño poppers. Je to prostě taková rychlovka na chuť. A pokud rádi experimentujete, můžete si vyhrát s kombinací surovin, tedy sýrů, můžete použít i bylinky. Prostě zde žádné hranice, omezující vaši fantazii neexistují.

Zapečené papričky Jalapeno
Zapečené papričky Jalapeno

Suroviny

S množstvím to se mnou bude zase trošku komplikované. Jen těžce se mi odhaduje, kolik máte jalapeno papriček, jak jsou veliké. Po smíchání budete chtít dosáhnout konzistence, aby bylo možné směsí papričky plnit.

  • papričky Jalapeno
  • 1 pomazánkové máslo
  • 100 g strouhaného sýru (můžete zvolit svůj oblíbený například Gouda, Cheddar a podobně)
  • trocha smetany (31 % a více obsahu tuku)
  • trocha strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
Zapečené papričky Jalapeno
Zapečené papričky Jalapeno

Postup

Příprava je naprosto jednoduchá a klidně ji můžete dělat i během návštěvy, které budete chtít nabídnout něco pikantního. Potřebujete pouze pekáček, troubu a můžete kouzlit.

  1. Očistěte si Jalapeno papričky, rozpulte je a vyndejte z nich semínka se středem, aby vám vznikl prostor, jam budete moct dávat svou náplň.
  2. V misce smíchejte pomazánkové máslo, nastrouhaný sýr, trošku sladké smetany a trochu nastrouhaného parmazánu. Potřebujete dosáhnout konzistence, aby se vám pak dařilo plnit rozpůlené papričky a neteklo to při plnění ven. Ochutnejte, případně můžete dosolit, opepřit.
  3. Rozpalte si troubu s horním grilem na 200-220°C.
  4. Naplňte papričky, dejte do pekáče vyloženého pečícím papírem.
  5. Zapékejte v troubě, dokud nezačne povrch hnědnout.

Jak říkám, je to neskutečně jednoduché a zároveň velice chutné. Mě osobně to nejvíc chutná až poté, co trochu vychladnou. Ale každý to může mít jinak.

Zapečené papričky Jalapeno
Zapečené papričky Jalapeno

Papričky Jalapeno

Možná jste si všimli na fotkách, že mám různé papričky Jalapeno. Letos jsem pěstoval 4 druhy a to Jalapeno Farmers, Jalapeno Jalastar, Jalapeno Telica a Jalapeno Maylon. Chuťově velice podobné, ale liší se pálivostí, tvarem a povrchem.  Pálivost se u nich pohybuje napříč mezi 500 – 15 000 SHU, některé jsou baculatější a lépe se plní, jiné spíš štíhlejší. Povrch je hladký až silně strupovitý. Ale pokud jste milovníkem něčeho ostřejšího, můžete si takto zapéct i nějaké Habanera. To už ale vyžaduje odolnější pusu a nebude to pro každého.

Servis

Pokud budete chtít něco k tomu, určitě se může hodit trocha zakysané smetany, ta může pomoci, pokud by vás papričky moc pálily. A pokud budete dávat tyto zapečené papričky Jalapeno jako předkrm, tak trocha nějakého ochuceného salátu z rukoly, či polníčku přijde vhod.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *