Kotlety na šlehačce


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Čtvrtek, 16 ledna, 2020

Toto báječné jídlo mi unikalo mnoho let. Poprvé jsem kotlety na šlehačce ochutnal snad někdy před 13ti lety v Roztokách. Přitom všichni kolem mě jej znali. Od té doby jsem si kotlety na šlehačce velice oblíbil a zařadil doma do svého repertoáru. Ono má jednu obrovskou výhodu, je nenáročné a když jej vaříte, nemusíte neustále poskakovat kolem plotny, takže můžete během vaření dělat i jiné věci. Osobně jej dělávám moc rád. Skvělé je, že toto jídlo chutná prakticky všem.

Kotlety na šlehačce
Kotlety na šlehačce

Suroviny

Volím recept pro 4 osoby. Nicméně množství ingrediencí si můžete upravovat. Někdo rád více sýra, méně či více cibule. Já si nakonec oblíbil tento poměr.

  • 4 vepřové kotlety (Říkejme jim jak budeme chtít. Pečeně, karé, s kostí nebo bez. Já osobně volím nejčastěji plátek bez kosti.)
  • 1 velká cibule
  • 1 velká smetana (min. 31% tuku)
  • 100g nahrubo nastrouhaného sýra (Klasickou volbou je Eidam, ale dle libosti můžete použít třebas Goudu a nebo lehce zaexperimentovat a použít i sýr uzený.)
  • sůl
  • pepř
  • vařené brambory (jako příloha)
Kotlety na šlehačce
Kotlety na šlehačce

Postup

  1. Zapněte si troubu a předehřejte na 180°C.
  2. Připravíte si plátky masa, které osušíte a z obou stran osolíte, opepříte a vložíte do zapékací misky.
  3. Nakrájíte si cibuli na půl kroužky a zasypete jí maso v zapékací misce.
  4. Vše zalijete smetanou. Opravdu použijte smetanu na šlehání, což je smetana, která mám minimálně 31% tuku. nepoužívejte žádnou smetanu na vaření, je to jen předražené plnotučné mléko.
  5. Sýr si nastrouhejte na hrubo, tedy na struhadle použijete velké slzičky. Pak sýrem vše zasypete v zapékací misce.
  6. Zapékací misku překryjte. pokud máte s poklopem, máte to na pohodu. Pokud nemáte poklop, pak překryjte například alobalem.
  7. Vložte do trouby a nechte péct 60 minut.
  8. Během pečení si uvařte brambory. Způsob a forma je jen na vás. Ono existuje mnoho způsobu, jak si brambory připravit. Já používám asi ten nejzákladnější. Oškrábu brambory, nakrájím na 1 cm tlustá kolečka a vařím v osolené vodě dokud nezměknou.

    Pár rad
    Osobně nevařím brambory na čas, jelikož čas se dost zásadně liší, pokud vaříte brambory vcelku nebo na menší kousky. Taky varný typ brambor ovlivňuje délku vaření a v neposlední řadě i odrůda brambor vám může čas ovlivnit. Průběžně tak kontroluji brambory a ve chvíli, kdy do nich snadno zajede malý ostrý nožík, vím, že jsou hotové.
    Hotové brambory pak hned zcedím a nechám odkryté, aby se zbavily přebytečné vody tím, že se odpaří. Někdy je nutné kondenzát ještě z hrnce vylít, aby brambory nečekaly ve vodě.

  9. Po hodině pečení masa v troubě misku odkryjte, zapněte režim gril, dejte na maximum a nehte lehce zapéct v horní části trouby, dokud se na povrchu nezačne objevovat lehké béžové zbarvení. Toto může trvat 10-15 minut, ale musíte to hlídat. není dobré, když se začne sýr na povrchu připalovat. nemáte-li troubu s grilem, můžete tento krok s klidným svědomím vynechat.
Kotlety na šlehačce
Kotlety na šlehačce

Servírování

Servírování je stejně triviální, jako celá příprava jídla. Plátek masa opatrně naberete, aby vám zůstaly hezky všechny 3 vrstvy (maso, cibule, sýr se smetanou) a přidáte uvařené brambory.  V zapékací misce vám zůstane vcelku dost šťávy z masa, zbytky smetany, cibule a trošička sýra. Tento zbytek můžete dát do misky a položit na stůl, kdyby si někdo chtěl tuto šťávu přidat na svůj talíř. Rozmačkané brambory s touto šťávou jsou výtečné a já si ji na talíř vždy přidávám.

Kotlety na šlehačce
Kotlety na šlehačce
Kotlety na šlehačce
Kotlety na šlehačce
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Kotlety na šlehačce”

  1. Pavle, a já si to ještě usnadnim. Dám brambory na plátky, koření jaké máš rád, já česnek a kmín posypu a nahoru dám kotlety a zbytek ingrediencí, zaliji smetanou a máš všechno z jednoho pekáče…. OLI

    1. Jasný, taky tam občas dám brambory rovnou. Nedělám to vždy. Určitých variant kolem je spousta, je možné přidat různé koření. Kamarád to dělává bez sýru a cibule, ale pro změnu tam zase dává mletou sladkou papriku a brambory taky dělá rovnou v pekáčku. Zrovna dnes zkouším nový pomalý hrnec a tak vyzkouším tyto kotlety i v něm, to bude pecka. Dnes jako prvotinu v něm dělám hovězí vývar, tak se těším jak to dopadne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *