Frankfurtská polévka není německá, ale ryze česká


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Čtvrtek, 7 září, 2023

Je to zajímavé, ale v české kuchyni máme vcelku dost „tradičních“ jídel, které svým názvem matou. Tváří se jako jídla zahraniční, ale přitom jsou to jídla naše, česká. Třeba můj oblíbený Holanďan. No a pak je zde velice oblíbená polévka, která se tváří jako německá, ale je česká. Frankfurtská polévka. Její název vychází z toho, že do ní patří frankfurtské párky. Ne z toho, že by pocházela z Frankfurtu na Mohanem. Ale vy se nebojte, nemusíte v ní mít pouze párky frankfurtské, ale klidně vídeňské nebo jiné, vaše oblíbené.

Osobně mám tuto polévku opravdu velice rád a vařím ji klasicky, řekněme podobně jako gulášovku. Nicméně se můžete setkat i s recepty, kde se tato polévka zjemňuje smetanou. Upřímně řečeno, já ji ještě se smetanou nikdy nejedl, ale budu to muset vyzkoušet, protože jsem se už jednou dostal do konfliktu s někým, kdo mi tvrdil, že bez smetany to není frankfurtská polévka. Tak jen pro vás, v této smetana není. Takto ji znám ze školy, z hospod, z různých polívkování. Ale já se novým věcem nebráním, tak to spolu jednou zkusíme.

Frankfurtská polévka
Frankfurtská polévka

Suroviny

Suroviny na frankfurtskou polévku má většina lidí doma trvale. Tedy až na ty párky, které nemusíte mít doma v takovém množství. A já zrovna při tomto konkrétním vaření použil párky vídeňské. Proč? Myslíte, že jsou lepší? No proto, že prostě byly doma.

  • 2 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 3 lžíce hl. mouky
  • 2 l hovězího vývaru
  • 400 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g párků
  • sůl
  • pepř

Pokud nemáte žádný vývar, klidně použijte jen vodu. Polévka bude dobrá, jen bude méně výrazná. To může někomu vyhovovat, my tu silnou chuť, kterou ji dá vývar máme moc rád.

Pokud budete chtít mít polévku více hustou, přesnídávkovou, tak použijte více mouky a sádla na jíšku na začátku vaření.

Frankfurtská polévka
Frankfurtská polévka

Postup

Jsem přesvědčen, že frankfurtská polévka je jednou z polévek, na kterých se člověk může učit. Je tam malé riziko, že to pokazí a pár věcí se může naučit. 

Tak například práce s mletou paprikou. Pokud byste dali papriku do polévky až ke konci, bude vám v polévce drhnout mezi zuby. Ale tím, že se mletá paprika pěkně spění na oleji s orestovanou cibulkou, v polévce se pak rozpustí a je neskutečně jemná.

  1. Vše si hezky připravte dopředu, to vaření je pak neuvěřitelná pohoda. I když musím říct, že u této polévky se dá vše dělat během vaření naprosto s přehledem. Cibule na malé kostičky, oloupat česnek, brambory oškrábat a nakrájet na stejné kostky, párky hezky na kolečka.
  2. Do hrnce si dáte sádlo, které rozpustíte a vhodíte k němu nakrájenou cibuli, kterou restujete hezky pomalu do sklovita. 
  3. Přidáte mletou papriku a pěkně necháte v sádle zpěnit.
  4. Přidáte mouku, stáhnete plamen a krátce opečete, jako byste dělali jíšku. No vy vlastně děláte jíšku :-).
  5. Zalijete studeným vývarem (nebo vodou) a důkladně rozmícháte.
  6. Přidáte nakrájené brambory, pasírovaný česnek, sůl a pepř.
  7. Když už jsou brambory z půlky měkké, přidáte párek a necháte vařit do změknutí brambor. Během toho již budete mít i krásně provařenou jíšku a uvařené párky dále dochutí polévku.
  8. Na závěr dosolíte, kdo bude toužit, tak dochutí i pepřem. A labužníci pikantního mohou přidat nějakou pikantní, či více méně pálivou papričku. 
Frankfurtská polévka
Frankfurtská polévka

No, a to je vše přátelé, nyní již se můžete vrhnout do konzumace.

Takhle vařím frankfurtskou polévku já

Neberu si patent na rozum, a tak je možné, že tuto polévku vaříte třebas doma jinak. Jak jsem dnes již zmínil, někdo do ní dává smetanu. Někdo do ní dává trochu rajského protlaku. To asi záleží oddíl od oddílu, rodina od rodiny, možná kraj od kraje. A tak bych i já byl velice zvědavý, jak ji vaříte vy nebo jak ji vaří někdo u vás doma. Já totiž moc rád experimentuji, a tak bych si rád vyzkoušel i jiné chutě, které si můžu zamilovat. Tato má, je neskutečně jednoduchá a v rodině velice oblíbená. Vždyť je taky strašlivě rychle hotová. A když vám zůstane a vy si ji přihřejete na druhý den, panečku to je jedna báseň. Tak dobrou chuť.

Frankfurtská polévka
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *