Rýžovar Sencor SRM 0600WH


Nástroje a vybavení kuchyně / Pondělí, 20 ledna, 2020

Dnes jsem si připravil další nahlédnutí do mé kuchyně na vybavení, které mám a používám. Vždy si říkám, že to pro vás může být zajímavá inspirace. Spoustu let jsem vařil rýži klasicky, naprosto jsem nesnášel a dones nesnáším rýži z varných sáčků. Tím jsem vyhlášený, jelikož když mě kamarád jednou pozval na oběd k nim domů, měl z toho takovou paniku, že místo rýže uvařil těstoviny, jelikož on vařil rýži jen z varných sáčků. A víte co? Dnes už má doma tento rýžovar, který jsem mu dal jednou k Vánocům.

Sencor SRM 0600WH
Sencor SRM 0600WH

Jak jsem k rýžovaru přišel?

Jednoduše, řekl jsem si o něj. Bylo to tak. Měl jsem takové těžší životní období a moje kamarádky Verča s Payou se mě zeptaly, co bych si přál k Vánocům. Já tak na půl huby prohodil, že rýžovar, jelikož zbožňuji rýži jak ji mají v SAPě nebo v čínských bistrech. Pak zazvonil zvonek, hlásil, že již Ježíšek přišel a já nadšen jako malé dítě rozbaloval dárky a najednou na mě mrkl. Rýžovar Sencor SRM 0600WH. Takový malý prceček, ale přitom pro malou rodinu naprosto dostačující.

Sencor SRM 0600WH
Sencor SRM 0600WH – ovládací prvek

Sencor SRM 0600WH

Jedná se o speciální elektrický hrnec určený pro přípravu rýže. Výrobce píše, že příprava rýže je na základě páry, nicméně mě celý princip přijde jako klasické dušení rýže, jen je využito menší množství vody a teprve na závěr je dotažení podpořeno vzniklou párou.

Pár technických informací

Napájení

Jak jsem již řekl, tak se jedná o eklektický hrnec, který je napájen z eklektické sítě, tedy v našich končinách 220-240V. Nic dalšího není k provozu zapotřebí.

Velikost

Jedná se o velice kompaktní hrnce, který nezabere mnoho místa. Jeho objem je 0,6 litru. Může se vám to zdát být málo, ale věřte, že je to vcelku dost. Pro 4 osoby naprosto dostačující.

Funkce

Jedná se o automatický hrnec, tudíž nic moc neřešíte. Má 2 funkce. Tak první slouží k vaření a ta druhá k udržování rýže teplé po dobu až 6 hodin po uvaření.

Sencor SRM 0600WH
Sencor SRM 0600WH – nádoba

Vaření je jednoduché

Uvařit rýži v tomto hrnci je naprosto jednoduché. Pomocí přiložené odměrky odměříte množství rýže a vody. Na hrnci zapnete funkci vaření. Ta se sama přepne do režimu udržování teploty, když se rýže uvaří. A to je vše. Proto já vždy když vařím jídlo, kde je rýže přílohou, tak jako první dám vařit rýži a až do servírování se o ni nestarám. K vyjmutí ráže z hrnce je přiložena plastová špachtle, díky které si povrch hrnce uvnitř nepoškrábete.

Koupit vs. nekoupit

Odpověď na tuto otázku je pro mě jednoduchá. Za mě rozhodně ano. Až na pár specifických výjimek nevařím rýži jinak než v rýžovaru.

Cena tohoto hrnce je směšná, pohybuje se mezi 350 – 400 korunami, což je velice příjemné. Není nutné se bát ani značky, zde není, co by se pokazilo. Tento stejný hrnec se vyrábí pod různými značkami s minimálním rozdílem ve vzhledu, takže občas jej uvidíte jako Rohnson a podobně.

Pokud toužíte po něčem sofistikovanějším, musíte se poohlédnout jinam. Tohle je jednoduchý pracant.

Sencor SRM 0600WH
Sencor SRM 0600WH – poklička

Rýžovary

Rýžovary jsou u nás stále populárnější. V moderní Asii se jedná o nenahraditelného pomocníka v kuchyni a mají ho všichni. Díky tomu dokážete v Japonsku koupit neuvěřitelně vychytané modely, které kombinují různé způsoby přípravy rýže. Dokáži specificky chystat různé druhy rýže a ne jen rýže. Moderní chytré rýžovary umí vařit i jiné pokrmy a tak se z nich stávají multifunkční hrnce.

Zahoďte rýži ve varných sáčcích

Pokud se vám nedaří vařit rýži klasicky, pořiďte si rýžovar. A víte co? Pořiďte si ho i jen tak. Jakmile jej začnete používat, nebudete už moc chtít jinak. Zahoďte rýži ve varných sáčcích, ty nepotřebujete. Začněte vařit rýži tak jak se má.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *