Gnocchi se smetanovou omáčkou aneb falešné carbonara


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty / Pondělí, 29 ledna, 2018

O víkendu se ptám. „Co chcete k obědu?“ Že prej noky s nějakou omáčkou. Tak to je paráda, nějaká omáčka je naprosto jasné a srozumitelné zadání. Tady v naší zemičce si spousta lidí myslí, že do carbonara patří smetana a ono to tak není. Ale při představě noků a klasické konstrukce carbonara mi začíná malinko drhnout jazyk a je mi jasné, že tohle mi jíst nebudou, ale pokud to zjemním smetanou, tak to do nich spadne jako passers rum do Kuby :-). Moc toho doma nemám a jelikož všichni stále leží v posteli, jdu nakupovat. To nebude složité a zase budu za hrdinu. Udělám české falešné carbonara.

Noky s nějakou omáčkou
Noky s nějakou omáčkou

Moc jsem se s tím tentokrát nemazlil a tak jsem neudělal vlastní noky, ale koupil jsem noky v obchodě. Jako stydím se, ale ranní vstávání nebylo nejlehčí, tak mi to snad prominete. Množství vyjde cca na 4 porce a opět jsem nešetřil, jak je mým milým zvykem.

Suroviny

  • 500g noků (gnocchi)
  • 1 velká smetana (375g)
  • asi 1 dc mléka (množství bude záležet na hustotě omáčky)
  • 150g nějaké sušené slaniny či šunky (pancetta, prosciutto nebo nějaká schwarzwaldská šunka, prostě něco takového)
  • 2 polévkové lžíce strouhaného sýru (parmazán nebo pecorino)
  • 4 žloutky
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup

Připravte se, že to bude malinko fofr, tak jak to já mám rád. Nejlépe, pokud si vše dopředu připravíte, nakrájíte, tím myslím hlavně to šunku nebo slaninu. Potřebujete pouze jeden hrnec a jednu pánev.

  1. Dáte si vařit osolenou vodu na noky. Když začne voda vřít noky do ní nasypete.
  2. Společně s tím si rozehřejete pánev s trochou olivového oleje. Do oleje hodíte slaninu/šunku a restujete pěkně na barvu. Pak vhodíte rozdrcený česnek.
  3. Jakmile se česnek rozvoní, tak zalijete smetanou, opepříte a chvíli provaříte.
  4. Pak vhodíte uvařené noky a necháte opět malinko provařit. Noky do sebe natáhnou všechny chutě.
  5. Pánev stáhnete z ohně a vmícháte nastrouhaný sýr a žloutky. Celé vám to začne houstnout a nyní je čas malinko přiředit mlékem, aby to nebyla úplně kejda, ale zase z toho neudělejte polévku s noky.
  6. Opatrně ochutnejte, bude to horké a tyto omáčky se sýrem na jazyku neuvěřitelně pomalu chladnou. Pokud se vám to zdá málo slané, opatrně, ale opravdu opatrně přisolte. Vše uvnitř už slané je, tak aby se to dalo jít. Vím o čem mluvím, občas se mi zadaří osolit tak, že by to nejedla ani malá mořská víla.
  7. Na závěr na talíři posypte pažitkou, sýrem a máte hotovo.
Někde vám tohle dají jako gnocchi carbonara. Nevěřte jim. Ale sníst to můžete.
Někde vám tohle dají jako gnocchi carbonara. Nevěřte jim. Ale sníst to můžete.

Někde vám tohle nabídnou jako gnocchi carbonara, ale to je samozřejmě špatně. Vlastně jsem v Itálii gnocchi carbonara, pouze s pastou a pak do carbonara smetana nepatří. No to ale nevadí a můžeme tomu říkat gnocchi se smetanou omáčkou nebo falešné carbonara. To jídlo není vůbec špatné, naopak, ale správné si prostě přiznat co to je a co to není. Někdy se snad přinutím vám také ukázat, jak se noky dělají. Opět to není nic složitého.

Pokud si chcete udělat správné carbonara, můžete vyzkoušet například můj recept na spagetti carbonara. A pokud se chcete o carbonara dozvědět více, Wikipedie vám mnohé napoví.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

5 Replies to “Gnocchi se smetanovou omáčkou aneb falešné carbonara”

    1. No, ono carbonara znamená po uhlířsku. Takže falešné noky carbonara by pak byly falešné noky po uhlířsku. Tato varianta se smetanou je velice populární u nás, ale už jsem ji potkal i jinde v Evropě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *