Kuřecí Tikka Masala


Hlavní jídlo, Indie, Jen tak recepty / Sobota, 6 března, 2021

V roce 2013 jsem v Indii strávil několik neskutečně zajímavých týdnů a od té doby jsem si indickou kuchyni zamiloval. Vím, že o ní nepíšu často, je to škoda a asi bych to měl napravit. Kuřecí Tikka Masalu nebo také Chicken Tikka Masala se dá připravovat mnoha způsoby. Od jednoduchých a až po ty složitější. Já jsem zvolil ten jednoduchý, který mi navíc nejvíce chutná a ne jen mě.

Shimla
Indické královské město Shimla

Jak jsem zmínil, kuřecí Tikka Masala je ve světě velice známé indické jídlo. Jenže když přijedete do Indie a tím nemyslím nějaké velkoměsto, tak tam se moc často nejí. Tato jídla jsou pro Indy dost drahá. Indové je řadí mezi Royal kitchen, tedy královskou kuchyni a mohou si ji dovolit spíš majetnější Indové. Stravování v běžných bistrech u silnice, kterým se říká dhába je mnohem skromnější. Recepty na indický dhal či sabji jsem vám zde na blogu již dával.

Indické bistro v horách u silnice
Indické bistro v horách u silnice, tzv. dhába

Než se pustíme do receptu, tak musím říct, že Indie je nádherná země. Já se pohyboval pouze v severní části Himachal Pradesh, jelikož tato oblast má pro mě největší kouzlo, jelikož miluji hory.

Indická část Himalájí
Indická část Himalájí, Himachal Pradesh

Ale už dost o Indii, vy tady jste stejně hlavně kvůli receptu a já bych o Indii mohl psát romány. Takže jdeme na to.

Kdo to vařil?

Celý tento recept vařil můj kamarád Jára, jelikož jsme si střihli 2 recepty. Můj recept vařil Jára a já vařil jeho recept, který zde jistě brzy bude taky. Byla to výborná sekaná. Zkoušel jsem již několik sekaček, ale musím říct, že ta Járova mi zatím chutnala bezkonkurenčně nejvíce. Tu jsem si pro změnu střihnul já.

Suroviny

Pokusím se zde sepsat recept na 4 porce, i když z pohledu indické kuchyně se porce určují složitě, jelikož se většinou jí několik jídel najednou.

  • 2 větší kuřecí prsa (můžete použít i stehenní řízky, těch bude potřeba o něco více)
  • 2 střední cibule krájené nadrobno
  • 1-2 čerstvé chilli papričky (Cayene pepper) – pro děti můžete vynechat
  • 4 stroužky česneku drcený nebo strouhaný
  • kousek zázvoru cca 2cm nakrájený na jemné proužky
  • 1 lžíce sušeného chilli (nejlépe chilli vločky) – pro děti můžete vynechat
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku nebo 100ml rajčatového pyré
  • 1 plechovka rajčat
  • hnědý cukr na dochucení (většinou stačí 1-3 lžíce)
  • nať koriandru
  • sůl
  • rostlinný olej
  • 150-200g bílého jogurtu
  • rýže basmati (jako příloha)
Kuřecí Tikka Masala
Kuřecí Tikka Masala

Postup

Mnoho lidí se obává, že indické jídlo je složité. A ono není. Tento recept je opravdu jednoduchý a ani není moc časově náročný. Samozřejmě na dokonalé dochucení je dobré mít tato jídla nachutnána, ale já jsem přesvědčen, že pokud dodržíte množství v tomto receptu, tak to prostě musí vyjít. Tak se nebojte a jdeme na to.

  1. Jako první krok je zde opět moje oblíbená příprava. Nakrájejte si kuřecí maso na kousky, nakrájejte si cibuli, chilli papričky, zázvor. Nadrťte si česnek, rozdrťte si římský kmín.
  2. Dejte si vařit rýži. Nejlepší je basmati a pokud máte rýžovar, tak to budete mít bez práce.
  3. Nyní se již můžete vrhnout do vaření. Do woku nebo do hrnce si dejte lžíci rostlinného oleje a přidejte cibuli, kterou restujte dosklovata.
  4. Pak přidejte římský kmín, nakrájené chilli, nakrájený zázvor, drcený česnek a chvíli opékejte. Přibližně 2 minuty.
  5. Přidejte cukr, sušené chilli, kurkumu, garam masalu a opět opékejte další přibližně 2 minuty. Buďte opatrní, aby se vám jídlo nezačalo připalovat.
  6. Vsypte konzervu rajčat, přilijte rajčatovou šťávu nebo protlak, promíchejte a nechte chvíli vařit na malém plamenu, aby jídlo jen tak hezky pobublávalo. Čas od času zamíchejte, aby se nic nechytalo na dno. Ochutnejte a případně dochuťte solí a cukrem.
  7. Pokud je vše již hezky měkké, omáčku rozmixujte, například pomocí tyčového mixéru nebo food procesoru, hezky do hladka. Pak vraťte zpět na plamen a nechte na minimální plamen jen probublávat.
  8.  V tuto chvíli si připravíte maso. Kousky kuřecího masa osolte a opečte na pánvi na trošce oleje, aby chytlo hezky barvu.
  9. Přihoďte opečené maso do omáčky a nechtě ještě chvíli vařit, aby se chutě propojily. Tipuji to na 5 minut, ale pokud to bude déle, určitě se nic nestane.
  10. Na závěr vmíchejte jogurt. Doporučuji jej přidávat postupně a ochutnávat. Jogurt by neměl chuť přebít, ale vyhladit a vyvážit. Někde jsem se setkal i s tím, že jogurt je přidán až do servírované porce a slouží i jako určitá dekorace ve tvaru vmíchané spirály. Ale já si jídlo vždy finišuji hned. Strávník by si měl plně vychutnat mého umění.
Kuřecí Tikka Masala
Kuřecí Tikka Masala

Servis

Při servírování dejte na povrch nať koriandru. Já mám koriandr opravdu moc rád, proto si jej dávám vždy vcelku dost. Pokud nemáte čerstvý, rozhodně nevadí, když použijete mražený. Já i Jára si jej doma mrazíme, jelikož pak je vždy k dispozici, i když jej zrovna nemůžete koupit a věřte mi, jeho chuť je stále výtečná. Pak můžete ozdobit i nasekanou chilli papričkou. Toto jídlo má být pálivé, nicméně množství chilli si můžete určit dle toho, co zvládáte a máte rádi.

Když vaříme pro děti, tak chilli (čerstvé i sušené vynecháváme).  Nicméně i naše děti již okusily sílu chilli, jelikož se motají neustále kolem našeho jídla, či plotny a mají tendenci nám ukrádat z talíře a už si stihly vzít i chilli papričku. Náš Kubík takto chvíli žmoulal jalapeňos papričku, než jsme zjistili, že ji má v puse. Vůbec naplakal, jen ji převaloval v puse, ale vzdát se ji nechtěl. Malý blázen, takto v 11ti měsících.

Kuřecí Tikka Masala
Kuřecí Tikka Masala

Mnoho variant

Jak jsem již psal, jedná se o jedno z nejoblíbenějších indických jídel ve světě. Receptů je mnoho a různé restaurace, různé domácnosti vaří toto jídlo různě. Mě osobně tento recept chutná nejvíc. Navíc neobsahuje suroviny, které se u nás špatně shánějí, přitom jeho chuť se skutečně velice dobře podobá verzím, které jsem jedl v Indii.

Kuřecí Tikka Masala
Kuřecí Tikka Masala

Přílohy

Nejběžnější přílohou je rýže, nicméně i v Indii lidé preferují i jiné přílohy. Nejčastěji různé indické chleby (placky) jako například Chapati, Roti nebo Naan. Má nejoblíbenější kombinace příloh je rýže a česnekový Naan.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *