Míchaná vajíčka a jak je nezkazit


Česká, Jen tak recepty, Mezinárodní, Snídaně / Pátek, 22 července, 2022

Občas si říkám, že není na škodu sepsat nějaký jednoduchý a vlastně i základní recept, na kterém se většina lidí učí. Jenže pak si říkám, zda jej umím já sám i po mnoha letech vaření? Je neuvěřitelné, že nejvíce podivností vídám právě u těch nejobyčejnějších receptů. No vezměte si taková obyčejná vajíčka natvrdo. Kolikrát se vám již stalo, že jste byli na návštěvě u hospodyňky a na chlebíčku byly plátky vajíčka s nazelenalým kroužkem kolem žloutku. Zvládáme všichni i naprosto obyčejná základní míchaná vajíčka?

Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka jsou skvělou snídaní a ne jen tou

Proto jsem si řekl, že zkusím dát všanc i nějaký jednoduchý recept, kterým možná ukážu, jak to prostě dělám já (snad ne úplně blbě), to pro ty zkušenější a jak na to, pro začátečníky, kteří to chtějí zkusit, zvládnout. Rozhodně si nepřivlastňuji patent na rozum, jsem jen obyčejný hobbík. Ale i tak, já mám rád míchaná vajíčka, a tak se je snažím dělat vždy tak, aby byly co nejlepší. Již jsem vám zde dával recept na míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, nyní to budou pro změnu ty nejobyčejnější míchaná vajíčka. Na severní Moravě smažíme vaječinu na ohni, ale tam se dává špek, který z ní opět udělá něco jiného, ale zároveň skvělého.

Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka

Suroviny

V rámci zjednodušení budu pracovat s 1 porcí. Vy si pak množství nastavíte podle vás samotných. Podle množství pak budete určovat i nádobu, ve které budete vařit. Můžete využít pánve, pánvičky, hrnce, hrnečky, kastrůlky či kastroly.

  • 2-3 vajíčka (to podle hladu)
  • kousek másla (vidím to tak na 1 lžičku)
  • sůl
  • pepř
  • pažitka (volitelně, já ji tam potřebuji mít, ale do naprostého základu se nedává)
Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka

Postup

Pojďme si říct hned na začátku, že základní podmínkou, jak udělat dobrá míchaná vajíčka je nevysušit je. Měla by zůstat šťavnatá a vlhká. Pokud máte chuť na sušenku, tak ta se dá koupit v sekci sladkosti v každém supermarketu.

  1. Prvním důležitým krokem je nezačínat na rozpálené pánvi. Takže pánev s máslem dáte na mírný plamen a postupně zahříváte, jen aby se rozpustilo máslo.
  2. Během rozpouštění másla si jemně rozmícháte vajíčka v misce.
  3. Máte už máslo rozpuštěné? Tak vlijte vajíčka na pánev, plamen nechte na minimum a decentně občas zamíchejte. Ne moc, spíš si vajíčka jen tak přesouvejte.
  4. Jakmile se začnou objevovat první „cucky“, tak osolte.
  5. Pokračujte, dokud vám nevznikne tužší hmota, která ale zůstává jemně mazlavá a vlhká. Konzistence by neměla být kaše, ale skutečné kousky šťavnatého vejce.
  6. To je okamžik, kdy je sundejte z plamene a můžete začít podávat.
  7. Pokud nutně potřebujete, jako já, míchaná vajíčka i s pažitkou, tak nyní vmíchejte nakrájenou pažitku a teprve nyní začínáte podávat.

Samozřejmě, že pokud budete používat míchaná vajíčka jako komponentu do nějakého jídla, tak pažitku vynecháváte, tedy pokud to není receptem vyžadováno.

Pokud dodržíte můj postup, tak riziko sušenek z vajec tímto minimalizujete a máte velkou šanci si udělat klasická míchaná vajíčka, za která se nebudete muset stydět.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *