Moje čína jako freestyle pro každého


Česká, Čínská, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 12 března, 2021

Ne vždy zkouším již hotové recepty a někdy si jen tak pohrávám se svými nápady a zkušenostmi. Co se týká asijských jídel, tak ty mám moc rád, ochutnal jsem jich již desítky ne-li více. Díky tomu mám již představu, jak jídlo složit a jak jej dochutit. Občas si jen tak bezmyšlenkovitě skládám jídla alá čína. Jsou to většinou jídla, která jsou inspirovaná čínskými recepty a volím suroviny, které doma většinou mám.  Tak vznikl i tento recept, který jsme si doma velice oblíbili a říkáme mu prostě Čína. Rozhodně se však nejedná o jídlo, které je postaveno na nějaké směsi koření ze supermarketu, jak často vídám na některých webech s recepty. Takže žádný Mimibazar nečekejte. Snažím se držet surovin, které se v čínské nebo asijské kuchyni používají a chuť komponuji tak, aby odpovídala alespoň jídlům, které můžete potkat v čínských bistrech. Tak či onak, je to prostě taková moje čína.

čínské jídlo
Moje čína, prostě taková variace na čínská jídla

Rychlost a vysoká teplota

Bavíme-li se o čínské kuchyni, tak příprava čínských jídel bývá většinou velice rychlá. Práce s wokem umožňuje vaření při vysokých teplotách. To je prostě takový základ. Nicméně v našich podmínkách se nemusí vždy podařit dodržet tento princip. Vyžaduje to mít doma wok nebo nějakou opravdu dobrou a kvalitní pánev. Ani naše domácí sporáky většinou neumí podat dostatečný výkon, takže pokud se chcete tomuto principu přiblížit co nejvíce, musíte vařit v malém množství. Čínská kuchyně a to platí i obecně o asijské kuchyni, pracuje s vcelku velkým množstvím zeleniny. Toho se také držím.

Proto jsem se pokusil svůj recept vytvořit tak, aby bylo možné jej připravit i v našich podmínkách. Já jej udělal na slabém sporáku, na těžké ocelové pánvi s nepřilnavým povrchem. Vy to doma jistě zvládnete snadno taky. Některé postupy nebudou úplně čínské, ale to přeci nevadí. Je to prostě taková moje čína, česká čína s chutí exotiky.

čínské jídlo
Moje čína, kterou zvládnete snadno doma

Suroviny

Množství uváděných surovin vám krásně vyjde na 4 porce.

  • 2 kuřecí prsa (na kostičky)
  • 1 střední pórek (nakrájejte na půlkolečka)
  • 2 cibule (nakrájejte na nudličky)
  • 4 stroužky česneku (na plátky)
  • 3 cm zázvoru (nakrájejte nadrobno)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 5-6 lžic ústřicové omáčky
  • 2 lžíce teriyaki omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • velká hrst natě koriandru plus ještě koriandr na zdobení
  • chilli papričky (dle chuti a co zvládnete)
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 dl vody
  • jasmínová rýže jako příloha

Pokud vám ve výčtu surovin chybí sůl, tak nechybí, není zde vůbec potřeba.

Myslím, že teď mnoho z vás pronese něco ve smyslu, že jsem tvrdil, že vařím ze surovin, které doma mám a jsou dostupné. A ony opravdu jsou. Například ty omáčky koupíte ve všech supermarketech. A já je doma neustále mám, jelikož je často využívám při vaření.

moje čína
Taková ta domácí čína, kterou si uděláme, když nás nic jiného nenapadne

Postup

Věřte, že příprava tohoto jídla není nikterak složitá. Stačí vám lepší pánev, která udrží teplotu a musí to klapnout. No a když budete mít nějakou levnější a horší, tak si myslím, že to nějak zvládnete. Nicméně pokud máte výkonný sporák a dobrou wok pánev, tak to bude paráda a hlavně to bude rychlé jako v nějakém čínském bistru.

  1. Řekl bych, že nikoho asi nepřekvapí, že jako první věc si udělám přípravu. U těchto jídel je to vlastně nutnost, protože vaření bude rychlé a krájení a příprava by vás jen zdržovaly. Také si v tuto chvíli dejte hned vařit rýži. Já již rýži vařím jen v rýžovaru. Nakrájejte si maso na kostičky, pórek (celý) na půlkolečka, cibuli na nudličky, česnek na plátky, zázvor na hodně drobounké kousky.
  2. Pánev nebo wok si dejte na největší hořák, který máte a dejte jej na plný výkon. Počkejte až se zahřeje a teprve pak do něj přidejte olej (tipuji to tak na 3-4 lžíce).
  3. Nyní začíná ta správná jízda. Do pánve hoďte zázvor, který přibližně 1 minutu restujte. Hlídejte, aby se načal připalovat.
  4. Pak přidejte cibuli a tu chvíli restujte, než začne být trochu sklovitá.
  5. Přihoďte česnek a jen zlehka prohoďte.
  6. Přidejte sójovou omáčku promíchávejte, aby se spojila s cibulí v pánvi.
  7. Teď je správný čas přidat maso, které zprudka orestujte, aby se kompletně zatáhlo.
  8. Postupně je nutné vše dochutit pomocí omáček (rybí, ústřicová, teriyaki).
  9. Ve 2dl studené vody rozmíchejte škrob (bramborový), vlijte do pánve a důkladně rozmíchejte. Vzniklou omáčku to jemně zahustí a bude krásně držet na masu i zelenině. Nesmí být hustá, jen jemně zahuštěná.
  10. Jakmile je maso propečené a měkké, tak přidejte nakrájený pórek a koriandr.
  11. Důkladně promíchejte, nechte pórek jen lehce zavadnout a stáhněte z plamene.
moje čína
S využitím pár základních surovin se dá uvařit výborné jídlo inspirované čínskou kuchyní

Servis

Již jsem psal, že dle mého názoru bude nejlepší přílohou jasmínová rýže. Jistě však budou fungovat i nudle. Osobně se domnívám, že nejlepší budou ploché asijské nudle, ale i udon nudle by mohly být moc fajn. Při servírování je fajn dát na jídlo hezkou porci koriandru a čerstvé chilli papričky. Touto skladbou budete mít v jídle jak měkkou složku, tak i tu křupavou a to je věc, kterou já mám u asijských jídel moc rád.

Čínské jídlo
Domácí čína

Freestyle jako táta

Vzpomínám na to, jak nám čínu dělal táta, když jsme byli malé děti. Bylo to za totáče a tak dostat se k čínskému jídlu, tím myslím autentickému, byl vcelku problém. A co si budeme povídat i pár let po kotrmelci, když jste šli do čínské restaurace, tak to co jste dostali bylo spíš čínskou kuchyní inspirováno, než že by to bylo pravé čínské jídlo. Asi nejrozšířenější bylo Kung-pao a většinou to byla nějaká kuřecí směs s buráky, často i solenými :-).

Nám táta vaříval takovou alá čínu a bylo to naložené kuřecí maso v sójové omáčce, čínské směsi od Vitany, česnek, škrob a vajíčko. Občas s buráky, občas bez. Hodně cibule a někdy i jiná zelenina. S tím si různě hrál a nám to moc chutnalo, protože to bylo jiné, exotické. Vlastně můžu říct, že tento můj recept vychází z těch pokusů mého táty, jen jsem změnil postup, přidal suroviny, které tenkrát nebyly a dochutil podle svých chutí a zkušeností.  Můj táta mě hodně inspiroval a inspiruje ve vaření a za to jsem mu velice vděčný.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

One Reply to “Moje čína jako freestyle pro každého”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *