Dhal z červené čočky


Hlavní jídlo, Indie, Jen tak recepty, Večeře / Pondělí, 20 listopadu, 2017

Indický Dhal nebo Dál, jak si přejete, je naprostá klasika. Jenže když se budete pohybovat po Indii, ochutnáte takové množství Dhalů, že vám z toho budou oči přecházet. Budete je mít z různých druhů čočky, často i s jinými luštěninami a to i naproti tomu, že slovo dhal neznamená nic jiného než čočka. Já se v Indii nejčastěji setkával s variantou z tmavých luštěnin a teprve až tady doma jsem poprvé potkal Dhal z čočky červené. Je to logické, dá se snadno sehnat, je rychle uvařená a pořád je to Dhal. Samozřejmě se budete potkávat s Dhalem hustým jako kaše, jinde vám jej nabídnou jako polévku. Asi nic není špatně, prostě čočka a luštěniny upraveny s indickým kořením.

V posledním svém příspěvku jsem vám popisoval Sabji (zeleninové kari). Sabji spolu s Dhalem tvoří absolutní základ indicke kuchyně v severní části Indie v pohoří Himalájí. Je to logické, vysoko v horách si toho moc lidé nevypěstují, ačkoli se velice snaží a pilně pracují na svých políčkách. I tak je to oblast velice chudá a tomu odpovídá i složení stravy. Nicméně to, že jsou tato jídla levná, neznamená, že nejsou dobrá. Jsou velice chutná a po celém světě neuvěřitelně oblíbená. Takže se nelekejte vegetariánské stravy, tohle je prostě paráda.

Dhal z červené čočky
Dhal z červené čočky

Já mám Dhal radši hustší, protože jej podávám v rámci většího chodu, kde je přílohou rýže, když to stíhám tak i placky.

Suroviny

  • 250g červené čočky
  • rostlinný olej
  • 1 lžička římského kmínu celého
  • 1 střední cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru (když dáte více, vůbec nevadí)
  • 3 stroužky česneku
  • 100g rajčat v plechovce i s omáčkou nebo můžete použít 1 velké čerstvé rajče
  • 1 chilli paprička (nejlepší jsou ty asijské, ale můžete dát jakoukoliv chilli papričku nebo ji vynechat, záleží na vás)
  • 1 lžička asafetida (čertovo lejno)
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička kukumy
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup

  1. Do hrnce nebo do hluboké pánve dáte olej, který rozehřeje. Rozhodně ne úplně rozpálit až se z něj kouří. Do oleje vhodíte římský kmín a restujete jej, dokud nezačne praskat. Jeho vůně se nádherně rozvine.
  2. Přidáte nadrobno nakrájenou cibuli a restujete do sklovata, ne do hněda. Pak přihodíte lisovaný česnek, na drobno nakrájený zázvor a chilli papričku. Vše chvíli restujete cca 1-2 minuty.
  3. Pak přidáte rajčata nakrájená na malé kousky i se šťávou a přisypete asafetida, garam masala a kurkumu. Vše důkladně promícháte a necháte chvilku provařit.
  4. Vsypete neuvařenou čočku, zamícháte, vlijete 2 hrnky vody a přidáte lžičku soli. Mícháte a hlídáte konzistenci. Pokud čočka veškerou vodu vstřebá, tak je nutné vodu dolít. Finální konzistence by měla být něco mezi kaší a polévkou. Po 10-15 minutách by měla být čočka už měkká. Červená čočka se uvaří nesmírně rychle, tak je dobré si to hlídat. Konzistenci upravujete buď doléváním vody nebo delším vařením a redukcí. Někdo si čočku předvaří, ale já ji vařím rovnou s kořením, protože do sebe více vstřebá všechny chutě.
  5. Když je čočka uvařená a konzistence správná, vmícháte do ní čerstvý koriandr, dochutíte solí a citrónovou šťávou (té trošku, zas to nemá být kyselina).

Při servírování zdobím čerstvým koriandrem a pokud někdo chce ještě pikantnější, tak přidávám čerstvé chilli. Jako příloha je skvělá rýže basmati nebo různé indické chlebové placky. Závisí na vaší preferenci a času. Indická jídla se většinou skládají z několika různých jídel a Dhal bývá jedním z nich. Proto i já vařím většinou více jídel, které pak jíme ze stylových indických plechových táců.

Naložený tác, Sabji, Dhal, kuřecí Tikka masala, okurková rajta a rýže. Placky jsem bohužel nestihl. A omlouvám se za fotku, neměl jsem v tom spěchu po ruce fotoaparát, tak jsem to hulvácky cvaknul mobilem. Třeba příště :-)
Naložený tác, Sabji, Dhal, kuřecí Tikka masala, okurková rajta a rýže. Placky jsem bohužel nestihl. A omlouvám se za fotku, neměl jsem v tom spěchu po ruce fotoaparát, tak jsem to hulvácky cvaknul mobilem. Třeba příště 🙂
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *