Mám opravdu moc rád indickou kuchyni. K té bezesporu patří i oblíbený nápoj lassi, což je studený jogurtový nápoj, v základní verzi jen lehce ochucený solí a trochu doslazený cukrem. Tento nápoj je v Indii velice populární a vyrábějí jej v mnoha obměnách s různým dostupným ovocem či kořením. Mě nejvíce oslovil a v paměti mi zůstalo lassi s mangem. Bohužel pro nás, takové mango, které seženete v Indii (oni mu říkají královské mango) u nás neseženete. Oproti mangu u nás je mnohem sladší, výraznější, větší a celé zářivě žluté. S tím však nic nenaděláte. Nicméně si můžete své mango lassi udělat i u nás a alespoň se co nejvíce přiblížit té chuti.

Suroviny
- 1 malý jogurt (já si vyrábím vlastní například zde)
- 1 dl mléka (vychlazené)
- 1/2 manga bez slupky, pouze dužnina
- cukr
Postup
- Opracujete si mango. Tedy oloupete jej a odstraníte pecku. Nejde to tak snadno jako například u avokáda. Já to dělám tak, že dužninu i se slupkou ořežu od pecky a pak pružným nožem oříznu slupky.
- Dužninu, jogurt, mléko a trochu cukru (množství závisí na tom jak máte sladké nebo kyselé mango) dáte do nádoby ve které budete mixovat. Mixovat můžete v jakémkoliv mixéru (třebas i tyčákem) nebo já na tohle nyní moc rád používám smoothie maker. Vše vymixujete dohladka a množstvím mléka si určíte jak husté lassi chcete mít. V Indii bývá konzistence o trochu hustší než náš koktejl.
![]() Lassi je úžasně osvěžující nápoj a tak v létě můžete vynechat mléko, naředit více vodou s ledem a máte príma fresh koktejl do horkých letních dní. |