Kuře pečené na zelenině, takový český eintopf


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Pondělí, 9 října, 2023

Ve chvíli, kdy nemůžete trávit v kuchyni moc času, ale jídlo se nějak uvařit musí, tak oceníte jídla z „jednoho hrnce“. Řekl bych, že takové jídlo bude existovat snad v každé kuchyni. V Německu je to známý eintopf, v Polsku například bigosz a tak bych mohl pokračovat dál a dál. No a já toho času tentokrát taky moc neměl a pohled do lednice rozhodl za všechny. Kuřecí stehna, kořenová zelenina, brambory. Takže dnes budu dělat kuře pečené na zelenině. Jak prosté, milý Watsone. Nedělám to prvně, je to recept, který je u nás docela oblíben. Ve stručnosti stačí všechno naházet do pekáče, upéct a sníst. Jednoduché, ne?

Mě vaření baví a vlastně mi ani nevadí, trávit v kuchyni více času. Nicméně někdy mám jiné povinnosti a jídlo se samo neuvaří. Pak přijde vhod například takovýto recept, protože si ráno vše připravím, pak dám do pekáče, 2 hodinky nechám péct a všichni jsou spokojeni. Já přitom mohl plnit své povinnosti bez omezení. A to je prostě skvělé. No schválně, sami vyzkoušejte moje kuře pečené na zelenině.

Kuře pečené na zelenině
Kuře pečené na zelenině

Suroviny

Dalo by se říct, že vám budou stačit suroviny, které vám jako zbytky zůstaly v lednici. No jenže já moc dobře vím, že existují i lednice, kde se oběsila myš. Proto vám výjimečně rozepíšu, co vše budete k vaření potřebovat. Náš malý Kubík už vesele chodí do školky, takže oběd byl pouze pro mě a Zuzku, takže množství surovin bude odpovídat 2ma porcím.

  • 2 kuřecí stehna (celá s kůží)
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel (kořen)
  • malý kousek celeru (já měl zrovna nějaký zbytek)
  • 2 střední cibule nebo 1 velká
  • 3 stroužky česneku
  • trocha sušeného rozmarýnu
  • trocha sušeného tymiánu
  • 1 lžíce koření Sabji masala (Směs indického koření pro přípravu zeleniny. Dá se koupit v různých exotických obchodech. Například zde.)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 2 malé kousky másla

Myslím, že pokud by se vám nedařilo sehnat koření na Sabji, tak můžete použít i směs na zeleninu, kterou koupíte ve vašem obchodě. Případně můžete zaexperimentovat s jinou směsí koření. Věřte, že to bude fungovat velice dobře, i kdybyste použili jen koření na pečené či grilované kuře.

Možná jste na fotkách opět zaregistrovali kousky chilli papriček. Ano, my je milujeme natolik, že jsme si je dali čerstvé i na toto jídlo. Konkrétně Habanero Yellow a Habanero White Long. To vy dělat nemusíte, ale můžete.

Kuře pečené na zelenině
Kuře pečené na zelenině

Postup

Tak a teď si myslím, že se můžeme pustit do té vrcholné gastronomie. I Master Chef by mrkal, jaké kouzlo tady předvedeme.

  1. Očistěte si kořenovou zeleninu, oškrábejte brambory, oloupejte cibuli a česnek.
  2. Mrkev nakrájejte na kolečka, petržel na půlkolečka, celer na menší kostičky, stroužky česneku rozmáčkněte nožem a nasekejte nahrubo, cibuli nakrájejte na větší kusy, brambory nakrájejte na čtvrtky či osminky, podle velikosti.
  3. Všechnu zeleninu, včetně brambor rozprostřete v pekáči. Osolte, opepřete a posypte sušeným tymiánem, rozmarýnem a trochou Sabji koření.
  4. Kuřecí stehna osolte a opepřete. Pak je položte na rozloženou a ochucenou zeleninu a brambory. Na závěr taky okořeňte Sabji kořením. Na každý kousek kuřete položte kousek másla.
  5. Vše lehce zakápněte olivovým olejem a podlijte cca půl decilitrem vody.
  6. Pekáč zakryjte a dejte péct na 2 hodiny do trouby na 150°C. Posledních 10 minut odkryjte, přepněte troubu na horní gril a nechte zapéct kůrčičku kuřete hezky na barvu.
Kuře pečené na zelenině
Kuře pečené na zelenině

Sami vidíte, že postup je neskutečně jednoduchý. Nevyžaduje žádnou specifickou kuchařskou schopnost. A během vaření dokonce nevyžaduje prakticky žádnou vaši součinnost. Za mě se jedná i o adepta, který by šel udělat v pomalém hrnci. Jen bych zde zvolil nastavení „high“ u pomalého hrnce a myslím, že za 3 hodinky by mohlo být hotovo. Co v pomalém hrnci neuděláte, je ta finální kůrčička, ale pokud jste ortodoxní „pomaleč“, tak vám tohle vadit nebude.

Kuře pečené na zelenině
Kuře pečené na zelenině

Tak dobrou chuť :-).

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *