Vepřový perkelt s tarhoňou


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Maďarská / Úterý, 7 července, 2020

Již v prvopočátku tohoto blogu jsem vám recept na perkelt dával v rámci maďarského večera. Byl to recept mojí kolegyně z práce, který je jejich rodinný. Teď na statku ve Velké u Kamýku nad Vltavou taky vařím a snažím se dělat i jiné věci, než ty které běžně vařím. Proto jsem se nechal inspirovat a uvařil jsem vepřový perkelt a k němu jako přílohu tarhoňu.

Vepřový perkelt s tarhoňou
Vepřový perkelt s tarhoňou

Tarhoňa

Tarhoňa je skvělá příloha a patří mezi tradiční v Maďarsku. Jedná se o těstovinu ve tvaru malých lentilek a já jsem si ji v posledních měsících velice oblíbil. Již v receptu na perkelt (klasický z hovězího) jej moje kolegyně Renáta zmiňovala, jako možnou přílohu. Navíc hospodská z Velké ji také často dělává, jelikož má maďarské předky. Pokud jste ji ještě nezkoušeli, rozhodně doporučuji, i když se nedá vždy a všude koupit.

Vepřový perkelt s tarhoňou
Vepřový perkelt s tarhoňou

Suroviny

Osobně jsem přesvědčený, že perkelt je jídlo, které si každá rodina vaří tak trošku po svém. Základní suroviny jsou jasné. Maso, papriky, rajčata a mletá paprika. To je základ a pak už si každá rodina dělá své poměry a používá nějakou tajnou surovinu. já žádnou tajnou surovinu nemám, ale myslím, že to není na škodu.

Suroviny na vepřový perkelt

  • 700g vepřové pečeně bez kosti
  • 2 cibule
  • 4 rajčata (já jsem tentokrát zvolil italská rajčata San Marzano a jelikož jsou menší použil jsem jich 5)
  • 2 červené papriky (nepoužil jsem ty mohutné masité, ale ty delší papriky)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř

Suroviny na tarhoňu

  • 300-400g tarhoně (klasické balení má 500g, ale to je pro 4 osoby příliš, pokud ji máte jako přílohu)
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
Vepřový perkelt s tarhoňou
Vepřový perkelt s tarhoňou

Postup

Vzhledem k tomu, že tarhoňa se vaří vcelku rychle, tak je dobré začít perkeltem a tarhoňu začnete vařit přibližně 30 minut před tím, že je perkelt hotov.

  1. V hrnci si rozpustíte sádlo a začnete na něm restovat na nakrájenou cibulku na menší kostičky. Nevaříte český guláš, takže ne úplně do tmava, ale tak dlouho, dokud nemá krásně růžovou až nazlátlou barvu.
  2. Během restování cibulky si nakrájejte maso na stejné kostičky.
  3. Pak na chvíli stáhněte z plotny, přidejte mletou papriku a kmín. Hrnec vraťte na plotnu a krátce zarestujte na malém plameni,
  4. Hned přidejte maso, zesilte plamen a nechte ze všech stran zatáhnout. Během toho přidejte sůl a pepř.
  5. Zalijte vodou tak, aby bylo cca 1 cm nad masem a jakmile začne bublat, tak stáhněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte pomalu dusit.
  6. Nyní si nakrájejte rajčata a papriku, vložte k masu a vše důkladně promíchejte.
  7. Zakryjte pokličkou a nechte pomalu dusit. Jelikož máte vepřové maso, tak to nebude trvat moc dlouho. Pokud máte rádi maso měkoučké a téměř rozpadající se, tak počítejte přibližně s 1 hodinou dušení.
  8. Po půl hodině dušení se můžete vrhnout na tarhoňu. Její příprava je jednoduchá. Můžete použít postup dle sáčku, ale mě všichni Maďaři vždy říkali, že je nutné tarhoňu nejprve orestovat na troše sádla až začne červenat, teprve pak zalít vodou dle návodu na sáčku, osolit a uvařit do měkka. Uvařenou tarhoňu pak jen scedíte a příloha je hotová.
  9. Nyní již máte přílohu a tak ochutnáte maso, zda je již měkké, zda je dost slané, případně opatrně dosolíte a máte hotovo.
Vepřový perkelt s tarhoňou
Vepřový perkelt s tarhoňou

Servírování

Já se se servírováním moc nemazlím. Ono nakonec to stejně všechno promícháte, protože pak je to nejlepší, když se všechny chutě propojí. Na jednu stranu tarhoňa, na druhou perkelt. Rozhodně perkelt ničím nezahušťujte, ta lehkost ve spojení s tarhoňou je výtečná a létě vás to nezabetonuje.

Vepřový perkelt s tarhoňou
Vepřový perkelt s tarhoňou

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *