Maras – velikonoční salát


Česká, Jen tak recepty, Saláty, Studená kuchyně, Velikonoce / Úterý, 23 dubna, 2019

Jsou Velikonoce a ty já mám vždy spojeny s naším tradičním jídlem, kterému říkáme Maras. Již dlouho žiji v Čechách, ale pocházím ze severní Moravy, z Ostravy. Moje mamka vyrůstala ve Slezsku a část její rodiny pochází z Polska. Bohužel ať se jsem se snažil, jak jsem chtěl, tak jsem nikde nezjistil, odkud tento šílený velikonoční salát pochází, ale v rodině mojí mamky to je tradice. V životě jsem zatím potkal pouze jednoho človíčka, pocházejícího z okolí Nového Jičína, který tento salát také znal. Jinak na mě vždy všichni překvapeně koukají, když slovo Maras zmíním.

Při hledání původu tohoto salátu jsem pouze objevil význam slova maras ve slovenském jazyce. Ten význam vcelku sedí, jelikož maras znamená bláto. Nebojte se, nejedná se nějakou nechutnou hnědošedou hmotu, ale konzistence lehce blátivá je. Maras si pamatuji od svého dětství a vždy musel být součástí našich Velikonoc. Jako malé dítě jsem ho vysloveně nemiloval, ale jak to tak bývá, postupem času jsem se k té chuti projedl a už si nedovedu Velikonoce bez Marasu představit. Takže i letos jsem si jej připravil, upletu si karabáč (pro neznalé pomlázku) a o velikonočním pondělí vyrazím na šmigrust (koledu). Tady v Čechách jsem zatím mnoho lidí nepřesvědčil o báječné chuti této naši speciality, proto jsem jej udělal jen malé množství a toto malé množství vám dám do tohoto mého receptu. Vy si pak můžete množství upravit dle libosti nebo na celý salát zapomenout.

Maras
Maras

Suroviny:

  • 260g Křemínku (kdysi se dělávalo z čerstvého křenu, ale ne každý má čerstvý křen doma)
  • 7 vajec
  • 1 klobáska (my dáváme ostravskou klobásku)
  • 150g uzeného bůčku (vybírejte ne příliš tučný, tedy spíše libovější)
  • 150g uzeného masa (vhodné je libovější)
Maras
Maras

Postup:

  1. Klobásku, bůček a uzené maso povaříte přibližně jednu hodinku. Pokud chcete vývar později použít na polévku nebo jej chcete mít silnější, klidně můžete vařit i déle, ale ta hodinka pro naši věc bude stačit.
  2. Uvaříte vejce natvrdo a po schlazení je oloupete. Rozdělíte si bílky a žloutky.
  3. Klobásku, bůček, uzené maso a bílky nakrájíte. Klobásku na půl kolečka, bůček a uzené na cca 1 cm kostičky a bílky tak nějak rustikálně.
  4. V míse rozmačkáte žloutky a smícháte je s Křemíkem. Do této směsi nakonec vmícháte nakrájené klobásky, bůček, uzené maso a bílky. Vše důkladně promícháte, uzavřete do nějakých nádob nebo sklenic a necháte přes noc v lednici uležet.
  5. Pokud máte pocit, že uzeniny nebyly dostatečně slané a salát potřebuje malinko přisolit tak přisolíte, ale já si myslím, že soli je tam až až.
  6. K tomuto salátu je nejlepší čerstvý chleba. Ten se navíc náramně hodí, když si salát děláte z čerstvého křenu. Ono když vám vlétne ta palčivost křenu do nosu, tak chleba vás zachrání. Zhluboka si přičichnete k chlebu a rázem je to štípání v nose pryč.
Maras
Maras

Uzený vývar nezahazujte. Prvně, pokud bude konzistence Marasu (bláta) příliš suchá, můžete do něj dát pár lžic uzeného vývaru. Když se Maras dělával z čerstvého křenu, byl vývar nutností, aby byl salát příjemně šťavnatý. A pokud bude salát naprosto „cajk“, rozhodně doporučuji uvařit si nějakou uzenou polévku nebo jej můžete použít do česnečky, tam je uzený vývar také výborný.

Takže: „Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.“

Já budu muset vyrazit k potoku, abych si našel proutí a upletl si svůj karabáč, jako každý rok. Nebojte se děvčata, já jsem vždy něžný. Jen něžně, aby nohy byly zdravé, záda nebolela a aby ta energie z vrbového proutí přešla na vás a aby jste byly po celý rok zdravé a krásné.

Maras
Maras

Krásné Velikonoce přeji všem.

Pokud by někdo z vás věděl, odkud tento salát pochází, byl bych moc vděčný.

 

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *