Mrkvová polévka s krupičkou


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 7 listopadu, 2017

První sousto a mě se hned vybaví vzpomínky na dětství. Nevím proč, ale tuhle polévku ,mám spojenou s tím, jak jsme byli malí. Opravdu malí. Asi to není žádný zázrak, ale já i moje ségry ji máme opravdu moc rádi. Je to taková lehká polévka, která když se zbytečně nepřesolí, je vhodná i pro malé děti. Předpokládám, že nám ji mamka dělávala a proto s ní máme asi nějaké výjimečné pouto. Mrkvová polévka s krupičkou je prostě poklad.

Mrkvová polévka s krupičkou
Mrkvová polévka s krupičkou

Pokud máte strouhacího robota, tak si jej teď připravte. Ušetří vám spoustu práce. Ručně to může být malinko otrava.

Suroviny

  • 220g mrkve
  • 40g cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce krupičky
  • 1l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Očistíte a oškrábete mrkev, kterou následně nastrouháte na nejtenčí nudličky. Pokud chcete mít polévku hutnější, můžete nastrouhat i více mrkve.
  2. Oloupete cibuli a nakrájíte ji nadrobno. 40g cibule je cca půlka střední cibule.
  3. Do hrnce dáte máslo a na něm orestujete cibuli. Restujete pouze do sklovita, ne na barvu, která by změnila chuť polévky.
  4. Přidáte mrkev a restujete. Čas se mi určuje špatně, ale když mrkev začne být světlejší a začne pouštět oranžovou šťávu, je to ten okamžik, kdy můžeme pokračovat dále.
  5. Přidáte krupičku, důkladně zamícháte a krátce orestujete.
  6. Zalijete horkým vývarem a důkladně rozmícháte. V tuto chvíli již můžete lehce dochutit solí a pepřem. Hodně záleží, zda máte vývar osolený nebo ne. Tak opatrně.
  7. Nyní necháte vařit, přibližně 10-15 minut. Cílem je, aby byla mrkev úplně měkká a krupička hezky nabobtnaná. Já kolikrát nechávám jemně probublávat i déle.

Poznámka: Množství ingrediencí jako je mrkev či krupička jsou dost individuální. Hodně se odvíjejí od toho, jak moc chcete mít polévku hutnou. Mnou uváděné množství zajistí lehkou polévku, která je velice vhodná jako první chod. Příjemně nastartuje chuťové buňky před každým hlavním chodem.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *