Smetanové kuře na paprice


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 20 dubna, 2021

Někdy potřebujete rychlý recept pro rodinu a když to bude oblíbené jídlo i pro děti, tak je to veliké plus. Takovým receptem je naše smetanové kuře na paprice. Vlastně neznám nikoho v rodině, kdo by tohle jídlo neměl rád, vlastně neznám nikoho z mých přátel, kteří jej již jedli a kteří by sis jej neoblíbili. Jedná se o velice jednoduchý recept. Moje máma jej často dělá, když se sejdeme jako rodina, jelikož nemusí v kuchyni trávit půl dne.

Smetanové kuře na paprice
Smetanové kuře na paprice

Suroviny

Pro klasických 6 porcí vám vystačí následující suroviny.

  • 3 kuřecí prsní řízky, které podélně rozkrojíte
  • 1/2 velké cibule na drobné kousky
  • 4 malé sladké smetany min. 31% (4x200g)
  • 2 malé zakysané smetany (2x200g)
  • 1dcl vody (lepší je chutný vývar – zeleninový nebo kuřecí)
  • mletá paprika sladká
  • sůl
  • rostlinný olej
  • rýže jako příloha
Smetanové kuře na paprice
Smetanové kuře na paprice

Postup

Již jsem zmínil, že tento recept je naprosto jednoduchý a také rychlý. Řekl bych, že je naprosto skvělý pro začátečníky, které může nakopnout k dalšímu vaření, jelikož zjistí, že vaření z pár surovin je skvělé a jednoduché. Celý výsledek je pak naprosto báječný.

  1. Pokud se nechcete honit během vaření tak si vše připravte dopředu. Kuřecí maso si podélně rozkrojte, čímž získáte z každého prsního řízku 2 porce. Cibuli si nakrájejte na malé kostičky. Připravte si smetany, koření, olej a můžete začít vařit.
  2. Já, jelikož vařím rýži v rýžovaru a tudíž ji nemusím hlídat si dávám vařit rýži. Pokud ji vaříte klasicky, dejte si ji vařit taky, jen si ji budete muset hlídat.
  3. Plátky kuřecího masa lehce osolte a poprašte sladkou mletou paprikou.
  4. Do hrnce, velikost zvolte tak, aby jste mohli opékat všechny kousky kuřecího masa najednou nebo maximálně na 2x, dejte vrstvu oleje a opečte plátky okořeněného masa tak, aby se zatáhly a trošku propekly. Neděláme si kuřecí plátek na minutku, maso se bude ještě vařit v omáčce, tak se ještě dovaří. Pak plátky vytáhněte vedle na talíř.
  5. Do hrnce s výpekem vhoďte nakrájenou cibuli a tu hezky restujte než zesklovatí. Hlídejte si výpek, aby se nepřipékal, když tak jej odtrhněte. Pokud by se vám však nějaký výpek držel na dně, dejte trošičku vody, ta spolehlivě zajistí jeho snadné odtržení.
  6. Přidejte obě smetany (sladkou i zakysanou). Začněte spíš tou sladkou. Budete nyní muset vše hezky promíchat.
  7. Přidejte vodu, pokud máte vývar, přidejte vývar, je to ještě lepší a promíchejte.
  8. Jakmile začne omáčka probublávat, dejte zpět opečené kuřecí maso a to včetně i té skvělé šťávy, kterou pustilo na talíř.
  9. Důkladně promíchejte a na mírném ohni a nechte probublávat. Občas zkontrolujte, aby se vám nic nechytalo na dno.
  10. Po 10-15ti minutách ochutnejte. Pokud není omáčka dostatečně slaná, dochuťte solí.
  11. A to je přátelé všechno. Jak jsem říkal, recept je to jednoduchý a rychlý.
Smetanové kuře na paprice
Smetanové kuře na paprice

V receptu uvádím kuřecí prsní řízky, nicméně můžete použít i stehenní maso. Pokud máte doma krutí prso, z něj si taky můžete udělat hromadu porcí. Vše funguje velice dobře. A taky je dobré si uvědomit, že u takto jednoduchých receptů je hodně důležité, jak kvalitní máte suroviny. Kvalitní domácí sladká mletá paprika je báječná. U smetan platí, že čím více tuku, tím jsou lepší a chutnější. Tak na to myslete.

Servis

Se servisem si hlavu nedělejte. K takovému jídlu se snad ani nějaký moderní plating nehodí. Stejně si strávníci budou chtít přidávat, tak spíš myslete na to, že budete muset mít uvařeno více porcí. 🙂

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *