Tarhoňa s Nivou a slaninou


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Maďarská, Mezinárodní, Těstoviny / Úterý, 21 července, 2020

Dnes tady mám takový recept, který je tak jednoduchý, až se jej stydím nazývat receptem. Tarhoňa s Nivou je jídlo, které díky jeho jednoduchosti uděláte za chviličku a nutně potřebujete jen 3 suroviny, pokud si tarhoňu pouze uvaříte. Když jsem slyšel, že to bude vařit máma mojí Zuzky, tak jsem si říkal, kdo ví, jaké to bude. Pak jsem o tom slyšel od naší hospodské, od níž tento recept pochází a prý si jej všichni strašně chválí. Tak jsem byl opravdu zvědavý, jaké to bude.

Tarhoňa s Nivou a slaninou
Tarhoňa s Nivou a slaninou

A bylo to překvapivě dobré a dokonce i má dcera, která je lehce vybíravější si to moc pochvalovala. Naše hospodská se mi snažila vnutit, že to je jejich rodinný recept z Maďarska, ale po konzultaci s mou kolegyní Renátou, která je tak trošku i Maďarka a skvěle vaří jsme se shodli, že to maďarské prostě nebude. Nicméně to nic nemění na faktu, že tento ultra jednoduchý recept je bezva a když jste líní, tak se opravdu hodí.

Tarhoňa s Nivou a slaninou
Tarhoňa s Nivou a slaninou

Suroviny

Ačkoliv jsem vám říkal, že si vystačíte se třemi surovinami, tak já pracuji vždy s čtyřmi. Toto množství nasytí přibližně 5 strávníků.

  • 500g tarhoně (1 balíček)
  • 400g anglické slaniny
  • 400g sýru Niva
  • 1 velká lžíce sádla
  • sůl

Vězte, že toto jídlo je velice syté a i když budete mít pocit, že porce je malá, hladovět nebudete.

Tarhoňa s Nivou a slaninou
Tarhoňa s Nivou a slaninou

Postup

  1. Do většího hrnce dáte sádlo, které rozpustíte a vsypete tarhoňu.
  2. Tarhoňu restujete na sádle, dokud nezačnou kuličky měnit barvu (červenat). Nikdy vám nezmění barvu všechny, protože se opékají jen ty, které jsou v kontaktu s horkým dnem hrnce a sádlem. Nicméně opékejte, dokud některé kuličky hezky nezmění barvu.
  3. Jakmile máte tarhoňu orestovanou zalijte ji horkou vodou, lehce osolte (2 lžičky soli) a nechte vařit.
  4. Když se vám tarhoňa vaří, tak si nakrájejte anglickou slaninu a na suché pánvi ji zlehka opečte. Rozhodně ji nechcete vyškvařit, ale krásně opéct, aby pustila trochu tuk a jen na már místech vykazovala známky opečení. Osobně používám plátkovou anglickou slaninu, kterou nakrájím na čtverečky 2×2 cm.
  5. Také si nastrouhejte na hrubém struhadle sýr Niva.
  6. To, že je tarhoňa uvařená poznáte snadno, když ji ochutnáte je krásně měkká.
  7. Uvařenou tarhoňu sceďte, vložte zpět do hrnce a smíchejte s opečenou anglickou slaninou. Ochutnejte, pokud nepotřebujete jemně dosolit, ale buďte opatrní, protože na závěr budete dávat Nivu a ta je slaná dost.
  8. Při servírování dáte směs tarhoni a anglické slaniny na talíř, já mám nejraději mělčí misku, a posypete nastrouhanou Nivou dle chuti, jak kdo má rád výraznou chuť.
Tarhoňa s Nivou a slaninou
Tarhoňa s Nivou a slaninou

Tarhoňa nemusí být pouze příloha

Již v receptu na vepřový perkelt jsem se vám přiznal, že jsem si tarhoňu velice oblíbil. Tarhoňa s Nivou a anglickou slaninou je další recept, kde ji mám moc rád a zde hraje roli samostatného pokrmu. Tarhoňa může být používána jak jako rizoto, tak i jako příloha i k našim českým jídlům. Její využití je neuvěřitelně univerzální. Pokud jste ji ještě nezkoušeli, vřele vám doporučuji ji někdy zkusit, rozhodně nebudete litovat.

Tarhoňa s Nivou a slaninou
Tarhoňa s Nivou a slaninou
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *