Krkovice na hříbkách


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Středa, 10 srpna, 2022

Houbová sezóna je v plném proudu. My se sběru hub až tak intenzivně nevěnujeme, ale i s tím málem máme co zpracovávat. Pokud bychom měli více času, mohli bychom si nasušit zásoby na zimu, ale nyní se věnujeme stavebním pracím a tak do lesa zavítáme jen občas. Posledně jsme naháněli hřiby dubové a ty budou aktuálně součástí mého receptu. Pokud máme tak krásné hřiby, nikdy neopomenu uvařit můj oblíbený recept, kterým je vepřová krkovice na hříbkách. Do tohoto receptu se hodí všechny možné hřiby, ale také suchohřiby. Nicméně tentokrát a pro vás budu vařit z báječných hřibů dubových.

Vepřová krkovice na hříbkách
Vepřová krkovice na hříbkách

Suroviny

Kouzlem tohoto receptu je jeho nenáročnost. Tedy pokud máte houby. Pak již potřebujete pouze věci, které se vám běžně povalují doma. Tedy u nás doma určitě. Houby jsou nejlepší čerstvé, ale rozhodně můžete použít i zmrazené nebo při troše snahy i sušené. Já se ale v tomto receptu budu věnovat těm čerstvým (praktický podobný až stejný postup je i u těch zmrazených). Množství surovin musíte brát s jistým nadhledem. Já většinou nemám pevnou gramáž masa a vše vždy přizpůsobuji konkrétní situaci, či konkrétním surovinám. U hub je to vždy různé, jelikož každá houba se vám bude chovat s tukem a svou tuhostí jinak a tak se tomu prostě musíte přizpůsobit.

Vepřová krkovice na hříbkách
Vepřová krkovice na hříbkách
  •  800-1000g vepřové krkovice (nakrájet na kostičky)
  • objemově podobné množství nakrájených čerstvých hříbků dubových (můžete prakticky využít i jiné houby, hřibovité)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky drceného kmínu (může být i celý)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • voda

Jako přílohu můžete zvolit těstoviny, rýži nebo knedlíky. Také můžete zkusit i něco méně standardního, jako je bramborový knedlík nebo gnochi.

Vepřová krkovice na hříbkách
Vepřová krkovice na hříbkách

Postup

Složité recepty jsou skvělé, o tom žádná. Nicméně se hodí pouze tehdy, pokud si s vařením chcete hrát a máte na to spoustu času. Proto já mám moc rád jednoduché recepty a toto je opět jeden z nich. Je to vlastně jako s většinou českých jídel. Orestovat, podusit, dochutit, doladit a na stůl. Takže já si z tohoto receptu hned vybavuji, jak udělat i verzi smetanovou, bylinkovou a podobně. Vaření je krásná a zábavná věc. Můžete si neustále něco zkoušet, kombinovat a když už přijdete na ty hlavní principy, tak to téměř vždy dobře dopadne. Tedy za předpokladu, že se nebudete snažit nahradit maso něčím co není maso a tvrdit, že to maso je a že to nikdo nepozná. Pozná.

  1. Krok číslo jedna je asi všem jasný. Příprava. Nakrájejte si maso na kousky, hříbky (na větší kousky ať o nich v jídle víte), cibuli nadrobno.
  2. Do hrnce dejte lžíci sádla, které rozehřejte a přihoďte nakrájené maso, které osolte, opepřete a přidejte kmín. Restujte, dokud se maso ze všech stran neopeče.
  3. Vyndejte maso z hrnce ven a na výpeku orestujte cibuli aby byla hezky sklovitá.
  4. Pak přidejte hříbky, které také orestujte. Pokud budete mít málo tuku, nebojte se přidat trochu sádla.
  5. Maso vraťte zpět, promíchejte a podlijte vodou, aby bylo maso téměř pod vodou. Musí jen malinko vyčnívat.
  6. Přihoďte 2 větvičky rozmarýnu.
  7. Dejte na co nejmenší plamen a pomalu duste. Odhaduji to tak na 2 hodiny. Prostě dokud nebude maso krásně měkké. Pokud se vám během dušení voda odvaří, tak vždy přilijte novou.
  8. Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, zamíchejte.
  9. Udělejte si jíšku z hladké mouky a sádla, jemně ji rozmíchejte v troše studené vody a vlijte do hrnce s dušeným masem a hříbky.
  10. Rozmíchejte a provařte 10-15 minut. Opatrně, už se to může chytat, tak během provaření míchejte hezky ode dna.
  11. Dochuťte případně solí a pepřem a máte hotovo.
Krkovice na hříbkách
Vepřová krkovice na hříbkách

Příloha

Již jsem to zmínil, ale opakování je matka moudrosti. Přílohu si můžete zvolit podle své vlastní obliby. My kolínka prostě milujeme a tak bývají často přílohou k tomuto jídlu. Nicméně zvolit můžete klidně jen nějaké pečivo, jiné těstoviny, rýži, vlastně i brambory nebo různé knedlíky. K tomuto jídlu se prostě hodí téměř cokoliv a díky tomu si můžete toto jídlo užívat v mnoha obměnách.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *