Tohle mě baví čím dál tím více. Vyrobit si ty normální a běžné věci doma. Listuji si mou nyní oblíbenou knihou Domácí mlékař a zjišťuji, že je to strašlivě jednoduché a musí to zvládnout kdokoliv. Osobně jsem se rozhodl máslo vyrobit za pomocí šlehání a ne utloukáním, jak mnozí známe z pohádek, vyprávění či ze školy. Původně jsem chtěl někde sehnat domácí čerstvé mléko, smetanu si sebrat a z ní vyrobit máslo. Bohužel jsem nikde poblíž zatím mléko nesehnal a tak jsem zvolil tu nejdražší variantu a to, že si prostě tu tučnou smetanu na šlehání koupím v obchodě. Jelikož budu stloukat máslo přímo ze smetany bez kultur, tak bude výsledkem tzv. čajové máslo, které je dladší než tzv. pravé máslo.
![Máslo](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/01/DSCF7994-1.jpg)
Tak pojďme na to. Nebudu vám říkat množství té jedné suroviny. Jen si řekněme, že z tučné smetany 31% budete mít výtěžnost přibližně 1/3 z hmotnosti mléka.
Domácí mlékař – Klára Hadašová
V tomto příspěvku a jsem se nechal inspirovat a s daty vycházel z nejlepší knížky o mléce a produktech mléka od Kláry Hadašové, Domácí mlékař. Snažil jsem se popsat svou zkušenost a postup, který jsem zvolil. Rozhodně všem doporučuji si knížku zakoupit, jelikož se jedná o to nejlepší, co můžete dnes na trhu pořídit. V rámci postupu výroby másla jsem vycházel jak z knihy Kláry, tak i z videa, které má stránkách Domácí mlékař, abych dodržel technologický postup.
Web Domácí mlékař: www.domacimlekar.com
Web Co nového na kopci: www.conovehonakopci.cz
Knihu si můžete snadno zakoupit zde (Domácí mlékař) a tím Kláru podpořit v její úctyhodné práci.
Suroviny
- tučná smetana (31 a více %)
Postup
- Smetanu mějte vychlazenou, dejte ji do mísy a začněte šlehat. Osobně jsem využil robota ETA Gratus, jelikož s ním je šlehání naprosto bez práce. Hlavně nezapomeňte použít kryt na mísu, jinak si doma pěkně naděláte. Co jsem četl, dá se použít i ruční šlehač, tyčový mixér, cutter a podobně. Takže možností je skutečně mnoho a stačí se inspirovat nějakým videem na internetu.
- Nemusíte šlehat na plné otáčky, ale šlehejte tak, aby se vám ze smetany udělala šlehačka. Tím máte kus za sebou a nechejte šlehač šlehat dál. Postupně se začne ze šlehačky oddělovat podmáslí a tuk se začne srážet k sobě a vám začne vznikat hrouda másla. V tuto chvíli to nejvíce cáká a i s krytem na míse trocha podmáslí najde cestu na vaši pracovní plochu. Šleháte tak dlouho, až uvidíte, že hrouda je již kompaktní a nenabývá. Teď vám to bude dost cákat.
- Napustíte si dřez co nejstudenější vodou a hroudu másla do vody dejte. Ve vodě budete máslo hníst jako těsto, aby se vymylo co nejvíce podmáslí, protože to pak může způsobovat to, že se máslo začne kazit.
- Když už se z másla neuvolňuje žádné podmáslí, tedy voda je čistá, tak máslo uhnětete na dřevěné desce jako těsto, vyměníte vodu za čerstvou studenou a máslo v ní necháte společně s formou na máslo chladit asi 30 minut.
- Máslo pak vyndáte a opět prohnětete jako těsto. Pokud máte dobře čisté ruce, nebude se máslo lepit. Pokud se máslo lepí, musíte si ruce důkladněji umýt.
- Pak formu naplníte horkou vodou, tu hned vylijete, dáte do ní máslo a vyklopíte jej. Až máte všechna másla vyformovaná, tak je zabalíte, například do pečícího papíru a dáte chladit do lednice. Pokud jich máte víc, dáte je zamrazit.
![Máslo](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/01/DSCF7999-3.jpg)
Neuvěřitelně mě překvapilo několik věcí. Prvně chuť másla. Jé úžasná, plná, příjemná, mnohem výraznější, než máslo z obchodu. Druhá věc, která mě překvapila byla konzistence. I když máslo vytáhnete z lednice, za nějakou minutku se již náramně dobře roztírá. Rozhodně všem doporučuji to alespoň jednou zkusit. Není to náročné a výsledek je prostě boží. Nakonec ten pocit z dobře odvedené práce a ten pocit, co vše si dokážete vyrobit sami, je naprosto povznášející.
A jako vždy, pár tipů na závěr.
Při práci mějte opravdu co nejčistší ruce. Máslo se na ně nebude lepit. Smetanu mějte pořádně vychlazenou z lednice, funguje to nejlépe. Podmáslí z postupu, který jsem vám napsal nebude to podmáslí, které rádi pijete. To by jste museli smetanu nejprve naočkovat smetanovou kulturou. Toto podmáslí je sladké a pít se moc nedá. Když smetanu naočkujete nebo budete dělat máslo ze smetany kysané, pak budete mít pitelné podmáslí. Ale o tom třebas někdy příště, při výrobě pravého másla.