Máslo snadno doma (čajové máslo)


Máslo, Ostatní mléčné výrobky, Výroba potravin / Neděle, 28 ledna, 2018

Tohle mě baví čím dál tím více. Vyrobit si ty normální a běžné věci doma. Listuji si mou nyní oblíbenou knihou Domácí mlékař a zjišťuji, že je to strašlivě jednoduché a musí to zvládnout kdokoliv. Osobně jsem se rozhodl máslo vyrobit za pomocí šlehání a ne utloukáním, jak mnozí známe z pohádek, vyprávění či ze školy. Původně jsem chtěl někde sehnat domácí čerstvé mléko, smetanu si sebrat a z ní vyrobit máslo. Bohužel jsem nikde poblíž zatím mléko nesehnal a tak jsem zvolil tu nejdražší variantu a to, že si prostě tu tučnou smetanu na šlehání koupím v obchodě. Jelikož budu stloukat máslo přímo ze smetany bez kultur, tak bude výsledkem tzv. čajové máslo, které je dladší než tzv. pravé máslo.

Máslo
Máslo

Tak pojďme na to. Nebudu vám říkat množství té jedné suroviny. Jen si řekněme, že z tučné smetany 31% budete mít výtěžnost přibližně 1/3 z hmotnosti mléka.

Kniha Domácí mlékař Domácí mlékař – Klára Hadašová
V tomto příspěvku a jsem se nechal inspirovat a s daty vycházel z nejlepší knížky o mléce a produktech mléka od Kláry Hadašové, Domácí mlékař. Snažil jsem se popsat svou zkušenost a postup, který jsem zvolil. Rozhodně všem doporučuji si knížku zakoupit, jelikož se jedná o to nejlepší, co můžete dnes na trhu pořídit. V rámci postupu výroby másla jsem vycházel jak z knihy Kláry, tak i z videa, které má stránkách Domácí mlékař, abych dodržel technologický postup.
Web Domácí mlékař: www.domacimlekar.com
Web Co nového na kopci: www.conovehonakopci.cz
Knihu si můžete snadno zakoupit zde (Domácí mlékař) a tím Kláru podpořit v její úctyhodné práci.

Suroviny

  • tučná smetana (31 a více %)

Postup

  1. Smetanu mějte vychlazenou, dejte ji do mísy a začněte šlehat. Osobně jsem využil robota ETA Gratus, jelikož s ním je šlehání naprosto bez práce. Hlavně nezapomeňte použít kryt na mísu, jinak si doma pěkně naděláte. Co jsem četl, dá se použít i ruční šlehač, tyčový mixér, cutter a podobně. Takže možností je skutečně mnoho a stačí se inspirovat nějakým videem na internetu.
  2. Nemusíte šlehat na plné otáčky, ale šlehejte tak, aby se vám ze smetany udělala šlehačka. Tím máte kus za sebou a nechejte šlehač šlehat dál. Postupně se začne ze šlehačky oddělovat podmáslí a tuk se začne srážet k sobě a vám začne vznikat hrouda másla. V tuto chvíli to nejvíce cáká a i s krytem na míse trocha podmáslí najde cestu na vaši pracovní plochu. Šleháte tak dlouho, až uvidíte, že hrouda je již kompaktní a nenabývá. Teď vám to bude dost cákat.
  3. Napustíte si dřez co nejstudenější vodou a hroudu másla do vody dejte. Ve vodě budete máslo hníst jako těsto, aby se vymylo co nejvíce podmáslí, protože to pak může způsobovat to, že se máslo začne kazit.
  4. Když už se z másla neuvolňuje žádné podmáslí, tedy voda je čistá, tak máslo uhnětete na dřevěné desce jako těsto, vyměníte vodu za čerstvou studenou a máslo v ní necháte společně s formou na máslo chladit asi 30 minut.
  5. Máslo pak vyndáte a opět prohnětete jako těsto. Pokud máte dobře čisté ruce, nebude se máslo lepit. Pokud se máslo lepí, musíte si ruce důkladněji umýt.
  6. Pak formu naplníte horkou vodou, tu hned vylijete, dáte do ní máslo a vyklopíte jej. Až máte všechna másla vyformovaná, tak je zabalíte, například do pečícího papíru a dáte chladit do lednice. Pokud jich máte víc, dáte je zamrazit.
Máslo
Skutečně domácí máslo

Neuvěřitelně mě překvapilo několik věcí. Prvně chuť másla. Jé úžasná, plná, příjemná, mnohem výraznější, než máslo z obchodu. Druhá věc, která mě překvapila byla konzistence. I když máslo vytáhnete z lednice, za nějakou minutku se již náramně dobře roztírá. Rozhodně všem doporučuji to alespoň jednou zkusit. Není to náročné a výsledek je prostě boží. Nakonec ten pocit z dobře odvedené práce a ten pocit, co vše si dokážete vyrobit sami, je naprosto povznášející.

A jako vždy, pár tipů na závěr.
Při práci mějte opravdu co nejčistší ruce. Máslo se na ně nebude lepit. Smetanu mějte pořádně vychlazenou z lednice, funguje to nejlépe. Podmáslí z postupu, který jsem vám napsal nebude to podmáslí, které rádi pijete. To by jste museli smetanu nejprve naočkovat smetanovou kulturou. Toto podmáslí je sladké a pít se moc nedá. Když smetanu naočkujete nebo budete dělat máslo ze smetany kysané, pak budete mít pitelné podmáslí. Ale o tom třebas někdy příště, při výrobě pravého másla.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *