Domácí sýr – Začínám (1)


Výroba potravin, Výroba sýrů / Pátek, 29 prosince, 2017

Nějak se to stalo, začalo mě to bavit a nevím, jak to skončí, dopadne. Začal jsem zkoušet vyrábět domácí sýr. Říkám si, možná by vás zajímaly mé pokusy, mé úspěchy a mé nezdary. A tak jsem si řekl, že pro vás budu psát sérii o výrobě sýrů. Prosím, neberte to jako neomylný návod, spíš to berte jako inspiraci. Budu upřímný a budu zkoušet co se dá. Takže co můžete očekávat? Budu se snažit zkoušet vybavení, budu zkoušet postupy od těch nejjednodušších až po ty složité, komplikované. Budu si hrát s různými pomůckami a budu vám popisovat vše co to obnášelo. Moc rád vám ukážu všechny své chyby. Já když si něco umanu, tak to udělám. Čas od času to znamená jít hlavou proti zdi. Takže doporučuji, poučte se z mých chyb.

Co mě přimělo k tomu, vyrobit si domácí sýr

Co mě vedlo k výrobě sýrů? Před pár lety jsem se poprvé pokusil o domácí sýr. To když jsem vařil Shahi paneer, naprosto úžasné indické jídlo s čerstvým sýrem. Bylo to super, ale sýr úplně neklapl. Byl příliš měkký a drolil se. Nic jsem o výrobě sýrů nevěděl, ale pořád jsem o tom přemýšlel. Pak začala Tescoma vyrábět výrobky na výrobu domácích potravin. A ano, to byl ten impuls. Na první pokus si pořídit přípravek na výrobu sýrů. To přeci za pokus stojí. A tak jsem od svých úžasných kamarádek Verči a Payi dostal k narozeninám jednoduchý lis na výrobu čerstvého sýru.

Souprava pro výrobu domácích čerstvých sýrů Della Casa od Tescoma

A zde začíná má cesta. Cesta od Eidamu třicítky k něčemu lepšímu :-).

Česká chuť – Eidam 30% (taky ho používám, ale jen občas a k specifickým věcem, není to můj favorit)

Vyrobit si něco doma a sám je skvělý pocit. U mnoha věcí se domníváme, že to sami zvládnout nemůžeme a pak zjistíme, že je to snadné a jen jsme jako lidé ztratili tu potřebu. Je snazší zajít do obchodu a koupit si to.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *