Toastový chleba


Jen tak recepty, Mezinárodní, Pečivo / Středa, 19 dubna, 2017

Že by se ze mě stával pekař? To ne, ale má oblíbená facebooková skupina PečemPecen mě opět inspirovala. A jak to tak  bývá, zase byl večer a já se doma nudil sám a tak mě nenapadlo nic lepšího, než si upéct tousťák. Ano, opět jsem se popálil, jak je mým milým zvykem. První tousťák jsem pekl doma, oproti receptu jsem si do něj přidal i trošku cukru, aby se více podobal chutí americkému toastovému chleba. Proto jsou na fotce okraje tmavší. Když jsem jej pekl znova, již bez cukru, kůrka byla mnohem světlejší. Jo a asi vás bude zajímat story, proč jsem se zase popálil. No je to jednoduché, jsem jelito. Po té, co jsem si udělal těsto a nechal jej kynout, začal jsem hledat formu (takovou tu na biskupský chleba) no a tu jsem doma neměl. Tak jsem si musel pomoci. Vzal jsem skleněný pekáč, dovnitř vložil skleněné zapékací misky (hranaté). Tím jsem zúžil otvor, vyložil jej alobalem a v tomto udělátku tousťák pekl. No a když jsem to rozebíral, tak mi jedna malá miska vyklouzla z chňapky a aby nespadla na podlahu, tak jsem ji chytil do druhé ruky, holé, bez chňapky. Jo, jen to zasyčelo. Rány jsou již zhojeny a další pečení již bylo bez zranění.

Toastový chleba s troškou cukru, pečený v udělátku (možná i proto vše trošku tmavší kůrčička)

Toastový chleba jsem zkoušel jako klasický sandwich, opečené toasty a vždy byl výsledek bombastický. Jen si určitě pořiďte formu na biskupský chleba nebo formu na takové hranaté chleby. Vyhnete se popáleninám :-).

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 30g másla (nechte změknout) + na trochu na vymazání formy
  • 20-21g čerstvého droždí (prostě půlka kostky)
  • 300ml vlažné vody
  • 10g soli
  • 1 prošlehané vejce na potření (pokud nebudete potírat, tak bude kůrka tmavší a matná)

Tak a jdeme na to, je to tak jednoduché, že jsem se až divil. Opět opakuji jako vždy, vezměte si větší mísu, já se už poučil. Do ní prosejte mouku, přidejte sůl a máslo. Teď troška ruční práce. Už jste někdy dělali drobenku? Tak přesně tak budete rukama zapracovávat máslo do sypkých směsí, prostě hňácáte, hňácáce, až zmizí hrudky másla a celá směs bude taková sypká a lehce mastná. Uprostřed si uděláte důlek. Co teď? Vezmete si menší misku a do ní nalijete vlažnou vodu a v ní rozmícháte droždí. Je to prej italský způsob, říkala ségra a ta je starší, tak má pravdu. Takto rozmíchané droždí ve vodě nalijete do misky s moukou a máslem. No a to je vše přátelé. Nyní již jen vypracujete hladké těsto. Já si opět vypomohl ručním mixérem (hnětačem). Pokud se vám bude těsto pořád hodně lepit, tak si lehce přisypte mouku, ono každá mouka jinak absorbuje mouku, tak to nemusí klapnout hned na první dobrou, ale my si přeci poradíme. Jakmile se již těsto nelepí, já vždy mísu přikryji utěrkou a nechám kynout. Zde je to cca 45 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto vyklopíte na lehce pomoučený vál a ještě trošku propracujete. Pak jej rozdělíte na 2 stejné díly, rozválíte na 2 stejné pláty (délka jako je vaše forma) a pláty srolujete do ruličky. Nechápete, prostě jako by jste rolovali ručník. Vzniknou vám 2 válce. Vezmete formu, tu vymažete máslem a oba válce do formy vložíte. Jako že jsou na dně? To nevadí, to vykyne ještě tak, že budete křičet hrnečku dost. Opět překryjte utěrkou a nechte v teple kynout dalších cca 30 minut (tedy než opět zdvojnásobí svůj objem). Během kynutí si předehřejte troubu na 230°C. Na dno trouby si dejte menší pekáček, aby se rozehřál společně s troubou.

Jakmile vám těsto ve formě vykyne, shodíte utěrku, potřete vajíčkem, otevřete troubu, dáte do ní chleba, aby byl ve středu trouby, nalijte vodu do spodního pekáčku (jen to zasyčí), zavřete troubu a pečete. Nyní pečete 15 minut, pak stáhnete teplotu na 200°C a pečete dalších 20 minut. Pokud máte pocit, že je chleba příliš světlý, klidně pár minut přidejte a klidně i s teplotou. To si musíte vychytat podle své trouby, pece, formy.

Upečený tousťák vyklopíte z formy a necháte jej na mřížce vychladnout. Co teď? Nic. Už ho jen musíte s chutí sníst. A věřte, že se po něm jen zapráší. Jo a po 3 dnech byl pořád krásně měkký. Skladoval jsem jej zabalený v utěrce na ošatce. Sáčky nebrat.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *