Spaghetti carbonara


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Těstoviny / Neděle, 16 října, 2016

Tak co? Udělali jste si linguine se salsicciou? Něco vám doma chybělo. Dobrá, pojďme si udělat něco ještě jednoduššího. Jídlo, u kterého ani Italové neřeknou se stoprocentní jistotou, ze je italské. Jídlo, které je ve světě velice populární. Jídlo, které umí někteří kuchaři pořádně zprznit smetanou a kuřetem . Ano jsou to výborné Spagetti carbonara a nebo jak říkají Italové, pouze Carbonara.

Recept je opravdu jednoduchý a já když mám kreativní náladu si jej taky občas poupravím, například pomocí chilli. Jak jinak, že?

Ingredience:

  • špagety 
  • olivový olej
  • vejce (budete potřebovat 2 žloutky na jednu porci)
  • pancetta nebo alespoň kvalitní anglická slanina
  • parmazán 
  • sůl a pepř 

Příprava je skutečně fofr. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, dejte do ní těstoviny a vařte na skus. Společně s tím si dejte  na pánev trošku olivového oleje a na něm opražte pancettu nebo anglickou slaninu. Vedle toho všeho si v misce vedle oddělte žloutky od bílků, počítejte cca 2 žloutky na porci. Žloutky našlehejte a vmíchejte do nich nastrouhaný parmazán, opatrně osolte a opepřete. Se solí opatrně, parmazán je již sám o sobě dost slaný. Tady si hlídejte konzistenci. V minulosti jsem se snažil poměr žloutků a parmazánu vyčíst z receptu a vždy to nedopadlo dobře. Směs byla příliš hustá a vše to bylo takové příliš výrazné, samý parmazán. Nyní počítám 2 žloutky na porci a vmíchám jen tolik parmazánu, aby směs zůstala tekutá. Když někdo nebo já budu chtít parmazánu více, nic mi nebrání si jídlo pak ještě parmazánem posypat.

Blížíme se do finále. Uvařené těstoviny vložte do pánve se slaninou a opatrně promíchejte nebo prohoďte. Vypněte sporák a vlijte směs  žloutků a parmazánu. Opět  vše  promíchejte a máte hotovo. Nyní již jen hezky naservírovat. Osobně mám moc rád na závěr trošku pažitky, jen tak jemně pohozená po jídle.

Dobrou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *