Minipečivo, skvělý doplněk třebas na párty


Česká, Jen tak recepty, Pečivo / Pondělí, 20 dubna, 2020

Rád peču a rád zkouším nové věci. Domácí rohlíky podle Martina Kubíka již jistě znáte a u nás doma naprosto zdomácněly. Zrovna jsme s kolegou z práce probírali pečení v době koronaviru a já jej odkazoval na skvělé domácí buchty, které dělám podle receptu Romana Vaňka (tedy nechávám se hodně inspirovat). On mi posílá fotku minipečiva, které zrovna upekl. Vůbec pro mě nebylo překvapením, že je pekl také podle receptu z kuchařky Romana Vaňka. Hrábl jsem do knihovny a vytáhl jednu z jeho kuchařek, protože tohle jsem musel taky zkusit. Ale jak to tak u mě bývá, tak jsem jsem si něco udělal po svém, protože se mi to při vaření nebo při pečení osvědčilo. Takže i vy si můžete toto výborné minipečivo doma vyzkoušet.

Minipečivo
Minipečivo – bulky, houstičky, rohlíky

Na rovinu říkám, že to není můj recept, ani to není recept z naší rodiny. Základ je Roman Vaněk, kterého mám moc rád a vy se můžete podívat jak jsem se s jeho receptem popasoval. Jedná se o recept z jeho druhé kuchařky Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila.

Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk

Kniha Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila je jednou z mých nejoblíbenějších kuchařek vůbec. Bohužel se obávám, že je zrovna všude vyprodaná, ale pokud na ni narazíte, tak si ji určitě kupte. Očekávám, že v dohledném čase bude zase dotisk, ale pokud máte možnost si ji pořídit, neváhejte ani minutu.

Osobně z této kuchařky často čerpán inspiraci nebo dokonce podle ní bezmyšlenkovitě vařím, jelikož ty recepty jsou skvělé a perfektně vyladěné. Prakticky, pokud dodržíte postup v receptech a hodnoty, tak je nemůžete pokazit a vždy vyjdou na jedničku.

Tak a teď už se můžeme naplno vrhnou do pečení.

Suroviny

Základní suroviny na pečivo

  • 500g hladké mouky
  • 300ml plnotučného mléka
  • 50g sádla
  • 30g čerstvého droždí
  • 12g soli
  • špetka cukru

Suroviny na posypání

  • mák
  • sezamová semínka
  • nebo cokoliv, co máte na pečivu rádi
Minipečivo
Minihoustičky, minirohlíčky, minibulky

Postup

V postupu jsem se v některých krocích lehce odklonil od postupu Romana Vaňka. Jestli je to dobře nebo  špatně netuším, ale mám to tak odzkoušeno a postupně to aplikuji na všechny své pečící pokusy. Mnoho lidí mi často říká, že kynuté těsto nedělají, jelikož jim ne vždy vše dobře vykyne a mě s těmito kroky těsto vykynulo vždy, opravdu.

  1. Do misky si dáte přibližně 100ml vlažného mléka, rozdrobíte do něj droždí, dáte špetku cukru a lžičku mouky.
  2. Vše důkladně promícháte, aby se vše spojilo a droždí se rozpustilo. Necháte přibližně 10 minut stát, než vám vzejde kvásek. Pokud nemáte mrtvé droždí (suché nebo zkažené), ledovou vodu, horkou vodu, tak vám kvásek vzejde vždy.
  3. Pak smícháte ve velké míse zbytek mouky, zbytek mléka (nesmí být studené), sůl, sádlo a kvásek, Těsto musíte důkladně vypracovat. Pokud máte robota, tak to máte na pohodu, ten to odpracuje za vás. Vy ostatní si to budete muset odpracovat ručně. Těsto je hutnější, takže to je skutečně práce. Pořádné zpracování těsta je základ, takže robot si odpracuje 10 minut, v ruce to trvá déle. Nicméně kvalitně vypracované těsto je kompaktní, pružné a nelepí se.
  4. Mísu přikryjte nejlépe potravinářskou fólií a nechte 30 minut kynout, pak nechte těsto opět v robotovi hníst nebo si dejte chvíli ruční práce. 5 minut bude stačit.
  5. V této chvíli záleží na tom, jaké pečivo budete chtít dělat. Já vyráběl jak rohlíčky tak bulky i houstičky. Nicméně vy se můžete rozhodnout pouze pro jeden tvar. To však nemá vliv na přípravu, kterou jsem odkoukal od Romana Vaňka, jelikož vám zajistí podobnou velikost jednotlivých kousků minipečiva. Teď si těsto rozdělte na 4 stejné díly, zabalte do potravinářské fólie a nechte opět 30 minut kynout. Opakované vykynutí těsta dělám vždy, jelikož je pak upečené pečivo jemnější a krásně nadýchané.
  6. Vykynuté díly si rozdělíte na 8 částí a vytvarujete si minipečovo, které chcete mít. S těstem se velice dobře pracuje, jelikož je pružné, netrhá se a nelepí.

    Při dělení myslete na to, aby všechny dílky byly stejné. Já osobně si je vážím, takže z této várky mám 32 stejných kousků. Zajistíte tak to, že se budou všechny výtvory stejně péct.

    Bulky – díl rozdělíte na 8 stejných částí a zpracujete na vále. Pak přetahujete okraj a zatlačíte jej do středu. To opakujete tak dlouho, dokud nemáte spodní stranu hezky hladkou. Vytvarované bulky pak pokládáte na plech s pečícím papírem. Stranou, kde jste zatlačovali okraje do středu, dáte dolů.

    Rohlíčky – z dílu si uděláte jednu velkou bulku, kterou rozválíte na kruhovou placku o průměru asi 18 cm. Pak rozdělíte placku jako pizzu na 8 dílů. Takto vzniklé trojúhelníčky srolujete od nejširší strany ke špičce a ještě poválíte, aby se aspoň trošku těsto spojilo. Rohlíček pak můžete zahnout nebo nechat rovný. Vzniklé rohlíčky pokládáte na plech s pečícím papírem.

    Houstičky – díl zpracujete na vále a pak jej rozdělíte na 8 dílků. Z každého dílku vyválíte tenký váleček dlouhý cca 30 cm. Rozdělíte jej na 3 stejné dílky a uplete krátký copánek. Konce pořádně zmáčknete, aby se vám při pečení nerozdělily. Vzniklé houstičky pokládáte na plech s pečícím papírem.

    Počítejte s tím, že 32 kousků minipečiva se vám nevejde na jeden plech, takže budete potřebovat 2 a budete péct postupně.

  7. Vytvarované minipečivo na plechu necháte nyní kynout 45-60 minut. Určitě jej překryjte potravinářskou fólií, aby vám neosychalo, je to důležité.
  8. Během kynutí si zapněte troubu na horkovzduch (dá se i klasicky na horní a spodní ohřev) a rozehřejte na 230°C.
  9. Jakmile máte vykynuto, tak odstraníte potravinářskou fólii a minipečivo potřete vodou a posypete tím, co na minipečivu chcete mít. Mojí favorité jsou mák nebo sezamová semínka. Pokud jste dělali i bulky, tak já je před potíráním vodou ještě naříznu shora do kříže.
  10. Těsně před pečením otevřete vyhřátou troubu, pomocí rozprašovače  do ní rozprášíte vodou, která se hned promění v páru, vložíte plech s minipečivem a pečete přibližně 12 minut. S tím čase to u mě již znáte. Každá trouba peče malinko jinak a tohle je můj odměřený čas v mojí troubě. Minipečivo je upečené krásně na barvičku a není vysušené. Pak tam šoupnete hned druhý plech, samozřejmě po opětovném zapáření trouby.
Minipečivo
Minipečivo

Upečené minipečivo je krásně křupavé a uvnitř vláčné. Nám vydrželo poživatelné až 3 dny, což je super, ale nejlepší je ještě vlažné v ten den pečení.

Závěr

Nepopírám, že je s tímto pečivem dost práce, ale výsledek je skvělý a chutný. My jej dlabali k večeři, k snídani nebo si jej Zuzka přikusovala k polévce. Bude super, když budete mít doma návštěvu a chcete hosty pohostit něčím jiným, než pečivem nakrájeným ze supermarketu. Je to originální a moc hezké. Prostě univerzální pečivo, které můžete přikusovat k čemukoliv. Nebo když budete dělat nějaký mini rautík, tak můžete dělat bulky jako malé obložené houstičky nebo je použít při přípravě mini burgerů. Tak si to užijte jako my. U nás se již zabydlují a já se těším, až je budu péct znovu.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *