Základní bramborová kaše


Česká, Jen tak recepty, Přílohy / Středa, 15 dubna, 2020

Velice rád si hraji s různými přílohami, které se snažím různě vylepšovat a obzvláštňovat. Moje nejoblíbenější přílohou je bramborová kaše. Jenže já mám tu svou milovanou exkluzivní bramborovou kaši a ta se nehodí k úplně všemu. Například k uzenému se Vám bude jevit jako zbytečně výrazná a proto i já dělávám kaši běžnou, kterou dělává většina lidí doma. Tato základní bramborová kaše se hodí ke všemu, jelikož je velice jemná a neutrální. Dokonce si myslím, že například dětem bude mnohem bližší, než-li má oblíbená s cibulkou. Vzhledem k tomu, že je to velice jednoduchá příloha, obsahující jen pár surovin, vyžaduje správné a dokonalé dochucení.

Musím říct, že za svůj život jsem už ochutnal spoustu různých bramborových kaší a potkal jsem jak ty chutné a skvěle dochucené, tak i ty které byly jedním slovem katastrofa. Je velice nutné si říct, že šetřením na surovinách rozhodně nedosáhnete dobré bramborové kaše. Základní bramborová kaše rozhodně potřebuje dostatek másla, protože právě díky němu získává svou jemnost a krémovitost.

Základní bramborová kaše
Základní bramborová kaše

Suroviny

Ačkoliv vám zde předkládám množství surovin, musíte počítat s tím, že vzhledem k tomu, jaké budete mít brambory, budete nuceni přizpůsobit množství másla a mléka. Rozhodně neberte tyto hodnoty jako nějaké dogma, ale spíš jako orientační.

  • 750g kvalitních brambor varný typ A
  • 140g másla (další máslo můžete použít při dolaďování konzistence bramborové kaše)
  • 200ml plnotučného mléka
  • sůl

Postup

  1. Oškrábejte si brambory, omyjte je, nakrájejte na menší kousky, aby jste ušetřili na čase vaření.
  2. Dejte do hrnce s osolenou vodou a nechte vařit, dokud nebudou brambory měkké, ale ne rozvařené. To, že jsou brambory uvařené poznáte tak, že pokud do nich píchnete nožíkem, či vidličkou, tak do brambory krásně vklouzne a necítíte odpor či nějaké drhnutí.
  3. Uvařené brambory sceďte a nechte otevřené, aby se odpařily, čímž v nich nezůstane zbytečná voda.
  4. Takto připravené brambory rozmačkejte buď šťouchadlem nebo pasírovačem na brambory.
  5. Do brambor vmíchejte studené máslo a postupně pak přidávejte vlažné mléko. V průběhu ochutnávejte a případně dosolte, ale opravdu postupně a opatrně. Mléko vám usnadní rozprostřít sůl v celé kaši. Já na začátku dávám máslo, kterým vytvářím krémovitost a chuť, pak přidávám mléko, kterým ladím hustotu a finální chuť, díky které jé kaše na konci taková jemně nasládlá. Vždy je dobré kaši důkladně vymíchat, čím je pak jemná a nadýchaná.

Kaše vhodná téměř ke všemu

Tato bramborová kaše je velice univerzální a určitě se hodí jako příloha k mnoha pokrmům. Řízkům, přírodním plátkům masa, sekané, karbanátkům nebo uzenému masu. Jednoduše řečeno, ke všemu, k čemu máte rádi bramborovou kaši.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *