Jemná drůbeží paštika


Jen tak recepty, Mezinárodní, Předkrmy, Studená kuchyně / Úterý, 22 listopadu, 2016

Nevím, jak mě to napadlo, možná jsem koukal na nějakou televizní show o vaření, ale jednoho krásného večera jsem se rozhodl, že si udělám domácí játrovou paštiku. Jsem v tomhle trochu „závislák“ a žádná paštika si přede mnou nemůže být jistá. Tuto paštiku jsem pak přinesl i do práce na naši útvarovou snídani a jelikož měla velký úspěch, tak ji dělávám dodnes.

img_3122-1

 

Ingredience:

  • 500g drůbežích jater
  • 3 šalotky (já seženu vždy jen ty menší)
  • 150g másla
  • 100ml smetany na šlehání (31%)
  • 100ml portského vína (je možné nahradit brandy, sherry nebo červeným vínem)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup se může zdát složitější, ale není se čeho bát. Do pánve dejte 50g másla a krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku, aby jen zesklovatěla. Pak přidejte nakrájená drůbeží játra, česnek a restujte dalších 5 minut. Osolíte, opepříte a přidáte víno (nebo alkohol, který jste se rozhodli použít). U červeného vína je možné dát i deci a půl. Důležité je, aby se pak játra pomalu dusila. Dusíte tak dlouho, dokud se víno/alkohol téměř nevyvaří. Po té přijde na řadu mixování.

Do vysoké nádoby dáte celý obsah pánve, smetanu a vychlazené máslo (100g). Tyčovým mixérem rozmixujete do jemné konzistence, která připomíná pěnu. Pak je nutné to celé ještě protlačit přes jemné síto, což zajistí, že je pak paštika hodně jemná.

Paštiku dejte do vaniček na vychlazení. Já to ještě zalévám troškou másla, což paštiku uzavře, aby neosychala. Je však možné udělat povrch ze směsi marmelády se želatinou, jak to bývá často vidět u některých paštik v obchodech. To už je dokončení, které závisí na každém z nás.

Paštika je nejlepší s čerstvým pečivem a troškou brusinek.

Dnes již věci příliš nevážím a paštiku dělám od oka a zatím se vždy náramně povedla. Tak ji zkuste taky.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *