Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk


Knihy & kuchařky / Neděle, 26 srpna, 2018

Již hodně dlouho jsem nenapsal nic o mých knížkách a jelikož mám nyní období prakticky bez vaření, tak je ten nejlepší čas, abych se ke svým knížkám vrátil. Dnes vám představím druhou knížku, kterou jsem dostal a je to opět kniha Romana Vaňka. Vy, kdo čtete můj blog pravidelně tak víte, že je to můj oblíbenec a jeho kuchařky a knížky mám moc rád. Dnes si tedy popovídáme o knížce Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila.

Tato kniha byla první kuchařkou ze série kuchařek Romana Vaňka. Roman se v této své kuchařce věnuje klasické české kuchyni, čemuž napovídá již její název. Precizně popsané recepty jsou doplněny o fotografie, rady a zkušenosti našich babiček a výsledek snažení je vždy skvělý. Koneckonců, tak to u Romanových kuchařek bývá vždy.

Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk
Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk

Co v ní najdete

Roman má své kuchařky moc hezky a čistě zpracované a vždy logicky rozdělené a ani tato není výjimkou. Spíš bych měl říct, že tato tento styl zahájila a nastavila jistý řád.

  • Polévky
  • Maso, drůbež, ryby
  • Pokrmy z brambor, vajec, zeleniny, hub a luštěnin
  • Saláty
  • Sladké pokrmy a pečivo

I z této kuchařky jsem vyzkoušel nespočet receptů a všechny byly naprosto dokonalé. Jen namátkou vás mohu odkázat na Bramboračku, kterou již vaří i mnoho mých přátel, protože ta prostě nemá chybu nebo výtečné Škvarkové placky.

Jděte do ní

Opět se musím opakovat a tuto kuchařku vám vřele doporučit. Bohužel novou ji již koupíte těžko, jelikož je v knihkupectvích vyprodaná, ale jsem přesvědčený, že při troše snahy ji seženete i z druhé ruky. Všechny dostupné knihy najdete například na stránkách Pražského kulinářského institutu.

Pokud by se vám nepovedlo tuto kuchařku nikde najít, tak zkuste hledat, jestli ji nenajdete alespoň jako elektronickou publikaci. Já takto nemůžu sehnat Romanovu knížku o Sushi, takže asi skončím také u elektronické verze. Kdysi jsem ji koupil ségře a teď mě mrzí, že jsem si ji nekoupil rovnou taky.
Edit: S potěšením musím říct, že kuchařky o Sushi už mám.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *