Smažený sýr aneb smažák


Česká, Fastfood / streetfood, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 31 března, 2020

Když jsem vám posledně psal o domácích hranolcích, tak jsem zároveň přiznal, že jsme si doma dělali jednu z nejkontroverznějších klasik české kuchyně. Ano, smažený sýr, lidově nazývaný smažák. Není to výkvět gastronomie, ale my jej máme rádi a taky si jej rádi čas od času uděláme. Tento recept je na tu úplně nejzákladnější verzi a tedy se sýrem Eidam, tak jak jej všichni známe.

Když jsem byl malý kluk, tak nám jej mamka také občas dělala. Byla to taková naše rychlá, prasácká večeře. Jasně, byla to kalorická bomba. U šmakulád tohoto ražení už to tak bývá. A věřte, člověk si čas od času musí zaprasit. Já měl smažený sýr s hranolky po hodně dlouhé době a neuvěřitelně jsem si na něm pochutnal. Nejdůležitější bylo, že jsem přesně věděl z čeho jsem si jej udělal. Bez obav, že bych místo sýru dostal nějakou náhražku, jak mají určité hospůdky v oblibě.

Smažený sýr
Smažený sýr z Eidamu

Suroviny

Nebudu uvádět množství na určitý počet porcí, zde to ani není nutné. Množství strouhanky, mouky či vejce použijete takové, které budete potřebovat na obalení sýrů.

  • sýr Eidam 30% – plátek o tloušťce přibližně 1 cm, takový může vážit kolem 150g (můžete použít i tučnější, ten však bude mít větší tendenci téct a vytékat)
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • tatarská omáčka nebo majonéza nebo kečup nebo to co preferujete (pro mě to je vždy tatarka)

Jako přílohu můžete zvolit hranolky, jako například já. Recept jak si udělat výborné domácí hranolky jsem vám napsal zde. Nebo si můžete dát jen uvařené brambory lehce omaštěné máslem.

Smažený sýr
Smažený sýr z Eidamu

Postup

Pro mě je vždy obalování v trojobalu trošku peklo. Nějak mě to nebaví a hlavně je z toho hromada bordýlku. Takže když dělám 1 nebo 2 porce, tak z toho nejsem úplně odvázanej, ale pokud budete dělat více kousků, už ten nepořádek tolik neprudí.

  1. Připravíte si plátky sýrů, tedy pokud je již nemáte rovnou z obchodu.
  2. Připravte si trojobal. Já obaluji v talířích. Takže první talíř hladká mouka, druhý talíř důkladně rozšlehané vajíčko a třetí talíř strouhanka. Vajíčko ničím neřeďte!

    Viděl jsem mnoho receptů, kde vajíčko ředili mlékem nebo dokonce vodou. V některých hospodách si dokonce přichystají takovou kejdu z vejce, vody a mouky a v tom sýry obalují. Tak tohle opravdu ne. Chcete si přeci udělat dobré jídlo a ne za každou cenu šetřit. Tady se to vážně nevyplatí.

  3. Obalování sýru probíhá následovně. Obalíte jej v mouce, pak v rozšlehaném vejci, ve strouhance, zase v rozšlehaném vejci a nakonec opět ve strouhance. Tímto zabráníte tomu, aby vám sýr vytekl ven. Taky je důležité říct, že čím tučnější sýr použijete, tím bude mít větší tendenci téct. Proto, když použijete Eidam 30% tuku, tak samozřejmě bude mít tendenci téct, ale ne tak moc a i při jídle se bude pouze táhnout a ne vytékat, jak to dělá moc rád například hermelín.
  4. Na hlubší pánvi si rozehřeje olej. Jeho správnou teplotu nemusíte měřit, stačí, že když do něj hodíte kousek strouhanky tak začne okamžitě pěnit/smažit se.
  5. Pak jen vložíte obalené sýry do oleje a osmažíte krásně na barvu. O nic jiného vlastně nejde.

Pokud používáte fritovací hrnec, tak si jen nastavíte teplotu na smažení sýrů nebo na teplotu přibližně 160-180°C a sýry osmažíte i zde.

Smažený sýr
Smažený sýr z Eidamu

Jak jsem již psal, tak smažený sýr můžete podávat s hranolky, kroketami nebo s vařenými brambory. Rozhodně nesmí chybět tatarka nebo jiný váš oblíbený dip. My máme například moc rádi smažák v housce, ale o tom zase jindy.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *