Hrachová polévka jak ji děláme doma


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Pátek, 23 dubna, 2021

Osobně nemám rád hrachovou kaši, ale hrachová polévka, to je něco úplně jiného. Během roku ji nevaříme moc často, nicméně Štědrý den si  bez ní nedovedeme představit. Moje maminka ji vždy vařila a vaří báječně, taťka ji taky umí na jedničku až na okamžiky, kdy měl potřebu experimentovat. To nám, dětem vždy totálně rozházel kostičky. Znáte to, na něco se těšíte, něco očekáváte a ono to najednou chutná jinak a dětská dušička uvnitř malinko trpí. Nicméně nemohu na taťku říct nic špatného, byl to jen boj s dětským očekáváním a pak střet s realitou. Taťka mě hodně naučil a i já se snažím experimentovat a ne vždy mi to vyjde tak, jak bych si představoval. Takže tady rozhodně experimentovat nebudu a uvaříme si hrachovou polévku, jak si ji pamatuji a jak ji mám rád, moc rád. Jo a nesmíte nic vynechat, to pak už není ono :-).

Hrachová polévka
Hrachová polévka

Příprava této polévky je naprosto jednoduchá a zvládnete ji všichni. Potřebujete pár surovin, které buď již doma máte nebo je naprosto snadno v každém obchodě. Kouzlo je pouze v dochucení, které se v receptu popisuje velice komplikovaně. Tak snad se vám vše vydaří a pokud tuto polévku neznáte, tak vám zachutná a možná si ji zařadíte mezi svůj rodinný repertoár.

Suroviny

Soupis surovin je velice jednoduchý. Tento recept jsem opět vařil u nás na statku a tam se vaří ve velkém. Takže počítejte s tím, že níže uvedené množství je skutečně dost velké a nakrmí opravdu minimálně 6 osob, možná i více, tedy asi určitě i více. Ale zase když vám zůstane, můžete si přidávat nebo si ji můžete přihřát na druhý den. Této polévce to rozhodně nevadí a neuškodí. Možná naopak.

  • 1 balení sušeného žlutého půleného hrachu (500g)
  • cca 2,5l vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 vrchovaté lžíce másla
  • 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • plná hrst sušené majoránky
  • rohlíky a máslo na krutonky
  • sůl
  • pepř

Rozhodně nevynechejte krutonky, ty dodávají polévce báječnou chuť.

Hrachová polévka
Hrachová polévka

Postup

  1. Do hrnce si dejte hrách, vodu a 2 lžičky soli a dejte vařit. Vaříte tak dlouho, dokud není hrách měkký. Pak vaříte ještě dál, jelikož potřebujete, aby se hrách i trochu rozvařil. Když to přeženete, tak to také není problém. To k této polévce prostě patří.
  2. Když už máte hrách uvařený, tak si v kastrůlku uděláte jíšku z másla a hladké mouky. Jíška by neměla být hrudkovitá. Já vždy rozpustím máslo a přidávám mouku. Konzistence by měla být taková, aby máslo s moukou nebylo suché, ale zároveň nesmí být jíška tekutá a olejovitá. Když necháte jíšku na ohni, tak by se měla samovolně rozjíždět a vytvářet po krajích takovou, řekněme hustou pěnu. Nevím jak to přesně popsat, video by napovědělo nejvíc, snad to pro vás jednou natočím.
  3. Jakmile jíška začne růžovět a vonět, tak do ní přilejete studenou vodu a rozmícháte, aby se vše rozpustilo a neměli jste žádné hrudky.
  4. Vlijete do polévky a důkladně rozmícháte.
  5. Přidejte pasírovaný česnek.
  6. Uvedete k varu a necháte 15-20 minut vařit na malém plamenu. Občas promíchejte, aby se vám nic nechytalo na dno.
  7. Během vaření si nakrájejte rohlíky na kostičky a na suché pánvi začněte opékat. Když mají kostičky z rohlíků již pěknou nahnědlou barvu, vhoďte kousek másla a prohoďte nebo promíchejte, aby se vzniklé krutonky obalily máslem a trochu toho másla do sebe nasákly. Ty vám báječně doplní polévku jak chuťově, tak i vzhledově.
  8. Do polévky rozdrťte majoránku a promíchejte.
  9. Nyní můžete začít dochucovat. Dejte trochu mletého pepře a po ochutnání dochucujte solí. Slanost je velice důležitá. Pokud bude polévka nedosolená, bude taková nijaká, ale správné dochucení solí ji najednou vystřelí nahoru.
  10. Na úplný závěr můžete vmíchat navíc hrudku másla, já to tak mám moc rád, protože se celá chuť polévky náramně vyhladí.
Hrachová polévka
Hrachová polévka

Konzistence polévky nesmí být kaše. Jíška, má pouze jemně zahustit polévku, řekl bych, že by měla vše spojit za zachovaní polévkové konzistence.

Pokud chcete, aby polévka více zářila žlutou, tak můžete přidat trošku kurkumy na barvu. Já to nedělám, mě tato barva nevadí, ale pokud chcete mít sluníčkovou polévku, je to jedna z možností. Také můžete, pokud je správná doma a máte, použít na ozdobení trochu čerstvé majoránky. Pokud v polévce nutně potřebujete mít maso, tak je možné do ní přidat trochu nadrobno nakrájeného uzeného masa nebo ve variantě lehkého blizardu i uzeninu.

Servis

Již jsem to zmiňovala musím to opět zopakovat. Nic nevynechávejte. Hlavně ty krutonky jsou opravdu klíčové. Do polévky, při servírování, jich dejte jen pár a postupně přidávejte, aby se nerozmočily a nebyly jako bláto.

Tradice

Myslím, že nejsme jediní, pro koho se jedná o tradiční štědrovečerní polévku. Jenže my ji máme i k obědu, jelikož přes den nedržíme tvrdý půst, pouze přes den nejíme maso. Takže tato polévka je pro nás i součástí oběda, který je v naší rodině specifický. Ale o tom si třeba povíme jindy v separátním postu.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *