Trhané vepřové maso s troškou medu a jablečným moštem


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní, Pomalý hrnec / Úterý, 21 listopadu, 2023

Jako, já byl přesvědčen, že první trhané vepřové maso vám ukážu jako tu klasiku s BBQ omáčkou a napěchované do pořádného toastu, jako je Miss piggy od Take Eat EZ. Jenže nakonec jsem tady s mou verzí, kterou jsem dělal s přílohou, konkrétně s bramborovou kaší, tu všichni milujeme. Berte to jako inspiraci, protože tohle má vážně „bambilión“ použití. Trhané vepřové maso, můžete využít v mnoha variacích. Já zvolil tu s přílohou, ale vy můžete zkusit jinou, na kterou budete mít chuť.

Způsob přípravy

Bramborovou kaši tady popisovat nebudu, to už jsem zde na blogu dělal. Jakou bramborovou kaši si uděláte je čistě na vás. Můžete si udělat některou podle mých receptů nebo si udělat tu vaši, kterou máte rádi. Já se budu zabývat hlavně tím trhaným masem. Americký způsob přípravy trhaného masa je povětšinou spojen s přípravou ve smokeru, což je takový typický velký americký gril. Já připravuji trhané maso nejčastěji v mém pomalém hrnci nebo je možné jej připravit v troubě.

Když dělám trhané maso v pomalém hrnci na LOW, tak jej dělám často 8-12 hodin (většinou tedy přes noc) a tento způsob mám nejraději, jelikož zajišťuje nejvýraznější chuť. Pokud spěchám a nyní jsem spěchal, tak jej dělám na HIGH, a to pak trvá 4-5 hodin. No a pokud nemáte pomalý hrnec a já vám jej vřele doporučuji, pak můžete maso péct v troubě. Pak je možné jej péct v zakrytém pekáči na 90°C 6-8 hodin anebo si to „naboostovat“ a při nějakých 160°C péct 3-4 hodiny.

Trhané vepřové maso s troškou medu a jablečným moštem. Pěkně v hnízdečku z bramborové kaše.
Trhané vepřové maso s troškou medu a jablečným moštem. Pěkně v hnízdečku z bramborové kaše.

Suroviny

Tak si teď pojďme sepsat, co na to budeme potřebovat. Pro účel této kombinace stačilo množství na 3 dospělé porce.

  • 550 g vepřového plecka (určitě můžete použít i krkovici)
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušené cibule
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 dcl jablečného moštu

Suroviny se takto odhadují složitě, jelikož já nepoužívám nějaké exaktní odměřování. Takže lžička, jako kávová lžička není samozřejmě zarovnaná, ale hezky vrchovatá. Osobně vždy obdivuji někoho, kdo to dokáže rozepsat do posledního gramu.

Vidíte-li na fotografiích ještě něco navíc, tak je to jednoduše něco v rámci servisu. Vězte, já nejsem nějaký „platting máster“, ale barvičky mám rád. A pokud jsou ty barvičky ještě navíc chilli, tak to tam prostě musí být.

Trhané vepřové maso s troškou medu a jablečným moštem
Trhané vepřové maso s troškou medu a jablečným moštem

Postup

Největší výhodou je, že příprava trhaného masa je velice snadná, avšak celý ten proces může zabrat trošku více času. Na druhou stranu ten čas, můžete využít třebas ke spánku, a to není zlé, ne? Já v postupu zvolím přípravu v pomalém hrnci na HIGH, tedy ta rychlejší z pomalých možností.

  1. Maso osolte, opepřete a okořeňte pomocí uzené papriky, zázvoru, římského kmínu a sušené cibule.
  2. Vložte do pomalého hrnce.
  3. Podlijte jablečným moštem nebo jablečnou šťávou.
  4. Nahoru dejte lžičku medu.
  5. Zapněte pomalý hrnec na HIGH a pečte 4-5 hodin. Během pečení přelévejte šťávou, která se vytvoří. (Já jsem vstával v 7 ráno, rychle připravil a dal péct. Ve 12 již bylo hotovo.)
  6. Upečené maso roztrhejte pomocí vidliček.
  7. Přendejte natrhané maso, včetně výpeku do hrnce a na mírném plamenu promíchejte. Výpek obalí jednotlivá vlákna, a navíc se vsákne i do masa.

V tuto chvíli máte skvělé a šťavnaté trhané vepřové maso.

Čím se liší trhané maso od pouze pečeného?

Tak jeden by řekl, že tím, že je natrhané a má pravdu. Nicméně tím hlavním rozdílem je, že to, co máte pouze na povrchu pečeného masa máte v trhaném mase všude. Všechna vlákna jsou obalená tím báječným výpekem. Ba dokonce to máte i uvnitř. To se vám u klasického pečeného masa nepodaří.

Trhané vepřové maso
Trhané vepřové maso

Mnou zvolený servis

Jelikož jsem chystal klasický oběd, rozhodl jsem se pro servis trhaného vepřového masa společně s bramborovou kaší. Sám jsem si jej ještě zpestřil troškou čerstvé chilli papričky. Jako kyselou a křupavou vložku jsem na talíř dal i nakládané cibulky, které ještě doplnily všechny chuti.

U trhaného vepřového masa však můžete zvolit spoustu různých kombinací. A to nejen u kořenění samotného masa, ale také v rámci servisu. Můžete trhané maso vložit do bulky a udělat si takový hamburger, můžete jej dát a zapéct v toastech. Můžete jej skombinovat i s nějakou tortillou a udělat si wrap, quesadilla, burrito a mnoho dalšího. Takže jak jsem psal již v úvodu, možností je nespočet.

Je pouze na vás, kterou si zvolíte. Dobrou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *