Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Pomalý hrnec / Neděle, 12 dubna, 2020

Moje Zuzka není velkým příznivcem masa. Hovězí maso pro ni není moc přijatelné, tedy s výjimkou burgeru, který miluje. Kuřecí zvládne, ale příliš jej nevyhledává. Když už tedy maso, tak vepřové, ale to nesmí být tučné a nesmí mít moc výraznou masovou chuť. Řekli by jste panenka, že? No tak omyl, pro ni to je vepřová pečeně. No a pokud se ptáte, o jaký kus masa jde, tak jej najdete po obou stranách vepříka, podél páteře mezi kýtou a krkovicí. To jsem vám pomohl, že? No nevadí. Vepřovou pečeni totiž můžete znát také jako vepřový kotlet, karé nebo hřbet. Tento kousek masa je velice libový a pro mě osobně, pokud je bez kosti, tak i dost suchý. Nejjednodušší úpravou je úprava minutková, ale já chtěl něco klasického. No a pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem je to pravé ořechové.

Již víte, že jsem si oblíbil pomalý hrnec, který mi Zuzka dala k narozeninám a tak jej využiji i v tomto receptu. Hlavní je to, že s pečením nebudu mít žádnou práci, ale pro vás, kteří nemají pomalý hrnec, doplním i o informace, jak si pečínku uděláte jednoduše v troubě. A i proto jsem se rozhodl nepojmenovat recept jako Pomalená vepřová pečeně v pomalém hrnci s chlupatým knedlíkem.

Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem
Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem. Já s radostí použil pomalý hrnec Klarstein, ale vy můžete dosáhnout stejného výsledku i ve své elektrické troubě.

Pomalý hrnec vs. trouba

S mým kamarádem Járou jsme vedli diskuzi o tom, v čem je vlastně pomalý hrnec lepší než trouba. Nebo možná, proč si pořídit pomalý hrnec, když to samé udělám i v troubě. Dal jsem si tu práci a prohledával recenze, diskuze a nakonec jsem nic neobjevil. Prostě musím uznat, že to co se dá udělat v elektrickém pomalém hrnci, tak to samé dokážu udělat i v elektrické troubě. Nicméně dám sem pár svých názorů, ale nekamenujte mě, zda nejsou pravdivé, prostě si to myslím.

Myslím si, že vaření v pomalém hrnci je méně energeticky náročné než když to samé vařím v troubě. Jo, ta úspora asi bude v korunové částce vyjádřena malým číslem, ale fakt si myslím, že pomalý hrnec spotřebuje méně elektrické energie než elektrická trouba. Druhý můj názor je čistě subjektivní. Jde o to, že mám pocit, že vývoj teploty v pomalém hrnci je výrazně pozvolnější než v troubě a to může mít jistý vliv na to, jak se potraviny vaří a ve finále tak i na finální chuť. Opravdu mi to tak přijde.

Ale také si myslím, že jen kvůli tomuto receptu si pomalý hrnce nemusíte pořizovat a i v troubě bude pomalu pečená vepřová pečeně skvělá.

Pomalu pečená vepřová pečeně
Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem a pořádnou porcí cibulky

Suroviny

Tak hned na začátku vás odkážu na chlupaté knedlíky, jelikož recept na tyto moje nejoblíbenější knedlíky jsem vám již psal. Ale buďte v „poho“, jelikož na knedlíky máte hromadu času. Maso budete péct dost hodin a pokud to uděláte jako já, tedy přes noc, tak máte na knedlíky do zítra času dost. Ale suroviny si může zajistit už dnes.

U surovin na pomalu pečenou vepřovou pečeni ani není možné uvádět hodnoty, takže to vezmeme tak jako když vařily naše babičky, maminky nebo Jan Werich, tedy přiměřeně. Nebojte se, bude to vážně v pohodě.

  • vepřová pečeně bez kosti v celku (nejlepší je, pokud má i vrstvu s tukem) – množství počítejte asi 200g na osobu, ale možná potřebujete víc
  • cibule – množství 1 cibule na 1 osobu
  • kus špeku na prošpikování
  • sádlo – 1 lžíce na 400g masa
  • sůl
  • hrubě mletý pepř
  • trocha vody – na později

Postup

  1. Vepřovou pečeni prošpikujete trochou špeku. Je to jednoduché. Delším úzkým nožem uděláte do masa vpich a do něj zasunete uříznutý špalek špeku. Je dobré, pokud je špek hodně vychlazený, jelikož pak se do díry snadno vsune. Také je fajn, pokud máte špalíčky špeku do špičky.
  2. Dále si naříznete horní část vepřové pečeně, tu část s tukem na čtverečky.
  3. V tuto chvíli můžete osolit, opepřit a vše do masa pěkně vmasírovat.
  4. Nyní si nakrájíte cibuli na větší kostičky.
  5. Vše pak začnete skládat na pečení.
    1. Pokud máte pomalý hrnec, tak na dno jeho nádoby dáte cibuli, na ni sádlo a na sádlo připravenou vepřovou pečeni.
    2. Pokud budete péct v troubě, tak na dno pekáče dáte cibuli, na ni sádlo a na sádlo připravenou vepřovou pečeni. Vše podlijete 100ml vody.
  6. Nyní dáte maso péct.
    1. V pomalém hrnci nastavíte na Low a necháte 8 hodin. Po 8mi hodinách podlijte troškou horké vody a nechtě ještě 2 hodiny. Celková doba pečení je tedy 10 hodin. Pokud budete péct přes noc a nechcete k masu vstávat po 8mi hodinách, tak podlijte vodou hned na začátku.
    2. V troubě nastavíte teplotu na 90°C a necháte péct 8 hodin se zakrytým pekáčem. Od 6ti hodin kontrolujte, aby se vám náhodou něco nepřipalovalo, když tak dolijte trošku vodu. Do trouby dáte hned, nečekáte až je vyhřátá.
Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem
Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem, báječnou měkkou cibulí a silnou chutnou šťávou

Finiš

Po několika hodinách máte maso krásně upečené a buďte opatrní, je tak jemné, že se rozpadá i při krájení. Samozřejmě pokud jste maso začali dělat brzo ráno, aby bylo na oběd, tak si hodinku před koncem začněte dělat chlupaté knedlíky. Pokud jste maso dělali přes noc tak když začnete dělat chlupaté knedlíky, tak si začnete maso přihřívat v troubě nebo v pomalém hrnci (na High), aby jste na oběd měli vše krásně teplé.

Pod upečeným masem máte skvělý a silný sosík z masa a cibule a cibule je měkká a tmavě hnedá.

Servírování

Maso nakrájíte na plátky, na talíř naložíte knedlíky, plátky masa, na knedlíky dáte dost té úžasné a zkaramelizované cibule a zalijete vypečenou šťávou. Musím říct, že i Zuzka jako nemilovník mas si na tomhle opravdu pochutnala. I když mi pak říkala, že ty knedlíky s cibulkou jsou stejně nejlepší bez masa :-).

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

6 Replies to “Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem”

  1. Pozor na cibuli. Nedávejte podle návodu 1 cibuli pro 1 osobu (cca 200 g masa). V pomalém hrnci je i po 9-ti hodinách (cca 90°C) cibule nasládla – trochu problém.

  2. Vynikající, dělám oběma způsoby, nic se nestane, když to tam necháte péci i déle než 10 hodin, klidně 12, maso je vždy krásně měkké a šťavnaté. Před krájením masa ho doporučuji nechat vychladnout, když ho studené krájíte na plátky, tak nemá tendenci se rozpadat.

    1. Ktery postup vam nevysel? Pomaly hrnec nebo trouba? Ja delam obema zpusoby a vzdy se maso rozpada. Ono z povahy pecene nebude maso nikdy stavnate jako napriklad plecko nebo jeste lepe krkovice. Ale nikdy jsem peceni nemel tuhou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *