Kedlubnová polévka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Neděle, 5 listopadu, 2017

Na tuto polévku jsem narazil v kuchařce Romana Vaňka náhodou. Vlastně jsme měli kedlubny a nevěděli co s jimi. První vaření, první ochutnání a propadli jsme této polévce. Již ji vařím několik let a vždy když si ji dám, tak mě překvapí tou lahodnou chutí. Dokonce, když jsem byl před několika lety v Pražském Kulinářském Institutu na zabijačce, tak jsem se o ní s Romanem Vaňkem bavil. Potvrdil mi sám, že ji má rád. Tenkrát jsem mu říkal, že obdivuji jeho kuchařky, které skvěle fungují a když člověk dodrží postup a gramáže, tak to vždy klapne. Tato kedlubnová polévka je naprosto delikátní, opravdu vyzkoušejte.

Kedlubnová polévka
Kedlubnová polévka

Poslední dobou si opravdu užívám jedno druhové zeleninové polévky. Líbí se mi jejich jednoduchost a výjimečnost chuti každé zeleniny. Jestli si myslíte, že je tato zeleninová polévka nějak extra zdravá nebo dietní, tak to bohužel není. Jestli se ptáte, jestli je dobrá, tak je, je úžasná. Takže teď již víte, že si ji musíte uvařit, a tak se do ní pustíme.

Suroviny

  • 500g kedlubny
  • 1 litr vývaru (nejlépe zeleninový, nicméně  je možné použít i kuřecí)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 200ml smetany (30 a více %)
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • petržel

Postup

Postup je pro mnoho podobných polévek stejný.

  1. Oloupete kedlubny a nastrouháte je nahrubo. Když už jste u toho krájení a strouhání, tak si ještě nadrobno nakrájejte cibuli. Osobně jsem zatím vždy použil pro nás tu klasickou žlutou.
  2. Do hrnce vhoďte máslo a na něm orestujte cibuli. Prosím, nevaříme guláš, tudíž opravdu jen do sklovata. Kdyby ztmavla, tak by vám to negativně ovlivnilo chuť polévky.
  3. Přihodíte nastrouhané kedlubny a dále restujete. Kedlubny mírně zmenší objem, ale ne moc. Toto celé trvá přibližně 3-5 minut. Pak přidáte mouku a krátce ještě restujete.
  4. Pak vše zalijete vývarem, osolíte a opepříte dle potřeby a necháte vařit. Uvádí se 10 minut vaření.
  5. Přidáte nastrouhaný muškátový oříšek, s ním opatrně a vaříte ještě dalších 10 minut.
  6. Nyní přichází na řadu smetana. Tu vlijete do polévky, promícháte a počkáte, než se začne polévka vařit.
  7. Nyní již můžete začít servírovat. Mám rád, když věci hezky vypadají. Na tuto polévku se hodí trocha barvy, a tak trochou petržele neuděláte chybu. Petržel tu polévku samozřejmě ještě lehce dochutí.

Poznámka: Mnoho takových polévek se dělá ve formě krému. A i tato má v krémové podobě své kouzlo. Proto, když chcete, můžete ji ještě rozmixovat. Já to často nedělám, mám u ní rád tu její strukturu. Nicméně, někdy je to nutnost, když třeba děti kvůli struktuře tuto polévku odmítají jíst. Když ji budete dělat jako krém, je pak příjemné na ni dát máslové krutonky z housky, či rohlíku.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *