Lis na brambory a těsto GrandCHEF


Nástroje a vybavení kuchyně / Úterý, 15 prosince, 2020

Musím se přiznat, že jsem se dlouho domníval, že tento lis na brambory je naprostá zbytečnost a že já si vystačím jen s obyčejným šťouchadlem a ručním šlehačem. Jenže postupem času se snažím své bramborové kaše posouvat dál. Chci dosáhnout jednotné struktury, jemné a nadýchané konzistence. Když jsem sledoval jak kuchaři připravují Michelinskou bramborovou kaši, všichni používali nějaký nástroj jako lis, pasírovač, mačkadlo, prostě něco, co jim tu nejjemnější konzistenci pomůže dosáhnout. Tak i já po mnoha letech odporu, musel sklonit hlavu a vydat se na pospas lisu, který jsem nechtěl.

Nyní jej již chci, protože je to fajn věcička a sám uvidím, jak daleko se s ní dostanu a jak naplní všechna má očekávání. Rozhodně je to nástroj, který vás může posunout o kousek dál a navíc v tomto případě nabídnout i něco navíc.

Lis na brambory a těsto GrandCHEF (Tescoma)

Podobných mačkadel či lisů je na trhu velké množství a nabízí jej prakticky každý výrobce kuchyňského náčiní. Já se o svém přání zmínil rodičům a tak mi k mým narozeninám koupili mačkadlo na brambory a těsto GrandCHEF od Tescomy. Tescoma patří k takovým průměrným výrobcům kuchyňského náčiní, které má obstojnou kvalitu a přijatelnou cenu. Navíc jejich obchody potkáte prakticky všude a tak jejich volbu naprosto chápu. Sám mám od Tescomy již mnoho různých věcí. Některé jsou naprosto super, jiné spíš slabší průměr. Řada GrandCHEF obsahuje výrobky z lepších materiálů, vyšší kvality a vyšší užitné hodnoty. Zde musím říct, že jsem za tu volbu rád. Tento nástroj můžete využít jak k mačkání brambor, tak samozřejmě i zeleniny. Nicméně můžete jej použít i k protlačení nějakého těsta, například zavářky nebo nudlí do polévky.

Lis na brambory a těsto GrandCHEF
Lis na brambory a těsto GrandCHEF

Materiál

Lis nebo chcete-li mačkadlo je vyrobeno z nerezové oceli, což vám zajistí jeho dlouhou životnost, můžete jej mýt v myčce na nádobí, tedy i jeho údržba je velice snadná a to mohu potvrdit. Působí velice bytelným dojmem, ačkoliv já při práci s ním zaznamenal jisté pružení, které však nemělo žádný negativní efekt. Je to dáno použitím tenčího materiálu. Sám uvidím, jak bude lis fungovat po několikaletém používání, nicméně já doufám, že bude bezproblémové.

Samotný lis

Samotný lis vypadá jako velký lis na česnek. Velikost je optimální, tudíž do něj bez problémů dáte i větší brambory. Výborné jsou 2 velikosti sít, přes které můžete lisovat. Jemné síto a hrubší síto. Obě velikosti můžete používat jak na brambory tak na těsto, i když přes jemnější síto se vám bude těsto již hůře protlačovat, ale můžete zase získat jemnější nudle. Výrobce na svých instruktážních videích ukazuje jemné síto, jako vhodné na lisování brambor na bramborovou kaší, hrubší síto na nudle. Takové nudle jsou již dost silné, ale může se to někdy hodit.

Práce s lisem

Práce s lisem je velice jednoduchá a skutečně funguje. Lisování brambor jde velice snadno a díky takovému nástroji máte vždy jednotnou konzistenci. Pokud vaříte bramborovou kaši a chcete ji mít opravdu jemnou a nadýchanou, je dobré mít brambory dostatečně uvařené. U brambor ve slupce, které po oloupání prolisujete můžete zaznamenat jemné hrudky, kterých se nezbavíte ani použitím ručního šlehače. Hodně bude záležet na použitém varném typu a odrůdě. Proto je vždy dobré brambory skutečně hodně uvařit, aby při následném vyšlehávání kaše takové drobné hrudky zmizely. Já nejsem žádný profesionální kuchař a tak je tam občas mám. Nicméně to není chyba výrobku, je to o naší zručnosti a zkušenostech.

Lis na brambory a těsto GrandCHEF
Lis na brambory a těsto GrandCHEF

Doporučit?

Otázka, zda doporučit či ne je složitá. Nejedná se o nástroj, který v kuchyni nutně nepotřebujete. Nicméně, pokud chcete své bramborové kaše posunout o kus dál, tak bych vám podobný lis doporučil. A pokud se jedná o konkrétní výrobek, tak mohu s klidným svědomím říct, že tento je funkční, příjemný a splňuje vše, co od něj očekávám. Sami víte, že vám zde dávám pouze nástroje, které sám používám. Vždy je popíšu až ve chvíli, kdy s nimi mám již nějakou zkušenost z užívání. A tento lis funguje. Zda bude takto dobře fungovat i po pěti letech užívání nevím, ale pevně v to věřím, není důvod v to pochybovat.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *