Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65


Nástroje a vybavení kuchyně, Pomalý hrnec / Pátek, 20 března, 2020

Už jste si všichni určitě všimli, že vám rád představuji kuchyňské pomocníky, které si kupuji sám nebo mi je kupují mí blízcí. Dnes jsem si pro vás připravil Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65. Myslíte, že má smysl si pomalý hrnec pořídit? Hned na začátku vám řeknu, že ano.

Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65
Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65

Jak se ke mě dostal

Na začátku bych rád objasnil, jak se ke mě vůbec dostal. Moje Zuzka se mi vždy snaží udělat něčím radost a jelikož rád vařím, tak vždy hledá něco, čím mě překvapí. No a k mým posledním narozeninám mě překvapila, jelikož mi koupila pomalý hrnce firmy Klarstein Bristol 65. A jelikož je to holka s estetickým cítěním, tak zvolila variantu v červené barvě, která působí velice hezky.

Značka Klarstein

Značka Klarstein je německou značkou, která je obecně považována za velice kvalitní. Dodává široký sortiment domácích spotřebičů, ne jen do kuchyně. Osobně od nich máme také moderní odvlhčovač. Pyšní se tím, že celý vývoj probíhá v Berlíně a jejich výrobky jsou ne jen funkční, ale také designově zajímavé. Často nalezte jejich výrobky v moderních a pestrých barvách. Nicméně, já bych zde řekl ale. Často, když hledám některé výrobky, tak trávím čas hledáním na internetu. Ne pouze samotných výrobků, ale také recenzí, zkušeností, zajímavostí. A co jsem nenašel? Tak například, když se podíváte na výrobky Rohnson, tak zjistíte, že mnohé jsou vlastně stejné, jako výrobky značky Klarstein. Rozdíly najdete maximálně v barvě. Malý červík pochybností pak nahlodává mé přesvědčení.

Ano, Rohnson může prodávat přebrandované výrobky Klarstein, ale nemůže tomu být naopak? Však on čas ukáže, ale zatím jsou vesměs všechny recenze na výrobky značky Klarstein pozitivní. Pomalé hrnce Klarstein jsou spolu s pomalými hrnci Crockpot považovány za ty kvalitní.

Klarstein Bristol 65

Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65
Tento model je jednoduchý, ale díky tomu je jeho obsluha snadná.

Nechme ale konspiračních teorií a raději vám o tomto pomalém hrnci něco povím. Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65 je elektrický hrnec, který jak již název napovídá slouží k pomalému vaření. Jsme-li puntičkáři, tak i k pomalému pečení. Ano, podobných výsledku můžeme dosáhnout i postupem v troubě s nastavenou nízkou teplotou, ale elektrická trouba má mnohem větší odběr elektrické energie a tak to v ní nebude tak ekonomické a vlastně i ekologické. Základním principem pomalého vaření je vaření při nízké teplotě po výrazně delší dobu, než-li u konvenčního vaření v hrnci na sporáku, tedy pokud nepoužíváme pomalý hrnec na sporák, i takové jsou. Přináší několik výhod. Tou první je, že vaření je téměř bezobslužné, jelikož se minimalizuje riziko spálení/připálení/vyvaření tekutiny a podobně. Druhou obrovskou výhodou je jednoduchost. A tou třetí a ne méně podstatnou je skvělá a plnější chuť, povětšinou.

Technické údaje

  • Elektrický pomalý hrnec napájený z elektrické sítě 220V
  • Výkon 300W max
  • Objem nádoby 6,5l
  • Vnitřní nádoba keramická (nevhodná k mytí v myčce na nádobí)
  • Vnější obal z ušlechtilé oceli
  • 3 režimy vaření (High/Low/Auto)

Na základě těchto parametrů je jasné, že se jedná o základní model pomalého hrnce, který vám neumožní nastavit přesnou teplotu vaření. Také vám neumožní nastavit nějaký časovač, který zajistí ukončení vaření. Tedy za předpokladu, že nepoužijete nějaký univerzální časovač do zásuvky. Existují pak i sofistikovanější varianty, které díky časovači a přesnému nastavení teploty i na velmi nízké teploty (např. 45°C) umožňují i vaření formou sous-vide. A nakonec jedna věc, která tomuto hrnci chybí. Je to chbějící udržovací režim, jako mají například jednoduché rýžovary. Jeden jsem vám nedávno představil, Sencor SRM 0600WH.

Jak se v takovém hrnci vaří

Tak zde se budu opakovat. Snadno. Najdete si správný recept nebo si jej vymyslíte. Pak vložíte suroviny do hrnce, zde je pravidlo, že co potřebuje více času dáváte dolů a pak již jen zvolíte režim vaření. Je nutné podotknout, že při vaření se nedoporučuje přidávat tekutiny (maximálně opravdu jen nepatrné množství), ani dodatečný tuk (maso ho pustí dostatek). Něco úplně jiného je příprava polévek, jelikož bez tekutiny nemáte polévku, že?

Máte 3 možnosti

Řekněme, že pokud vycházím z technických údajů, tak má tento pomalý hrnec 3 režimy vaření. Díky tomu je práce s ním neuvěřitelně jednoduchá a pokud neuděláte zásadní chybu, tak nelze nic pokazit. Nicméně kombinování minimálně 2 prvních režimů si můžete vaření různě ladit. Pojďme se tedy podívat na tyto 3 režimy, které jsou k dispozici.

Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65
Pro vaření můžete volit ze 3 možností. Vypnuto nepočítám :-).
Režim Low

Pokud zvolíte Low, jde skutečně o velmi pomalé vaření. Časy se pohybují v rozmezí 8-16 hodin někdy i déle. Našel jsem si na internetu test, kde testovali vývoj teploty a tam se ukázalo, že pokud dali do hrnce vodu a zapnuli na režim Low, tak teprve po čtyřech hodinách dosáhla teplota 90°C a pak se již udržovala. V tomto režimu je nutné opravdu vařit delší dobu, aby se potravina skutečně „uvařila“. Tento režim je vhodný například na pomalé pečení masa přes noc. Trhané maso na tento režim bude opravdu skvělé. Určitě je tento režim vhodný například pro přípravu vývarů.

Režim High

Zvolíte-li režim High, pak se teplota u okrajů bude pohybovat na hranici varu. To jsem si sám ověřil při přípravě vývaru, kdy právě na režim High vývar jemně probublával u okrajů nádoby. Tím pádem je tento režim vhodný pro rychlejší přípravu pokrmů, na druhou stranu si však již musíte trošku hlídat přípravu pokrmu, jelikož zde již dochází k úbytku tekutin a mohlo by dojít k připálení. Proto bych osobně doporučoval vařit pod dohledem, tudíž ne přes noc, kdy nejste schopni pravidelnou kontrolu provádět.

Režim Auto

Třetí režim, který vám nabízí tento model pomalého hrnce, je Auto. Tento režim myslí tak trochu za vás a upřímně řečeno, já jej ještě nevyzkoušel a moc mě to neláká. Tento režim spustí na začátku nespecifikovaný režim a na závěr, když se domnívá, že je již hotovo, přepne na chvíli na High. Po té se přepne do režimu Low. Pro mě to je prostě nekontrolovatelné, ale jistě vyzkouším, abych vám mohl poreferovat výsledek.

Co jsem již vyzkoušel

S vařením v pomalém hrnci se snažím postupně skamarádit. Takže procházím různá diskuzní fóra, facebookové skupiny a zkouším recepty od těch nejjednodušších.

Do tohoto příspěvku vám budu postupně přidávat zkušenosti s použitím tohoto hrnce, včetně toho co jsem již uvařil. Po odladění receptů vám zde pak i moc rád dám odkazy na recepty, se kterými jsem byl nakonec spokojený.

Vývary

Jako první věc jsem vyzkoušel jako většina slow cooking paniců uvařit vývar. Vyzkoušel jsem hovězí i kuřecí vývar a u obou jsem použil reřim Low. Hovězí vývar jsem vařil 12 hodin a kuřecí vývar 8 hodin. Výsledek byl výborný. Osobně mám pocit, že vařit příliš dlouho nemá moc smysl, mám totiž pocit, že chuť se pak začne měnit a dle mého skromného názoru se pak nemění k lepšímu. Dokonce mám pocit, že u příliš dlouhého vaření na Low je pak chuť malinko nakyslá a to mě osobně už vadí. Nicméně musím říct, že na režim Low je vývar vždy nádherně čirý a to nejlepší je, že je úplně bez práce a můžete si jej takto uvařit přes noc. Naše známá vaří vývary, pro změnu, na High, jelikož ji to více chutná. Tak to budu muset vyzkoušet.

Přepuštěné máslo

Máslo miluji a takový řízek na přepuštěném másle je orgasmus chuťových buňek. Takže, jakmile jsem objevil akci na máslo, koupil jsem jich 8 a z šesti jsem v pomalém hrnci udělal přepuštěné máslo, nebo Ghí, jak je libo. Dopadlo to výborně, jen jsem oproti receptům musel ubrat 30 minut, protože jinak by z toho bylo již máslo oříškové.

Pečení

Také jsem vyzkoušel pečení masa a to konkrétně vepřového plecka. To mám rád a moc rád z něj mám například trhané vepřové. Ano, přiznávám, na konci z toho bylo trhané maso. Bylo to tak snadné a pohodlné. Pomalé pečení čehokoliv bude moc fajn.

Recepty budou

Nemusíte se bát, recepty na vaření v pomalém hrnci vám zde na blog jistě dám. Jen se s ním chci opravdu pořádně spřátelit, abych vám mohl představit ty nejosvědčenější postupy. Bude toho na mě malinko více, jelikož můj blog není specializovaný na pomalé vaření a tak budu muset recepty zkoušet a ladit všemi možnými metodami. Uff. Na druhou stranu toho bude zase víc, že?

Hodnocení Klarstein Bristol 65

Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65
Uvnitř je poctivý keramický hrnec, který náramně drží teplota. A upřímně, použité materiály mi přijdou moc fajn. Tento hrnec je považován za jeden z nejspolehlivějších.

Musím říct, že se jedná o velice užitečný a příjemný výrobek.

Klady
  • Cena
  • Jednoduchost
  • Praktičnost
  • Funkčnost
  • Spolehlivost (vycházím zatím z hodnocení ostatních uživatelů)
  • Hezký design
  • Kvalitní zpracování
  • Keramická vnitřní nádoba
Zápory
  • Pouze 3 režimy (zde nevím, zda to brát jako zápor, jelikož je díky tomu velice jednoduchý)
  • Nemožnost si nastavit teplotu
  • Nemá časovač na ukončení vaření ani časovač na přepnutí do udržovací teploty
  • Při používání se dost zahřívají úchopy hrnce
  • Při několika prvních použitích zvláštní elektrický/plastový zápach (nic zásadního a u třetího nebo čtvrtého vaření zmizí)
  • Nemožnost umýt vnitřní nádobu v myčce na nádobí (mě osobně to nevadí)

Závěr

Chvíli jsem si říkal, co napsat na závěr, když jsem v článku vše podstatné napsal. Osobně si dovolím tento výrobek doporučit všem zájemcům o pomalé vaření. Vzhledem k nízké ceně vás nemusí trápit, pokud podobnému způsobu vaření nepřijdete na chuť. Naopak, pokud vás to chytne, můžete se časem rozhodnout pro nějakou sofistikovanější variantu a původní investice vás nebude trápit. Ano, je to další „krám“ do kuchyně, ale pokud jste hračička jako já, tak je to moc príma „krám“. Já osobně mám moc rád pomalé pečení a tohle mě v mé úchylce ještě podporuje. Už nyní se nemůžu dočkat na pomalu pečené vepřové koleno, trhané vepřové nebo například telecí líčka na víně. Mnoho lidí dokáže v tomto hrnci uvařit téměř cokoliv. Vývary počínaje, dále přes pečená masa a různými omáčkami a šťávičkami konče.

Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65
A víte co, je moc fajn. Určitě vám může pomalý hrnec Klarstein Bristol 65 doporučit.

Tak hurá do toho a zkuste také pomalé vaření. A pokud máte nějaké skvělé recepty, tak klidně zde do komentářů nebo do naší facebookové skupiny.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Pomalý hrnec Klarstein Bristol 65”

    1. Dobrý den, já osobně netuším jelikož jsem zatím náhradní shánět nemusel, nicméně bych se být Vámi obrátil přímo na Klarstein s tímto dotazem. I když se obávám, že vzhledem k akční ceně hrnce, nebude nádoba levnější než celý hrnec. Nebo se můžete zkusit obrátit na na Facebooku ve skupinách o pomalém vaření na uživatele. Může se stát, že někdo bude mít doma keramickou nádobu a nefunkční hrnec nebo vám minimálně poradí v tomto směru lépe než já. Konec konců tam je spousta lidí a více hlav více ví.
      https://www.facebook.com/groups/335100366564334/
      https://www.facebook.com/groups/195876757162317
      https://www.facebook.com/groups/pomalyhrnecapomalevareni
      Zkusil jsem Vám nahodil aspoň pár linků, pokud by jste chtěl položit dotaz ve skupinách na Facebooku.
      Snad jsem Vám aspoň malinko pomohl
      Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *