Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 165 mm Santoku


Nástroje a vybavení kuchyně / Sobota, 19 října, 2019

Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 165 mm Santoku AB-5222 je druhý nůž firmy Kai, který jsem si pořídil. Tím prvním byl Kai Seki Magoroku série 4000 ST 180mm Chef AB-5223. Aniž bych to probíral s mým kamarádem Járou, koupil jsem stejný nůž, který má i on, zajímavá volba.

Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 165 mm Santoku
Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 165 mm Santoku

Nákup

Tento nůž jsem si koupil na jaře roku 2019 a společně s ním jsem objednával pro svého dalšího skvělého kamaráda Petra nože rovnou 2 a to Chef a Santoku. Při nákupu to bylo hodně zajímavé, jelikož jeden z prodejců mě po objednávce na eBayi kontaktoval s tím, že tento nůž již nemá. Nabízí mi prý jiný, který byl bohužel z nižší řady a tedy by měl být za nižší cenu, ale on jej nabízel jako plnohodnotnou náhradu za peníze stejné. Když jsem mu vysvětlil, že trvám na řadě 4000 ST, tak mi nějaký nabídl, ale prakticky za dvojnásobnou cenu. To jsem samozřejmě striktně odmítl a nakonec našel prodejce jiného, u kterého jsem nůž sehnal ještě levněji, než jsem původně objednával. Je tedy důležité dávat si pozor. Nenechat se odbýt a raději hledat jinde, když už na vás něco zkoušejí.

Nicméně je však nutné říci, že nůž Santoku 165 mm v této řadě pořídíte dnes od 1200 Kč po přepočtu. Tedy stále ještě příznivá cena.

Bohužel přináším smutnou zprávu. Včera jsem objednával již třetí nůž Kai série 4000 ST a na internetu se již prodávají jen sporadicky. Evidentně se jedná již o starší řadu, která se již dále nevyrábí. Některé modely již na internetu ani nenajdete a u těch co ano letí cena nahoru.

O jaký nůž jde

Nůž Santoku je vlastně Chef nůž japonského typu. Čepel je jinak tvarovaná oproti klasickým nožům, které jsou běžné například v Evropě. Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 165 mm Santoku, jak je uvedeno v popisku má čepel dlouhou 165 mm. Nejedná se o dlouhý nůž, nicméně jeho čepel je velice univerzální a velice rád jej využívám například při krájení zeleniny. Nůž je vyroben z nerezové molybdenové oceli, tedy neočekávejte žádnou damaškovou ocel, ale to na jeho funkci, živočicháře, vliv nemá.

KAI

Firma KAI má dlouholetou tradici čítající až 700 let a čerpá ze zkušenosti z výroby samurajských mečů. Výrobě špičkových kuchyňských nožů se věnuje již od roku 1908 a to v mnoha různých sériích dle materiálů, typů a kvality.

V jejich sortimentu si jistě vybere jak ambiciózní domácí kuchař, tak i profesionál a všichni si přijdou na své. Kvalitu jejich produktů podporují použité materiály a jsou významné také svou dlouhou trvanlivostí, kvalitou a u vyšších řad i krásou.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *