Jednoduchá uzená polévka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 30 dubna, 2019

Často se stává, že když vaříte nějaký recept, tak vám po něm zůstanou různé věci. A jelikož správná hospodyňka pro pírko přes plot skočí, tak i já se snažím vše maximálně zužitkovat. Posledně jsem vám představil náš rodinný, tradiční recept na Maras. Pro jeho účely jsem vařil uzené maso, uzený bůček a podobně. Z této „akcičky“ mi tím pádem zůstal na plotně jakýsi uzený vývar, ale není to tak úplně uzený vývar, jak bych si jej vařil sám. Normálně bych do vývaru a to i uzeného dal zeleninu, která by chuť vývaru ještě silně vylepšila. Jenže zde mi zůstal jen samotný masitý vývar, co tedy s ním? Vylejt? No vzhledem k tomu, že gumičky přišly, tak se nic vylejvat nemusí a o zem sebou flákne Stáník příště. Normálně můžete takový vývar použít na spoustu věcí, jako základ do různých polévek nebo do některých omáček, ale já zde zvolil uzenou polévku, která je neuvěřitelně jednoduchá a mohla by být i rychlá, pokud bych nemusel vařit kroupy. Tato uzená polévka je velice rychlá, jednoduchá, tak pojďmě na to.

Jednoduchá uzená polévka
Jednoduchá uzená polévka

Suroviny:

  • uzený vývar (zde co zbylo z vaření uzenin)
  • trocha uzeného masa (která mi zbyla)
  • trocha krup
  • sůl
  • pepř
  • mléko

Schválně jsem zde vynechal gramáže a to proto, že je to polévka ze zbytků a tak si vše můžete dát jak máte rádi. U krup počítejte s tím, že po uvaření zvětší svůj objem a tak jich dejte s rozumem, ať z toho nemáte kroupovou kaši.

Jednoduchá uzená polévka
Uzená polévka

Postup:

  1. Předpokládám, že vám zůstal uzený vývar jako mě a nechcete jej vylít. Takže jej dáte hezky zpět na sporák a vaříte.
  2. Pokud nemáte náhodou již uvařené kroupy, tak do vývaru vhodíte kroupy, aby se uvařily. Já měl asi litr vývaru, tak jsem tam od oka dal přibližně malou hrst krup. Kroupy vaříte tak dlouho, dokud nezměknou.
  3. Je moc fajn, pokud vám zůstalo i nějaké uzené maso. Trochu jej do polévky nakrájejte. Pokud máte například krkovičku, tak tu můžete do polévky doslova natrhat, jelikož se po řádném uvaření krásně rozpadá.
  4. Polévku ochutnejte a pokud to bude čirou náhodou potřeba, tak přisolte a určitě lehce opepřete čerstvě namletým pepřem.
  5. Při servírování můžete do polévky přidat ještě plátky uzeného masa. Co však mám já moc rád tak je trocha mléka. To si všichni dávají do polévky až na talíři a množství dle oblíbenosti. Já tam to mléko doslova zbožňuji. Ta uzená chuť s nasládlostí mléka je moje malá úchylka.
Jednoduchá uzená polévka
Jednoduchá uzená polévka

Tato polévka není pouze jednoduchá, ale je i velice variabilní. Nechcete kroupy? Nevadí, použijte třebas rýži. Nechcete tam mít kousky masa? Nevadí, nedávejte jej tam. Nechcete mléko? Nevadí, taky tam být nemusí.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *