Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou


Česká, Mezinárodní, Přílohy, Saláty, Studená kuchyně, Těstoviny / Čtvrtek, 13 dubna, 2023

Popsat vám tento náš oblíbený těstovinový salát jsem chtěl již opravdu dlouho. Je to zvláštní, ale hodí se k tolika různým receptům a my jej děláme velice často. Pokud hledáte zdravou výživu, tak to rovnou zavřete, protože tady je tuna majonézy. Před mnoha lety jej začala dělat moje mamka a dnes je to jedna ze základních věcí, kterou si děláváme ke grilování. No a jelikož se grilovací sezóna nezadržitelně blíží, musím tento recept urychleně vypustit do světa, ať si jej můžete také užít. Je tak jednoduchý, že si jej určitě zamilujete. Schválně by mě zajímalo, co na něj řeknete, až jej vyzkoušíte. Propadnete také jeho kouzlu?

Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou
Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou

Suroviny

Říkal jsem, že je jednoduchý? No jo, je. Jen se podívejte na ten jednoduchý seznam surovin. My jej vždy děláme opravdu dost, tak se nelekejte množství a případně si množství upravte. Ono i ty poměry jednotlivých surovin si můžete upravit. Hodně záleží na tom, co máme, či nemáte rádi.

  • 500 g těstovin vřetena (fusilli) – pokud zvolíte jiné, samozřejmě můžete
  • 1 větší rajče
  • 1 žlutá paprika (barva je spíš estetická věc, ale nedával bych zelenou, ta má výrazně jinou chuť)
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 velká majonéza cca 405ml
  • sůl
  • pepř

Máte-li rádi více zeleniny, klidně ji tam dejte více. Chcete-li jiné množství majonézy, dejte, co vám bude nejvíce vyhovovat, více, či méně.

Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou
Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou

Postup

Jdeme na to, jo? Příprava potřebuje trochu času čas, jelikož salát by měl být studený. Je nutné abyste s tím počítali.

  1. Uvaříte si těstoviny ve slané vodě a necháte je vychladnout.
  2. Nakrájejte si rajče, okurku a papriku.
  3. Ve velké míse smíchejte těstoviny, zeleninu a majonézu. Vždy je nutné pak salát přisolit, ale udělejte to dle vaší chuti. Nepřisolený je takový nevýrazný, tak se toho opravdu nebojte.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Máte-li rádi, také můžete dochutit troškou pepře.
  6. Nechte vychladit.

No, a to je opravdu vše. „Trivka“, co? Přitom to je taková pecka. Nyní jej již můžete použít jako přílohu k čemukoliv.

Těstovinový salát s rajčaty, okurkou a paprikou, příloha k čemukoliv

Berte mě prosím trošku s rezervou. Samozřejmě to asi nebude dobrá příloha ke svíčkové, ale věřte mi, že ke grilovanému masu, k řízečkům, pečenému masu je to naprostá bomba. No anebo pro někoho, kdo maso nejí jako samostatné jídlo.

Majonézu si samozřejmě můžete udělat sami, není to nic složitého. Vím, já recept na domácí majonézu na blogu zatím nemám, ale jistě jej sem čase umístím. My jsme si nejvíce oblíbili majonézu Hellmann’s Majonéza Delikátní. Přijde nám chuťově nejlepší.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *