Prý gruzínská játra


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Sobota, 21 ledna, 2017

Během vánočních svátků jsem byl u rodičů a vzpomněl jsem si na jídlo, díky kterému jsem nějak nechápal, proč ostatní děti nemají rády játra. Dnes už to samozřejmě vím, protože ten humáč co jsme dostávali ve škole jako játra byl blaf té nejvyšší kategorie. Jenže já u babičky jídával játra, která jak jsem se dozvěděl až nyní do rodinné kuchyně přitáhl můj táta. Vyprávěl mi, jak na tyto játra, jídával během studií v Brně v jejich oblíbené hospodě a tam se jmenovala gruzínská játra, prý kvůli tomu, že se do nich přidával gruzínský koňak. Hledal jsem na internetu recepty a žádný není takový, jak to vařívala moje rodina. Jenže já chtěl umět právě ta játra, která jsem míval jako dítě já. Táta mě imaginárně chytil za ruku a šli jsme na to.

Gruzínská játra

Opět naprosto triviální recept a pokud máte játra rádi, tohle si prostě musíte oblíbit.

Ingredience:

  • drůbeží nebo kachní nebo králičí játra
  • cibule
  • gruzínský koňak (nebo alkohol, který vám umožní lehce flambovat)
  • brambory
  • olej
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • vejce

První věc, kterou začnete je, že si uvaříte brambory a pak je opečete na pánvi s troškou oleje. Na druhé pánvi na troše oleje orestujete jemně nakrájenou cibuli jen aby změkla a přidáte nakrájená játra a chvíli restujete. Pak mírně podlijete vodou a necháte chvíli dusit. Když jsou játra hezky podušená, dochutíte solí a pepřem. Neduste příliš dlouho, ono není nutné ta játra úplně zabít. Ochutnáním zjistíte, že jsou již příjemně křehká a v pánvi vám navíc zůstane moc dobrej sosík. Teď přichází poslední kouzlo a tím je, že přilijete alkohol, který zapálíte a necháte hezky flambovat. Pak už to je jen skládačka. Do zapékací misky, vymazané troškou sádla, dáte brambory, na ně játra se sosíkem a na závěr nahoru rozklepnete 2 vejce. Toť jedna porce. Naplněné zapékací misky dáte do trouby se zapnutým horním pečením nebo grilem a necháte pěkně udělat vajíčka, aby žloutky zůstaly aspoň trochu tekuté. Před podáním vajíčko osolíte, opepříte dle chuti a máte hotovo. Moje babička to vždy pekla v takových minipidi hrncích/hrnečcích. Lidi, já to jako dítě prostě zbožňoval. Zkuste to, vážně by mě zajímal váš názor. Buď jsem divnej a nebo to je fakt tak dobrý. Jo a nedietáři, dejte si k tomu i trošku tatarky, to je taková třešnička, já nesmím :-D.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Prý gruzínská játra”

  1. Konečně jsem našla recept na tato výborná jatýrka. Kdysi jsem si je dávala na Moravě a potom zkoušela různé variace po svém, protože recept, který by se podobal tomuto, nebyl. Děkuji moc, dnes jsou k obědu

    1. To mám opravdu velikou radost. Já díky této úpravě mám játra od malička rád. A jsem za to vděčný svému tátovi, který se je naučil v Brně na studiích. Dobrou chuť přeji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *