Gnocchi s houbovou omáčkou


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty / Úterý, 3 listopadu, 2020

Doba koronavirová je složitá a tak jsme opět doma a pro mě to znamená neustálý homeoffice. Ve vaření se snažíme aspoň trošku střídat a tak když mám chvilku, abych uvařil, není ta chvilka příliš dlouhá. Proto se snažím vařit hlavně jednoduchá jídla, aby mi to nezabralo příliš moc času. Navíc se nám během tohoto podzimu nastřádalo vcelku dost hub a tak se je snažím zpracovávat. Většinu hub máme jen podušených a zamrazených. Nicméně i tyto houby je nutné zpracovávat, aby nezůstaly v mrazáku příliš dlouho. Proto pro vás dnes přináším další svůj pseudoitalský recept na gnocchi s houbovou omáčkou. Je to opět recept se smetanou, to máme my Češi rádi, že?

Gnocchi s houbovou omáčkou
Gnocchi s houbovou omáčkou

Suroviny

Množství surovin vychází na 4-5 porcí.

  • 2 balení gnocchi (2x 500g)
  • 3 malé smetany (31% a více) celkem tedy 600g
  • 300g mrazených hub
  • 1/2 větší cibule
  • rostlinný olej
  • 25g nastrouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
Gnocchi s houbovou omáčkou
Gnocchi s houbovou omáčkou

Houby

Osobně jsem v tomto receptu použil mrazené houby a jednalo se o směs suchohřibu a hříbků. Nicméně vy můžete vyzkoušet i jiné houby, které máte rádi. Pokud použijete houby čerstvé, počítejte s tím, že se vám při dušení jejich objem zmenší. Proto bych vám doporučil použít dostatečné množství hub. Osobně bych dal 2 opravdu vrchovaté dvojhrsti nakrájených hub.

Postup

V postupu budu používat houby již podušené a zamrazené, nicméně velice snadno je možné použít houby čerstvé a myslím, že z čerstvých hub to bude ještě o kousek lepší.

Gnocchi s houbovou omáčkou
Gnocchi s houbovou omáčkou
  1. Nechte si rozmrznout houby.
  2. Připravte si větší hlubokou pánev, jelikož vše dohromady budete dokončovat právě v ní.
  3. Dejte si na sporák hrnec, ve kterém budete vařit gnocchi. Naplňte jej vodou, osolte, přikryjte poklicí a dejte vařit, aby jste měli vroucí vodu, až budete potřebovat vařit gnocchi.
  4. Nakrájejte si cibuli na drobno. Do pánve dejte 2 polévkové lžíce oleje a začněte cibuli restovat, dokud nebude pěkně sklovitá.
  5. Přihoďte houby, které s cibulí dále restujte. U zmrazených a již dopředu podušených hub pouze tak dlouho, dokud se houby neprohřejí a šťáva nezačne bublat. U čerstvých hub, restujte pěkně doměkka (možná budete muset i trošku podlít vodou a dodusit).
  6. Přilijte smetanu a promíchejte. Nechte silný plamen, dokud nezačne bublat, pak stáhněte plamen a nechte probublávat.
  7. Vhoďte gnocchi do vroucí vody v hrnci a uvařte je dle návodu.
  8. Během toho, když se vám vaří gnocchi, tak vsypte do omáčky nadrobno nastrouhaný parmazán a nechte rozpustit. Hlídejte si omáčku, neměla by být příliš hustá, jelikož jakmile do ní přidáte gnocchi, tak se ještě zahustí. Pokud je příliš hustá, klidně přidejte trošku vody z hrnce, kde vaříte gnocchi.
  9. Rozhodně omáčku ochutnávejte a pokud není dostatečně slaná, tak dochutíte solí a určitě přidejte trochu čerstvě nastrouhaného pepře.
  10. Uvařené gnocchi zceďte a vložte do omáčky. Vše důkladně promíchejte, ochutnejte, popřípadě dochutíte.
  11. Stále ještě máte šanci si pohrát s hustotou omáčky. Tedy pokud je hustá malinko naředit vodou (nejlepší je ta z vaření gnocchi) nebo pokud je řídká, tak lehce zredukovat.
Gnocchi s houbovou omáčkou
Gnocchi s houbovou omáčkou

Servis

Na fotografiích vidíte, že můj servis byl absolutně minimalistický, tedy žádný. Jenže toto jídlo se nabízí k tomu, využít například čerstvé bylinky (pažitka, tymián, saturejka, oregano atd.) a při servisu jimi ještě doladit finální jídlo. S tímto vylepšením bude jídlo nádherně vypadat a navíc se decentně vyladí i chuťově. Pokud použijete pokaždé jinou bylinku, tak budete mít pokaždé malinko jiné jídlo a to rozhodně potěší.

Gnocchi s houbovou omáčkou
Gnocchi s houbovou omáčkou

Gnocchi patří mezi má oblíbená jídla. Snažím se dohledávat si různé zajímavé kombinace. Kdysi jsem měl v jedné své oblíbené italské restauraci báječnou kombinaci, gnocchi + hovězí + chilli + čerstvá grilovaná cherry rajčátka + trocha smetanové šťávy. Jenže zatím se mi nepodařilo tento recept doladit. Nemáte i vy nějaký zajímavý recept, jak upravit gnocchi?

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *