Jahodové knedlíky na páře


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Sladká jídla / Sobota, 23 července, 2022

Jahodové knedlíky na páře byly pro mě vždy klasika na začátku léta. Na zahradě jsme měli spoustu jahod a moje babička nám je dělala. Jako děti jsme se po nich mohli utlouct. Jen tak s máslem a cukrem. I když byly velké, tak my jsme dokázali sníst i dva a vůbec nám to nevadilo. Někdo se může obávat pracnosti, ale tady to není nic složitého. Povídání, že kynuté těsto je těžké je naprostá hloupost. Nejhorší je jejich vaření, protože na páře můžete vařit najednou jen 2-3 knedlíky, tedy pokud nemáte takový ten elektrický parní hrnec. Ten já nemám a ani nemám dost místa na to, abych jej někam dal. Už mám těch „krámů“ doma až, až.

Jahodové knedlíky na páře
Jahodové knedlíky na páře

Když si prolistujete můj blog, zjistíte, že jsem zde již jedny knedlíky na páře dával. Nicméně to byly borůvkové knedlíky na páře. Můžete si být jisti, že zde to nebude nic nového. Těsto je naprosto stejné, takže pokud jste zvládli borůvkové knedlíky na páře, zvládnete i tyto moje babiččiny jahodové knedlíky na páře.

Jahodové knedlíky na páře
Jahodové knedlíky na páře

Suroviny

Letos, když jsem si chystal věci na knedlíky, dostal jsem požadavek, že je nemám dělat z půl kila mouky, ale mám je udělat z kila celého. Jakože cože? S ženou se nediskutuje a tak jsem přímý rozkaz uposlechl. Já jsem hodny kluk. Stejně vám zde dám recept z půl kila, protože těch knedlíků z kila je opravdu dost.

Na knedlíky

  • 500g polohrubé mouky
  • 21g čerstvého droždí (bývá to půlka kostky)
  • 1 vrchovatá lžíce krupicového cukru (navíc lžička na kvásek)
  • 250ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Na posypání

  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • nastrouhaný tvrdý plnotučný tvaroh (kdo to tak má rád, já mám rád jen cukr a máslo)
Jahodové knedlíky na páře
Jahodové knedlíky na páře

Postup

Celý postup budu dělat tak, jak je v nadpisu psáno, tedy na páře. Ale vězte, že pokud se vám nechce je dělat na páře, tak je můžete uvařit i v horké vodě. Jen si pak musíte dát větší pozor, aby jste je nerozvařili. Na páře jsou však absolutně nejlepší.

  1. Prvním krokem je, že smícháte v míse mouku, cukr (1 lžíci) a sůl a tuto sypkou směs promícháte.
  2. Pak uděláte důlek, do kterého nadrobíte 1/2 kostky droždí, posypete cukrem (1 lžičku), přilijete trochu vlažného mléka a trochu promícháte v důlku, aby vám vznikla taková řidší kašička.
  3. Takto připravený kvásek necháte 10 minut vzejít.
  4. Jakmile vám kvásek vzejde, přidáte zbytek vlažného mléka, vhodíte vejce a vypracujete těsto. Pokud máte kuchyňského robota, je to naprostá pohodička. S vařečkou v ruce si trošku máknete, ale není to nic, co by vás zničilo.
  5. Vypracované těsto nechte minimálně 30 minut kynout na teplém místě. Já většinou dělám ještě mnoho dalších věcí doma, takže klidně nechávám i 1 hodinu, není to problém, alespoň mám jistotu, že těsto dokonale vykynulo.
  6. Vykynuté těsto rozdělíte na 6 dílů. Z těchto dílů udělejte placičky a doprostřed dejte 2-3 jahody. Já ještě malinko popráším cukrem.
  7. Jahody do placiček hezky zabalte, vytvarujte hezké knedlíky a nechte na válu po utěrkou ještě vykynout. Bude vám stačit 15 minut. Já v tuto chvíli dávám na sporák hrnec s vodou, které nemusí být mnoho a tak na to, aby začala vařit bohatě stačí těchto 15 minut.
  8. Jakmile vám začne vřít voda v hrnci (měl by být velký, ať nemusíte vařit po jednom knedlíku), tak přes hrnec dáte plátno nebo čistou utěrku (ta nesmí být praná v aviváži) a obvážete motouzem, aby vám plátno s knedlíky nespadlo do vody v hrnci. Nebo použijete skládací parníček do hrnce, je to jednodušší. Musíte však parníček aspoň tročku potřít olejem, než na něj knedlíky dáte. To proto, aby se nepřilepily. Voda v hrnci pak může být maximálně pod spodní okraj parníčku.
  9. Na plátno nebo na parníček položíte knedlíky, mě se vejdou 2-3 na jednu várku, překryjete pokličkou a vaříte 20 minut.
  10. Knedlíky jsou opravdu dost veliké a tak u nás je jeden knedlík jako jedna porce.
  11. Po uvaření knedlík posypete moučkovým cukrem a přelijete rozpuštěným máslem. Množství záleží na vás, ale jako inspiraci se můžete podívat na ilustrační fotografie, jak to dělám já. A já to máme rád hezky promaštěné.
Jahodové knedlíky na páře
Jahodové knedlíky na páře

Jahodové knedlíky na páře si posypejte čím chcete

Já osobně mám nejraději kombinaci moučkový cukr a hodně rozpuštěného másla. Moje Zuzka zase nemůže mít kynuté knedlíky na páře bez strouhaného tvarohu. Už jsem viděl i kombinaci, kde byl navíc i mletý mák. Těch možností bude jistě mnohem více a záleží dost na tom, co jste dělávali u vás doma nebo na tom, co vám chutná nejvíce. Schválně vyzkoušejte všechny možné kombinace a pak mi tady v komentářích napište, co vám chutnalo nejvíce. Nebo mi napište jak jste je dělili u vás doma.

Mrazák

Samozřejmě musím říct, že z kila bylo těch knedlíků opravdu hodně. Najedli jsem se všichni. já, Zuzka, Kubík, rodiče od Zuzky a ještě jsme posílali knedlíky babičce. No a stále nám knedlíky zůstaly. Takže putovaly do mrazáku, kde budou čekat na svůj čas, až někoho z nás chytne chuť na báječné jahodové knedlíky na páře.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *