Spaghetti alá aglio olio peperoncino s pancettou


Chilli, Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Těstoviny / Čtvrtek, 26 října, 2017

Chtěl jsem udělat něco rychlého, lehkého a okamžitě mi blesklo hlavou, pasta aglio olio peperoncino. Všechno mám doma, italské papričky jsem si vypěstoval. Jenže není to málo? V lednici je italská pancetta, ta by tam šla, ne? Beru trojkové spaghetti a jdu na to.

Spaghetti alá aglio olio peperoncino s pancettou
Spaghetti alá aglio olio peperoncino s pancettou

Není to nic složitého, vzpomínám, jak mi jednou v noci tohle jídlo dělala jedna dobrá duše a řekla mi svou tajnou ingredienci, která tam nepatří, ale bezva to s ní chutná. Nebojte se si občas hrát, přidejte něco navíc, něco změňte a uvidíte, co to s jídlem udělá.

Suroviny

  • 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
  • 8 italských papriček peperoncino (upřímně, klidně tam může být i cayenský pepř, čerstvý), ja chilli miluji a tak pokud moc nevydržíte, dejte jich jen pár
  • 60g pancetty
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • hrst petrželové nati
  • spagetti (spojíte-li palec a prostředníček, do oka se vejdou 3 dospělé porce)
  • parmazán
  • 2dcl kuřecí nebo zeleninový vývar

Postup

Tohle jídlo není složité, není časově náročné, ale je moc dobré. Při troše dobré vůle se dá udělat doma ze zásob, co v lednici zůstalo, ale tento kvíz nechám na každém. Pojďme si je udělat tak, jak je dělám já.

U takových rychlých jídel začínám krájením.

  1. Nakrájíte pancettu na kostičky, česnek na plátky, chilli na kolečka.
  2. Dáte vařit těstoviny. Předpokládám, že jste to již někdy dělali. Pokud ne, tak větší hrnec naplníte vodou, osolíte a vodu přivedete k varu. Pak vložíte spagetti a necháte vařit. Časy moc neznám, záleží jaké spagetti použijete. Já mám nejraději díky mé sestřičce Milči, no1. Tady jsem použil no3 a pokud jste zvyklí z obchodu, tak tam nejčastěji kupujete no5, ale ty jsou děsně tlusté. Prostě jedničky jsou nej, trojky ještě jdou. Vaříte na skus. Hlavně si je uvařte jak je máte rádi. Slyšel jsem, že na jihu Itálie jsou na skus prakticky syrové. Tak se nenechejte masírovat a udělejte je podle svých preferencí.
  3. Spagetti se vaří tak šup hlubokou pánev na oheň a jdeme dělat základ. Do pánve dáte 2 lžíce olivového oleje, přihodíte pancettu a chvíli tak 3 minuty restujete. Přihodíte česnek, chilli, opepříte a ještě chvíli restujete. Nesmíte česnek spálit, jinak je prostě hnusný.
  4. Po orestování zalijete 2mi deci vývaru a chvíli provaříte. V tuto chvíli jsou již spaghetti na skus, tak je scedíte a vhodíte do pánve. Neuvěříte, tak rychle spaghetti začnou nasávat veškeré tekutiny z pánve. Přihodíte nakrájenou petrželovou nať, asi hrst, párkrát prohodíte a jde se servírovat. Pokud by to bylo opravdu suché, můžete přidat trochu vody ze spagett.
  5. Naložíte spaghetti jemně obalené sosíkem, pancettou, česnekem a chilli na talíř. Na povrch nastrouháte parmazán, nebo klidně i jiný italský tvrdý sýr ja je třeba pecorino. Zakápnete olivovým olejem a můžete se vrhnout do jídla.

Často se mě někdo ptá, jak servíruji spagetti. Okoukal jsem to někde v televizi. Používám pinzetu a menší naběračku. Naberu pinzetou spagetti, zarazím do naběračky a točím a točím a točím. Pak položím natočené spagetti na pinzetě na talíř, pinzetu stisknu, tím se vše uvolní a pinzetu vytáhnu. Pak vypadají spagetti na talíři úhledně.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *