Jemná koprová omáčka s vejci


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 2 června, 2020

Na stole mi přistál velký svazek čerstvého kopru a tak byla moje volba jasná. Pokud to jen půjde, musím jej zpracovat co nejdříve a hlavně dokud je čerstvý. Já osobně mám kopr moc rád a tak jemná koprová omáčka s vejci byla jasná volba. Osobně mám nejraději koprovou omáčku s brambory, ale já nevařím jen pro sebe a protože Zuzka jí za dva, musí krmit i našeho malého Kubíka, udělal jsem ji s kynutým knedlíkem.

Bohužel musím přiznat, že se mi klasický kynutý knedlík prostě již dlouhou dobu nedaří. Není to klasický kynutý houskový knedlík, jen kynutý, ale mě to prostě nejde. Mamka od Zuzky jej dělá od oka a vždy ji vyjde báječně. Já se jej vždy snažím napodobit a nikdy mi ještě nevyšel. Nádherně mi vykyne, ale po uvaření je vždy takový mazlavý i když jej vařím dlouho nebo krátce. prostě mám někde problém s poměrem a už mě to pěkně štve. Budu si s sebou muset vzít svou váhu a vše, jak to ona dělá si přesně odvážit, aby to vycházelo i mě. Nicméně jemná koprová omáčka mi vychází vždy skvěle a díky kombinaci smetan a mléka je nádherně jemná a lehká. Však zkuste sami.

Jemná koprová omáčka s vejci
Jemná koprová omáčka s vejci

Suroviny

Jako přílohu si můžete zvolit svou oblíbenou, buď vařené brambory nebo knedlík, ale jak jsem již zmínil, já se stále nemohu dostat k tomu, abych udělal dobrý kynutý knedlík nebo houskový kynutý knedlík, ale já to časem dám a pak se tady nějaký můj odladěný recept na knedlíky určitě najde.

Suroviny vycházejí na 4 porce.

  • 50g másla
  • 2-3 velké lžíce hladké mouky
  • 500ml vývaru (můžete požít hovězí, kuřecí nebo zeleninový, já preferuji hovězí)
  • 250ml plnotučného mléka
  • 200ml smetany (minimálně 31%)
  • 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • velká vrchovatá hrst na jemno nasekaného kopru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • sůl
  • pepř
  • vejce na tvrdo
Jemná koprová omáčka s vejci

Postup

Celý postup je velice jednoduchý a vychází ze standardního postupu vaření omáček. Vše uvádím s ohledem na dochucení, které mám u této omáčky rád já, což vás nemusí nikterak omezovat v tom, si omáčku dochutit dle svých preferencí.

  1. Na začátku tedy začínáte s přípravou základní omáčky Velouté, což je tedy máslová jíška rozředěná vývarem. Do kastrolu si dáte rozpustit máslo a přidáte hladkou mouku. Jíšku neděláte do tmava, ale jen tak, aby jemně zrůžověla a zavoněla. Pak ji zalijete studeným vývarem. Důkladně rozmícháte a necháte provařit. Omáčky zahušťované mouku je vhodné provařit přibližně 20 minut.
  2. Pak přidáte na jemno nasekaný kopr. Já do omáčky dávám pouze ty jemné části kopru, silnější stonky by opravdu nebyly dobré. Ano mohou zvýraznit chuť, ale při konzumaci skutečně nic moc.
  3. Přilijete mléko a omáčku necháte dojít k varu.
  4. Teprve nyní přidáte smetany, důkladně rozmícháte a necháte opět dojít k varu, pak již jen necháváte probublávat.
  5. Posledním krokem je samotné dochucení omáčky. Hodně záleží, zda jste použili solený nebo nesolený vývar. U soleného budete ladit jen mírně, pokud jste použili nesolený, budete muset přisolit trošku více. Má osobní zkušenost je ta, že solím po troškách a postupně. Vždy po osolení nechám chvíli probublat a pak teprve ochutnávám. Ty chutě se rozvíjejí a rozhodně nechcete přesolenou omáčku. Pokud by se vám přeci jen stalo, že bude malinko slanější, pak použijte mléko nebo smetanu, kterou slanost naředíte, bohužel i omáčku, ale raději řidší omáčka než přesolená.
  6. Posledním krokem je dochucení octem a cukrem. Svůj poměr na toto množství jsem vám uvedl do surovin, ale vy můžete samozřejmě zvolit chutě výraznější, to však již nechám na vás.
Jemná koprová omáčka s vejci
Jemná koprová omáčka s vejci

Přílohy

Již jsem zmínil, že já osobně mám nejraději jako přílohu vařené brambory. Nicméně taková největší klasika jsou asi kynuté knedlíky nebo houskové kynuté knedlíky. Až se mi jednou podaří udělat opravdu dobrý kynutý knedlík, tak se s vámi rozhodně podělím.

Servírování

Ze školních jídelen nebo různých hospůdek znáte koprovou omáčku s plátkem hovězího masa, ale pro mě je nejvíc s vejcem na tvrdo. Ne nějaké vysušené vajíčko se zeleným lemem kolem žloutku, ale krásně šťavnaté vajíčko s mírně mazlavým žloutkem uprostřed. To je pro mě absolutně nejvíc.

Když jsem uvařil tuto omáčku, měli jsme ji na 2 dny. Avšak, jakmile jsem ji na druhý den přihříval v kastrůlku, ne v mikrovlnce, tak již byla dost hustá, proto se při ohřívání nebojte ji malinko naředit mlékem. Jo a musím taky říct, že na druhý den byla ještě lepší, jak se v ní chuť kopru ještě více rozprostřela.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

One Reply to “Jemná koprová omáčka s vejci”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *