Před časem jsem zveřejnil příspěvek o bramborách. V něm jsem přislíbil, že bych se v následujících recept rád věnoval této surovině. Jelikož recept na bramboračku jsem již psal, tak jsem přemýšlel, jakou další polévku z brambor udělat. No a jelikož mám moc rád různé krémy, má volba padla na bramborový krém. Myslím, že to nebude úplně nejrozšířenější jídlo, jelikož si myslím, že většina lidí se přikloní u polévky z brambor právě k bramboračce. Jenže tohle vážně doporučuji vyzkoušet, jelikož polévka, kde hrají hlavní prim brambory je vážně velice delikátní a chutná. Navíc vám dá obrovské možnosti individualizace a vylepšení. Schválně, vyzkoušejte a dejte vědět.
Množství surovin je malé a pokud doma máte smetanu, tak máte vyhráno a můžete prakticky hned začít.
Suroviny
Množství surovin vám vyjde zhruba na 4 porce, ale pokud jste velcí jedlíci nebo vám hodně zachutná, tak to klidně zhltnete ve 3 i dvou lidech.
- 500g brambor (já použil svůj oblíbený varný typ A)
- 100g mrkve
- 600ml vývaru (Já použil hovězí vývar, ale můžete použít kuřecí nebo zeleninový. V případě nouze, můžete použít i jen vodu, ale polévka bude méně výrazná.)
- 1/2 cibule
- 2 malé smetany minimálně 31% (400g)
- 2 lžíce másla
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- pažitka
- 4 plátky anglické slaniny
Postup
- Nakrájejte si cibuli na drobno, oškrábejte a očistěte si brambory a mrkev a nakrájejte na kostičky. Mrkev je zde super, jelikož dá polévce hezkou barvu a mírně nasládlou chuť.
- Do hrne si dejte rozpustit máslo a na něm orestujte cibuli, brambory a mrkev. Dejte tomu chvilku, aby vám cibulka zesklovatěla.
- Pak zalijte vývarem. Pokud máte vývar nesolený, tak trochu osolte jinak jen přidejte pepř a muškátový oříšek. Vařte, dokud brambory a mrkev nezměknou.
- Jakmile je vše měkké, tak polévku vymixujte například pomocí tyčového mixéru do jemného krému. Přilijte smetanu a ještě jednou promixujte. Je důležité, aby krém byl jemný a bez hrudek.
Když děláte bramborovou kaši, tak rozhodně tyčový mixér nesmíte použít, jinak budete mít místo kaše lepidlo. U této polévky je naopak tyčový mixér skvělým pomocníkem, jelikož zajistí skvělou konzistenci polévky bez zahušťování.
- Provařte polévku a pak ochutnějte, aby jste mohli dochutit solí a pepřem. Pokud máte rádi muškátový oříšek jako já, tak pokud jej tam necítíte, klidně ještě trošku přidejte.
- Pokud by byla polévka příliš hustá, tak můžete opatrně naředit troškou mléka nebo vody.
- Nyní již máte prakticky hotovo. Již si pouze na pánvičce opečete plátky anglické slaniny. Dáte je na papírový ubrousek, díky čemuž pustí přebytečný tuk a po vychlazení se z nich stanou slaninové chipsy a nakrájíte si pažitku.
Servírování
Když jsem procházel možnosti servírování, tak všichni dávali na polévku slaninový chips a posypali nakrájenou pažitkou. Jo, i na fotkách vidíte, že je to efektní. Nicméně sám jsem zjistil, že je mnohem užitečnější nakrájet slaninu na nudličky, pak opéct na pánvičce, osušit a na polévku nasypat a posypat pažitkou. Mnohem lépe se to jí. Ono krájení toho chipsu lžičkou je tak trošku očistec.
Závěr
Velice mě překvapilo, jak může být bramborový krém chutný. Jednoduchá a rychlá polévka, kterou rozhodně neurazíte, naopak hodně potěšíte.